Controlul Public Intern la Institutiile Publice

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Controlul intern este format din ansamblul formelor de control exercitate la nivelul entitatii publice, inclusiv auditul intern, stabilite de conducere in vederea organizarii administrarii fondurilor, conform reglementarilor legale, in mod economic, eficient si eficace, si include structurile organizatorice, metodele si procedurile.
Controlul intern s-a confruntat in permanenta cu largirea sistematica a ariei de aplicare. In prezent controlul intern se refera la toate activitatile, programele si procedurile, la intreg patrimoniul, la toti membrii organizatiei si in acelasi timp actioneaza permanent.
Incepand din 1999, in sistemul de control romanesc este introdus prin lege, conceptul de control intern si audit intern numai pentru entitatile publice, ceea ce a impus necesitatea unor clarificari ale conceptelor si practicilor in domeniu. Prin aceasta lege, controlul intern este propus intr-o maniera europeana, in sensul ca se prevad atributiile generale si specifice ale controlului intern iar modalitatile de organizare si exercitare al acestuia ramanand la dispozitia managementului entitatii publice.
2 .Definitii ale controlului intern
Definitiile controlului intern cele mai autorizate sunt cele care au fost formulate de catre organizatiile profesionale ale auditorilor si expertilor contabili. Ni se pare ca util de a lua ca subiect de reflexie cele care au fost date in Franta, in Anglia, in SUA si de catre auditorii interni. Le vom cita in ordine:
a) ,, Controlul intern este ansamblul de securitati care contribuie la gestionarea intreprinderii. El are drept obiectiv, de a asigura protectia, salvgardarea patrimoniului si a calitatii patrimoniului, aplicarea instructiunilor conducerii si de a favoriza ameliorarea performantelor. El se manifesta prin organizare, metode si proceduri ale fiecarei dintre activitatile intreprinderii pentru a mentine perenitatea acesteia. "
(Ordinul Expertilor Contabili si Contabililor Agreati, 1977)
b) ,, Controlul intern cuprinde ansamblul sistemelor de control, financiar si altele, pus in opera de catre conducere, in scopul de a putea orienta afacerile intreprinderii intr-un mod ordonat si eficace, de a asigura respectarea politicilor de gestiune, salvgardare a activelor si garantare atat cat este posibil a exactitatii si a starii complete a informatiilor inregistrate. " (Proiect al Consultative Committee of Accountancy Bodies de Grande Bretagne, iunie 1978)
c) ,, Controlul intern este format din planuri de organizare si din toate metodele si procedurile adoptate in interiorul unei intreprinderi pentru a proteja activele sale, a controla exactitatea informatiilor furnizate de catre contabilitate, pentru a creste randamentul si de a asigura aplicarea instructiunilor conducerii. "
(American Institute of Certified Public Accountants)
d) ,, Obiectivele principale ale sistemului de control intern sunt de a asigura:
- fiabilitatea si integritatea informatiei;
- respectarea politicilor, planurilor, procedurilor, legilor si reglementarilor;
- salvgardarea bunurilor;
- utilizarea economica si eficace a resurselor;
- realizarea obiectivelor si a scopurilor atribuite unei activitati sau unui program. " (Institute of Internal Auditors, iunie 1978)
Controlul intern presupune:
- o structura organizatorica ierarhizata si delimitata care sa asigure separarea sarcinilor si supervizarea activitatilor;
- un manual de proceduri interne (instructiuni si norme interne de lucru);
- un sistem informational corespunzator.
In mod concret, managementul stabileste pentru fiecare domeniu, compartiment, activitate, programe, formele de control intern cele mai adecvate, menite sa limiteze sau sa elimine riscurile asociate activitatilor sub forma:
1. Autocontrolului propriilor activitati eficiente prin respectarea de catre fiecare salariat a procedurilor de lucru instituite.
Activitatile desfasurate intr-o organizatie cuprind lanturi de procesare de-a lungul carora sunt repartizate locuri de munca. Fiecarui loc de munca ii sunt atasate una sau mai multe sarcini.
Daca ne referim la un proces financiar, aceste sarcini pot fi clasificate in mod sintetic astfel:
- executia unor operatiuni (receptia unor bunuri achizitionate, elaborarea unui stat de salarii). Operatiunea se executa pe baza unei proceduri clare si precise care cuprinde pe langa descrierea propriu-zisa a continutului operatiunii si diferitele puncte de control prin care salariatul poate aprecia ca a executat operatiunea in mod concret, cheile de control atasate operatiunii. Spre exemplu, sumele de plata cuprinse in statul de salarii sunt egale cu salariul brut mai putin retinerile, etc.;
- decizie (autorizare sau aprobare) referitoare la executia unor operatii;
- administrarea sau pastrarea patrimoniului;
- inregistrarea contabila a operatiunilor
Din punct de vedere material aceste sarcini corespund elaborarii, autentificarii (sub aspectul controlului de conformitate), avizarii documentelor ce au valoare de documente justificative.
2. Controlului mutual sau reciproc, realizat intre fazele unui lant procedural, exercitat de fiecare post de lucru asupra modului de efectuare a prelucrarilor in cadrul postului de lucru anterior, pentru a putea adauga propriile prelucrari si de a pregati controlul pe care il va efectua postul de lucru urmator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Public Intern la Institutiile Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!