Criza Financiar-Bancara

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Ce sunt crizele financiare si bancare? In ultimele doua decenii, activitatile sistemelor financiare si bancare internationale au fost grav perturbate de doua valuri de crize, care au marcat puternic atat ritmul cresteri economice, cat si relatiile intre cetatean, sistemul bancar - financiar si autoritatile nationale si supranationale. In anii '90 problemele acumulate in zone geografice diferite au trimis in criza state situate in Asia de Sud-Est, Europa si America Latina. Ulterior, in 2008, prabusirea pietei imobiliare in Statele Unite ale Americii a indus o tensiune puternica in sistemului financiar, ceea ce a determinat o reactie in lant in principalele companii internationale de credit si investitii: mari banci si firme de asigurari au intrat in faliment sau au fost salvate prin interventia statului. Problematica crizelor financiare este extrem de complexa, incluzand o serie de factori cantitativi si calitativi, de ordin financiar, economic, social, etic, tehnologic si uman, care pot interveni si influenta operatiunile financiare intr-un stat sau in mai multe state, simultan. Consideram ca este dificil de apreciat ca un model traditional ar putea explica o criza financiara, in conditiile in fiecare context de aparitie, conditii de evolutie si programe de solutionare a unei crize sunt unice si irepetabile.
Studiile istorice releva faptul ca dezvoltarea capitalista a fost permanent insotita de crize bancare ce capata adesea un caracter sistemic, de criza economica generalizata. Mai mult decat atat, exista caracteristici cantitative si calitative comune ale crizelor, indiferent de tara in care se declanseaza.
1. factori declansatori ai crizei financiar-bancare
Unul dintre principalii factori declansatori ai crizei financiare care a inceput in SUA sunt cre!ditele subprime, imprumuturi ipo!tecare cu risc mare de incapacitate de plata. Pe alta parte, "politica banilor ieftini" promovata de Fed dupa fenomenul 11 septembrie 2001, precum si un comportament corporatist al institutiilor financiare lipsit de responsabilitate si moralitate. Exacerbarea fenomenului de titrizare a creantelor a creat un adevarat "lant trofic". Astfel, brokerii de credite au plasat bancilor tot mai multi clienti "subprime", atrasi de mirajul comisioanelor in functie de vanzari. Bancile, la randul lor, au acceptat creditarea acestora la dobanzi mici si fixe in primii ani, in ideea existentei posibilitatii de refinantare ulterior, precum si in contextul posibilitatii curatarii activelor prin cedarea portofoliului de astfel de credite catre vehicule financiare specializate. Acestea din urma, dupa titrizarea creantelor achizitionate, vindeau noile titluri pe piete secundare specializate investitorilor institutionali: fonduri de pensii, societatii de asigurari, banci de investitii etc. -primele institutii care au fost lovite de criza
In ciuda eforturilor autoritatilor financiare, FMI a continuat: "Exista o ingrijorare crescanda ca gestionarea agregatelor monetare folosite pentru a exercita controlul macroeconomic este subminata de activitatile de inovare financiara a bancilor si pentru activitati care nu sunt cuprinse in bilanturi." Cu alte cuvinte, actiunile care au condus la criza de prima mana din Statele Unite sunt repetate, desi intr-o forma diferita, in China.
Dupa cresterea cu 1,75 la suta in 2009, economia din America Latina a crescut anul trecut cu circa 6 la suta ca urmare a cererii puternice din China si a cresterii preturilor la materiile prime. FMI a avertizat insa ca aceste "conditii favorabile" ar putea deveni in unele tari factori declansatori pentru o expansiune a creditelor si ulterior "ar putea duce la o eventuala explozie" a acestora. Cresterea ar putea fi inversata rapid daca ar exista o recesiune in Brazilia, tara de care depind multi din regiune. Ar fi totodata si "o lovitura dura" pentru China, ceea ce ar duce la o scadere a exporturilor de materie prima.
Incertitudinea economiei mondiale, pe care nici macar o prezentare optimista a FMI nu o poate masca, indica faptul ca criza financiara mondiala care a izbucnit in 2008 nu este o furtuna care trece, ci inceputul unei noi perioade in istoria capitalismului mondial. Perioada este marcata de rasturnari economice continue, de o crestere a tensiunilor internationale si de aprofundarea conflictului de clasa.
2. Caracteristicile crizei alese
Crizele financiare sunt deosebit de complexe si difera una de cealalta. Avand in vedere ca mecanismele care produc crizele nu sunt pe deplin cunoscute ele pot fi clasificate dupa consecinte. Multe dintre crizele sistemului bancar din tarile in curs de dezvoltare par sa fie endemice, avand un tipar de insolventa si lichiditate mentinut pe cativaani. Alte tari s-au confruntat cu epidemii, unele crize implicand in unele cazuricaderi macroeconomice, iar in altele nu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criza Financiar-Bancara.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!