Controlul Garzii Financiare

Extras din referat Cum descarc?

Conform reglementarilor actuale, Garda Financiara este un corp de control financiar specializat al statului, militarizat dar neincazarmat, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul tarii, functionand in subordinea Ministerului Finantelor.
Organizarea Garzii Financiare are semnificatia restabilirii unei traditii datand din perioada anilor 1921-1923, cand in tara noastra s-a adoptat reglementarea moderna a contributiilor directe. In acei ani, Garda Financiara a fost orgnizata ca "serviciu de politie speciala a finantelor avand ca atributiuni principale prevenirea si descoperirea contraventiilor la legile si normele financiare precum si sprijinul aprobat organelor financiare in procedura lor oficiala.
Organizarea si functionarea Garzii Financiare
Garda Financiara are un aparat central cu competenta generala, organizat in cadrul Ministerului Finantelor, iar la nivelul judetelor si municipiului Bucuresti sunt constituite sectii in structura Directiilor Generale ale Finantelor Publice si Controlului financiar de Stat.
Garda Financiara este pusa sub comanda unui comisar general, iar activitatea sa este coordonata de Comandamentul garzii care este format din: conducatorii directiilor de impozite si taxe, de control financiar de stat, ai vamilor, ai altor directii de specialitate si comisarul general, care indeplineste atributiunile de comanda executiva.
Comandamentul Garzii Financiare analizeaza si dezbate problemele si rezultatele activitatii acesteia, stabilind masuri de perfectionare a muncii. Se intruneste trimestrial sau cand e nevoie si isi desfasoara activitatea pe baza programelor de actiune.
Comisarul general, ca sef al Garzii Financiare, are urmatoarele atributiuni principale:
? Asigura conducerea operativa a aparatului din subordine;
? Asigura ca fiecare persoana sa isi indeplineasca indatoririle si sa aplice dispozitiile legii, regulamente si ordine, inclusiv controlul activitatii sectiilor teritoriale;
? Exercita anchete si inspectii speciale ordonate de Ministerul Finantelor, din Comandamentul Garzii sau din proprie initiativa;
? In cazul descoperirii de nereguli in activitatea aparatului propriu hotaraste masurile care se impun;
? Primeste si asigura solutionarea sesizarilor si reclamatiilor in legatura cu abaterile de la reglementarile fiscale, vamale, a normelor de comert;
? Emite delegatii subalternilor pentru misiuni si insarcinari speciale;
? Aplica sanctiuni disciplinare personalului din subordine;
? Emite reguli, procedee si tehnici privind executarea controlului, etc.
Comisarul general raspunde in fata Ministerului Finantelor pentru intreaga activitate a Garzii, prezentand semestrial spre analiza conducerii ministerului un raport asupra activitatii acesteia.
La orice actiune de verificare participa minim doi comisari din Garda Financiara.
1. Pozitia Garzii Financiare 
" Garda financiara este un corp de control financiar, militarizat care exercita controlul operativ si inopinat in spatiile de productie depozitare si comercializare a marfurilor, in scopul depistarii si sanctionarii cazurilor de incalcare a legislatiei fiscale si vamale, urmarind impiedicarea activitatilor de contrabanda, precum si combaterea si limitarea evaziunii fiscale.
In scopul indeplinirii acestor sarcini, Garda financiara are competente deosebite fata de alte organe de control financiar - fiscal.
Astfel, aceasta institutie are o organizare interna, si dotare speciala, drepturi si atributii exclusive (confiscare, perchezitie, inspectii in locuri publice si proprietati particulare, atat pe zi cat si pe timp de noapte, iar initierea actiunilor de control este legiferata."
Atributiile si competentele Garzii financiare au fost insa diminuate prin OUG 91/2003 astfel ca in prezent::
- nu mai este militarizata;
- nu mai are dreptul sa faca perchezitii;
- nu mai poate determina diferente de impozite si taxe ca efect al evaziunii fiscale;
- nu mai detine exclusivitate fata de celelalte organe de control financiar - fiscal in ce priveste confiscarile, inspectiile in locuri publice si private;
- nu mai are exclusivitate in initierea controlului operativ si inopinat.
Prin OG nr 8/2005 Garda Financiara a fost preluata din nou de Ministerul Finantelor Publice cu atributiile ce le avea in cadrul Autoritatii Nationale de Control, dar pana in prezent nu i s-a stabilit prin acte normative locul si rolul in cadrul acestui minister.


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Garzii Financiare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!