Curba Laffer si Reflectarea Sa in Politicile Fiscal - Bugetare

Cuprins referat Cum descarc?

Curba Laffer - concept teoretic 3
Notiunea de presiune fiscala si limitele acesteia 6
Efectele negative ale cresterii fiscalitatii 8
Curba Laffer - aplicata practic in Romania- 10
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

1. Curba Laffer - concept teoretic
In economie, curba Laffer este o reprezentare teoretica a relatiei dintre veniturile bugetare si impunerea fiscala, cu toate cotele ei posibile de impozitare. Este folosita sa ilustreze conceptul de ,,elasticitate a veniturilor impozabile" (si anume, faptul ca venitul impozabil se va schimba in raport cu schimbarile ce au loc in cota de impozitare). In teorie, se pleaca de la ipoteza conform careia se cunosc nivelurile veniturilor din impozitare in cazul cotelor de impozitare extreme, de 0% si respectiv 100%. Este clar faptul ca la o cota de 0% nu se obtine niciun venit, iar ipoteza curbei Laffer spune ca o cota de impozitare de 100% va genera de asemenea un venit nul, deoarece la o asemenea cota nu mai exista niciun stimulent pentru un contribuabil rational sa mai obtina vreun venit, si deci venitul la acest nivel al cotei de impozitare va fi 100% din 0. Daca o cota de 0 %, cat si una de 100% nu genereaza niciun venit, atunci este logica existenta macar a unei cote de impozitare intre aceste doua niveluri ce genereaza venituri bugetare. Curba Laffer este reprezentata de obicei sub forma unui grafic ce porneste de la o cota de 0%, venit 0, se ridica pana la un punct de maxim al veniturilor generate, corespunzator unei cote de impozitare intermediare, si apoi coboara din nou pana la un nivel al veniturilor nul, ce corespunde unei cote de 100%. Insa, sunt un infinit de curbe ce satisfac aceste conditii limita. Putine afirmatii pot fi facute in continuare fara ipoteze suplimentare sau date empirice 
Laffer descrie modelul sau din punctul de vedere al interactiunii a doua efecte ale impozitarii: un ,,efect aritmetic" si un ,,efect economic". ,,Efectul aritmetic" presupune ca veniturile fiscale generate sunt egale cu cota de impozitare inmultita cu venitul disponibil pentru impozitare (baza de impozitare). ,,Efectul economic" presupune ca, cota de impozitare va avea un impact asupra bazei de impozitare insasi. La nivelul extrem al cotei de impozitare, de 100%, statul - din punct de vedere teoretic - colecteaza un venit fiscal egal cu 0 deoarece contribuabilii isi schimba comportamentul in raport cu cota de impozitare: ori nu au niciun stimulent pentru care sa munceasca, ori gasesc o modalitate sa evite plata impozitului. De aceea, ,,efectul economic" al cotei de impozitare de 100% este reducerea bazei de impozitare la 0. In acest caz, intre 0% si 100% se afla un nivel al cotei ce va maximiza veniturile. Reprezentarile grafice ale curbei par sa plaseze aceasta rata in jurul valorii de 50%, dar cota optima ar putea fi, din punct de vedere teoretic, orice procent mai mare decat 0% si mai mic decat 100%. In mod similar, curba este reprezentata de obicei sub forma unei parabole, dar nu este niciun temei care sa sustina ca acest lucru este necesar


Fisiere in arhiva (1):

  • Curba Laffer si Reflectarea Sa in Politicile Fiscal - Bugetare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!