Cota unică de impozitare în Estonia - Caracteristici și impact

Cuprins referat Cum descarc?

1. Caracteristici generale 3
1.1. Caracteristicile impozitului pe venitul personal 4
1.2. Caracteristicile impozitului pe profit 6
2. Impactul si implicatiile acesteia. 7
3. Concluzie : 10
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

1. Caracteristici generale
Cota unica de impozitare , presupune aplicarea unui procent unic asupra tuturor profiturilor obtinute , indiferent de activitatea economica exercitata , fie de o persoana juridica sau fizica , astfel se impune o rata proportionala si se evita dubra impozitare .Aceasta modalitate de impozitare este vazuta ca si o modalitate alternativa pentru impozitarea in cote progresive , ce consta in cresterea procentului de impozitare pentru persoanele juridice si fizice , ce au un venit mai mare .
Cota unica de impozitare afecteaza mai multe ramuri ale economiei , precum : respectarea obligatiilor fiscale (se doreste reducerea oportunitatilor de scaparea sau scutire de la achitarea impozitului ) costurile administrative (eficientizarea modului de colectare si distribuire ,pentru scaderea costurilor ) colectarea veniturilor si distribuirea acestora, investitiile , productivitatea si oferta de munca.
Estonia reprezinta prima tara ce a introdus in modalitatea de colectare a impozitelor , cota unica , aceasta a fost adoptata in anul 1994, iar atunci a fost la nivelul de 24 % pentru veniturile persoanelor fizice .Aceasta modificare a fost inrodusa pe fondul tranzitiei Estoniei la economia de piata .
Estonia a dorit sa diminueze cota de impozitare , deoarece aceasta prezenta o probabilitate mai mare de a fi colectata si incurajeaza dezvoltarea activitatilor in economie.De asemenea , aceasta a fost prima tara europeana ce a redus la minim taxele vamale si a introdus consiliul monetar cu scopul de a controla si combate inflatia .
Aceasta a trecut printr-o perioada in care inflatia era la un nivel ridicat , astfel ca , prin vechea modalitate de impozitare ( prin aplicarea cotelor progresive ) Estonia era nevoita sa modifice frecvent ratele , astfel pentru a reduce costurile administrative , prin legea din 1994 s-a introdus cota unica de impozitare atat pentru persoane fizice , cat si pentru persoane juridice .
Astfel putem spune caci cota unica de impozitare aduce mai multe avantaje ,precum : 
- Diminuarea costurilor administrative si incurajarea contribuabilului de a achita 
- Mai multa transparenta 
- Stabilitatea sistemului in caz de inflatie 
- Promovarea productivitatii si creativitatii (comparativ cu cotele progresive)
Initiativa pentru a introduce aceasta cota unica de impozitare a venit din partea prim ministrului Martin Laar , acesta a dorit sa atraga mediul afacerilor ,prin a crea un sistem fiscal simplu de aplicat si inteles , ieftin , transparent si sa aiba o baza larga de impozitare pentru a reduce scutirile fiscale . 
Modul de organizare a sistemului fiscal pentru impozitele de stat si pentru impozitele locale se prezinta in felul urmator: Consiliul de impozite si taxe vamale impreuna cu birourile regionale , reprezinta Autoritatea fiscala , aceasta este sub conducerea directa a Ministerului de Finante .
Ca si atributii , aceasta verifica corectitudinea platilor fiscale , evalueaza de impozitate si dobanzile datorate (prevazute de lege) colecteza restantele si impune sanctiuni pentru persoanele ce incalca Codul Fiscal.
Cota de impozitare este unica atat pentru pesoanele juridice cat si pentru persoanele fizice si este sustinuta pozitiv de majoritatea oamenilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cota unica de impozitare in Estonia - Caracteristici si impact.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Rapoarte Comisia Europeaa privind impozitarea in statele member
2. Comisia Europeana - Structures of the Tax Systems in Estonia, Poland, Hungary, the Czech Republic and Slovenia,
3. Income Tax Act
4. https://www.riigiteataja.ee/en/eli/ee/518062015017/consolide/current
5. https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=REVEST
6. https://www.oecd.org/tax/tax-policy/revenue-statistics-estonia.pdf
7. https://www.rahandusministeerium.ee/en/tax-and-customs-policy/taxes
8. https://www.theglobaleconomy.com/Estonia/Foreign_Direct_Investment/
9. Banca Estoniei - www.eestipank.ee
10. Banca Mondiala - www.worldbank.org
11. Estonian Tax and Customs Board - www.emta.ee
12. FMI - www.imf.org
13. Ministerul de Finante in Estonia - www.fin.ee


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!