Coordonatele politicii fiscal-bugetare promovata in Romania in perioada 2009-2014 si efectele acesteia

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I 
Definirea conceptului de politica fiscal-bugetara.2
1.1 Conceptul de politica fiscala.2
1.2 Conceptul de politica bugetara.3
1.3 Coordonatele si politica cheltuielilor publice bugetare.6
Capitolul II
Politica fiscal-bugetara din Romania si coordonatele acesteia.8
2.1 Obiectivele politicii fiscal-bugetare in intervalul 2009-2014.8
2.2 Politica fiscal-bugetara in Romania.9
2.3 Efectele politicii fiscal-bugetare in Romania.16
Concluzii .18
Bibliografie.19


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I
Definirea conceptului de politica fiscal-bugetara
1.1 Conceptul de politica fiscala
Conceptul de politica fiscal este definit cu precadere in literatura de specialitate din tara, cu delimitari si nuante diferite, cel mai adesea accentuandu-se asupra problematicii referitoare la sistemul de impozite promovat de stat, fie in mod implicit, fie explicit.
De exemplu, Gheorghe Manolescu, considera ca prin "politica fiscala se stabilesc volumul si provienenta resurselor de alimentare a fondurilor publice, procedeele de prelevare ce urmeaza a fi utilizate, obiectivele urmarite, precum si mijloacele de realizare a acestora." Comparativ, in opinia lui Petre Brezeanu, "politica fiscala cuprinde metodele si mijloacele concrete de procurare a resurselor financiare utilizate de stat pentru reglarea proceselor economice si relatiilor sociale". Alti autori definesc politica fiscala prin "ansamblul deciziilor de natura fiscala luate de factorul decident public, in scopul asigurarii resurselor financiare, destinate finantarii nevoilor publice si a realizarii unor finalitati de natura economico-sociala, in conditiile in care asupra economiei actioneaza factori reali sau obiectivi, a caror tendinta nu este exclusiv ciclica". De asemenea, aceasta politica se defineste ca fiind "ansamblul reglementarilor privind stabilirea si perceperea impozitelor si taxelor, caracterizand optiunile statului in materie de impozite si taxe" sau "prin care se stabilesc sursele, metodele de prelevare si veniturile fondurilor publice."
Fara a contesta unele argumente in favoarea interpretarilor prezentate anterior, consideram ca pentru semnificatiile conceptului de politica fiscala nu este suficienta raportarea doar la problematica sistemului de impozite, in sine, ci devine necesara luarea in considerare a unui mixaj intre modalitatile de procurare a resurselor financiare la dispozitia autoritatilor publice si cele privind destinatiile date acestor resurse.
Procurarea resurselor financiare prin prelevari sub forme ale impozitelor, taxelor si altor contributii, la dispozitia autoritatilor publice si utilizarea lor in finantarea de actiuni de interes public sunt procese de repartitie secundara, corespunzatoare celor doua faze ale functiei de repartitie a finantelor publice, si se afla in raporturi de interdependenta, avand fiecare, atat rol de factor determinat, cat si determinant. Or, din perspective factorilor de decizie, colectarea de resurse financiare publice, din care partea covarsitoare sub forma impozitelor si taxelor, fara stabilirea cheltuielilor publice de efectuat, ar reprezenta o abodare nerealista a politicii fiscale. 
In concluzie, se considera ca in sfera politicii fiscale trebuie incluse atat modalitatile de procurare a resurselor cu caracter fiscal la dispozitia autoritatilor publice, cat si cele de alocare a acestora pe destinatii, respectiv realizarea de cheltuieli publice pe seama acestor resurse, inclusiv folosirea celor doua categorii financiare pentru influentarea vietii economice si sociale in sensul dorit. 
1.2 Conceptul de politica bugetara
Politica bugetara poate fi definita, intr-o acceptiune integratoare care are la baza continutul bugetului de stat, ca ansamblul de optiuni si decizii privind problematica formarii, alocarii si utilizarii eficiente a resurselor bugetare, inclusiv cea a echilibrarii bugetului de stat, atat pentru redistribuirea Produsului Intern Brut, cat si in scopul influentarii asupra dezvoltarii durabile a societatii.
Politica bugetara se bazeaza pe constituirea, distribuirea si utilizarea celui mai important fond public: fondul bugetar. In aceasta acceptiune, politica bugetara are o sfera mai larga de cuprindere decat politica fiscala, incluzand, pe langa problemele vizate de politica fiscala, optiunile asupra procurarii resurselor sub alte forme ale veniturilor ordinare decat cele fiscale, ca si cele privind soldul bugetar, inclusiv derularea procesului bugetar.
Problematica politicii bugetare apare astfel de mai mare cuprindere decat cea a politicii fiscale, deoarece "instrumentele de interventie bugetara sunt constituite atat din impozite si cheltuieli, cat si din deficite bugetare si excedente". 
In aceasta acceptiune, se pot distinge ca si componente ale politicii bugetare urmatoarele:
o Politica procurarii resurselor bugetare, ce se exprima prin optiunile privind modalitatile de procurare a resurselor bugetare ordinare, inclusiv alegerea formelor, metodelor si instrumentelor de realizare. Ea include in mod firesc impozitele, taxele si contributiile obligatorii (fiscale), cat si veniturile cu caracter nefiscal, respectiv veniturile obtinute de catre autoritatile publice din exploatarea intreprinderilor si proprietatilor lor, in ipostaza de proprietar, care le acorda dreptul de participare la repartitia primara a produsului creat sau sa valorifice diferite bunuri (active).
o Politica alocarii si utilizarii resurselor (cheltuielilor) bugetare, care se refera in mod direct la optiunile privind modalitatile de alocare si utilizare a resurselor bugetare sub forma generica de cheltuieli bugetare, precum si la alegerea formelor, metodelor, instrumentelor si tehnicilor utilizabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Coordonatele politicii fiscal-bugetare promovata in Romania in perioada 2009-2014 si efectele acesteia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Brezeanu Petre - Fiscalitate: Concepte, Metode, Practici., Ed. Economica, Bucuresti, 1999
2. Balanescu Rodica, Florin Balasescu, Elena Moldovan - Sistemul de impozite, Ed. Economica, Bucuresti
3. Corduneanu Carmen - Sistemul fiscal in stiinta finantelor, Ed. Codecs, Bucuresti, 1994
4. Manolescu Gheorghe (coord) - Politici economice. Concepte, instrumente, experiente, Ed. Economica, Bucuresti, 1997
5. Raport privind situatia macroeconomica pe anul 2014 si perspective acesteia pe anii 2015-2017, Ministerul Finantelor Publice
6. Samuelson, Paul - Economics. An introductory analysis, Mc Graw-Hill Book Company, Seventh Edition, 1967
7. Strategia fiscal-bugetara pe perioada 2011-2013, Ministerul Finantelor Publice
8. Zugravu, B. G. - Politici financiare publice, Tritonic Books, 2013


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!