Criza finaciar-monetară din SUA

Cuprins referat

I. Criza financiara - Un fenomen ce se repeata 
II. Criza actuala 
- Origini - strategie finaciara / creditare 
- Cum se stinge lumina- Criza creditului
III. Criza finaciar - monetara ( pas cu pas 2007 - 2008 )


Extras din referat

I. Criza financiara - un fenomen ce se repeata
In ultimele patru secole crizele financiare s-au repetat, de fiecare data fiind generate de aceiasi factori si parcurgand aceleasi etape. Partea vizibila a icebergului crizei financiare este inghetarea creditarii bancare. Etapele crizei sunt obiectiv identice in fiecare caz. Se porneste de la speculatia nerezonabila asupra pretului unui produs si se sfarseste cu inexplicabila disparitie a banilor.
Dupa prima criza din 1634 provocata de speculatia nebuneasca asupra bulbilor de lalele au urmat, cu acelasi scenariu, alte crize asupra actiunilor unor industrii si asupra burselor.
In cazul primei crize, pretul bulbilor a crescut demential (ajungand la cca. 20.000 USD la cursul actual), fara nici o legatura cu valoarea economica a acestora, pana cand nimeni nu a mai facut fata acestor preturi si, in lipsa cumparatorilor, pretul s-a desumflat ca un balon intepat, posesorii ramanand cu marfa si speculatorii fiind ruinati. Asadar, evolutia pretului la un anumit produs creste fulgerator si este urmata de o prabusire.
Secolul urmator, al XVIII-lea, a cunoscut acelasi fenomen in Franta si apoi in Anglia. In Franta, in locul bulbilor s-au speculat actiunile unor corporatii cu sediul si cu activitatea in America (Mississippi Bubble si South Sea Bubble). Acelasi scenariu si in Anglia. 
Secolul XIX a mutat scena dezastrului in Statele Unite ale Americii si se pare ca tot acolo isi va gasi terenul in secolele care urmeaza. Sistemul bancar si activitatea acestuia au beneficiat de ocrotire fata de dirigismul statal, prin exagerarea liberalismului (laissez faire, laissez passer, le Monde va de luimeme).
Marile investitii in teritoriul american drenau capital britanic, iar bancile comerciale scapate de sub capastrul Bancii Centrale (Rezervele Federale) creditau frenetic si, totodata, se imprumutau prin obligatiuni si alte titluri. Sectoarele economice predilecte erau imobiliarul, caile ferate si canalele de navigatie. Crizele repetate dupa acelasi scenariu au lovit puternic, dar au avut si un efect benefic pentru ca atat canalele,
cat si caile ferate si autostrazile au folosit si generatiilor urmatoare.
Secolul XX a cunoscut o criza mai puternica decat cele precedente. In 1929 economia americana in crestere spectaculoasa provoca o crestere irationala a cotatiei titlurilor la bursa, pana la de cinci ori, in unele situatii. Investitiile in cresterea economica reala au generat o foame de fonduri care a avut ca reactie bancara cresterea dobanzilor.
Din vara anului 1929, renuntand sa mai solicite credite atat de scumpe, economia a incetinit ritmul, iar din septembrie bursele si-au restrans activitatea. Totul a culminat cu data funesta de 29 octombrie 1929, cand caderea bursei a generat o depresiune economica propagata in intreaga economie americana si de aici in Europa. In final, se poate face legatura si cu adevaratele cauze ale declansarii celui de-al doilea Razboi Mondial.
Crizele ulterioare celei din 1929 au la origine tot perioade de crestere economica spectaculoasa. Asemenea crize s-au produs in S.U.A. in 1966, 1969, 1980, 1982 si 1987. Ultima dintre cele mentionate a fost si cea mai importanta si ea a avut ca factor generator speculatia asupra unor titluri de credit. 
Ceea ce noi romanii, prin limbajul elevat al bancherilor numim ,,credite neperformante", in Statele Unite se cheama ,,subprime". Portofoliul de actiuni care se tranzactiona speculativ continea si asemenea deseuri. Constientizand fenomenul, posesorii portofoliilor se asigurau prin cumpararea unor optiuni de vanzare asupra titlurilor. Portofoliul se transmitea prin gir, dupa o analiza tehnica, bazata pe pretul activelor financiare. Aceasta analiza era aproape intotdeauna exagerat de optimista. Rezultatul a fost cresterea dementiala a pretului acestor portofolii pana cand nu au mai gasit cumparatori. Avalansa de oferte de vanzarea a diminuat drastic cererea de cumparare si prabusirea spectaculoasa a pretului portofoliilor. Interventia Rezervelor Federale pentru a cumpara titlurile a salvat bancile. Acelasi fenomen s-a petrecut si in restul lumii, guvernele deversand sume astronomice pentru a rezolva criza de lichiditati.
II. Criza actuala 
Origini - strategie financiara
Actuala criza isi are originea in anul 2001, cand bancile americane au procedat iresponsabil, fiind eliberate de controlul statal. Creditele fara nicio garantie si cu mare risc de nerambursare (subprime) au fost deversate in piata imobiliara. Bancherii americani, la fel ca si bancile noastre si-au facut o socoteala simpla. Nu ne deranjeaza ca imprumutatul va fi incapabil sa ramburseze creditul, si chiar noi ii vom adormi vigilenta, daca are asa ceva.


Fisiere in arhiva (1):

  • Criza Finaciar-Monetara din America.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!