Cursul de schimb al leului - mecanism, factori de influență, evoluții

Extras din referat Cum descarc?

1.Definirea cursului de schimb
Conform definitiei simplificate a cursului de schimb(cursul valutar), acesta inseamna "pretul" unei monede exprimat in alta moneda, adica "pretul" la care se schimba moneda unei tari cu moneda altei tari. Cursul euro (EUR) fata de dolarul SUA ($) exprima "pretul" unui euro in dolari,adica cati dolari trebuie platiti pentru a cumpara un euro.
,,Cursul de schimb mijloceste stabilirea raportului dintre indicatorii unei economii nationale fata de cei ai altor state sau fata de economia mondiala si constituie un important instrument al politicii economice, prin care se urmareste a se actiona asupra economiei si mai ales asupra balantei sale de plati. 
Cursul valutar sau cursul de schimb reprezinta pretul unei unitati monetare exprimat in alta moneda.Acesta reflecta actiunea diferitilor factori economici, politici, sociali si institutionali, interni si externi, care pot determina evaluari diferite ale unei valute in alte valute." 
In contextul actual, in calitatea sa de "pret al preturilor", cursul de schimb este un indicator sintetic reprezentativ al performantei economice globale.Traiectoria cursului de schimb reflecta, pe de o parte obiectivele strategice ale politicii economice in ansamblu, iar pe de alta parte masurile tactice intreprinse pentru realizarea acestora. Abordarile teoretice ale cursului de schimb au evoluat pe doua coordonate contradictorii, chiar opuse din punct de vedere principal.
Pe de o parte,cursul de schimb este privit ca un pret,mai exact pretul monedei nationale exprimat intr-o anumita valuta sau intr-un cos de valute si,in aceasta calitate,trebuie sa respecte rigorile categoriei de ,,piata".
Pe de alta parte, cursul de schimb este tratat ca un instrument si, totodata, ca un obiectiv intermediar al politicii monetare, ceea ce induce actiunea, mai mult sau mai putin vizibila, a autoritatii monetare.
2.Mecanismul formarii cursului de schimb
Mecanismul formarii cursului de schimb a fost explicat de faimoasa teorie a puterii de cumparare a monedei nationale.Teoria paritatii puterii de cumparare spune ca raportul de schimb dintre doua monede se stabileste si se schimba,intr-un sens sau altul,in functie de cantitatea de marfuri care poate fi cumparata in fiecare din tarile emitente ale acestor doua monede. Aceasta prima explicatie care a fost data modului de formare a cursului de schimb isi mai pastreaza inca valabilitatea, cu toate schimbarile care au avut loc in lumea monedei.
Mecanismul formarii cursului valutar pe piata cunoaste trei stadii care duc la o uniformizare a acestuia:
o Prima uniformizare are loc la nivelul fiecarei banci, prin cererea si oferta de valuta la ghiseele acesteia;
o A doua uniformizare a cursului se face la nivelul pietei nationale,prin compensarea interbancara;
o A treia uniformizare se produce la nivel international, prin compensarea intre piete.
In prezent, cursul de schimb mai este influentat si de alti factori, dintre care: politica de emisiune, evolutia economiei si cererea si oferta de moneda nationala pe piata valutara. Aceste trei elemente au influentat evolutia cursului de schimb din Romania in felul urmator: in prima etapa el s-a modificat ca urmare a cresterii cantitatii de moneda, concomitent cu reducerea accentuata a cresterii economice, iar apoi cursul a fost influentat de un intens proces inflationist,dupa care a urmat o usoara stopare a declinului economic si reducerea moderata a inflatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cursul de Schimb al Leului - Mecanism, Factori de Influenta, Evolutii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!