Controlul Fiscal

Extras din referat

Capitolul I
1.Necesitatea, definirea si obiectivele controlului fiscal
Inceputurile organizarii fiscale din tara noastra se gaseste in perioada unirii administrativ-politice.Este esential ca odata cu implimentarea primelor reforme fiscale fapt care duce la desfiintarea vechilor impozite, propunindu-se altele de tip nou,dar sau mentinut unele impozite care au incidente si astazi.Cei mai cunoscuti controlori, la inceputurile fiscalitatii s-au numit pircalabi, iar menirea lor era, mai ales urmarirea si incasarea prelevarilor obligatorii.Statul, indiferent de forma sa de organizare, si-a creat intotdeauna un sistem de control ale carui principale obiective au vizat, in cele mai multe cazuri, activitatea de urmarire si de realizare a obligatiilor financiare ale cetatenilor fata de institutiile sale.
Necesitatea controlului fiscal decurge din nevoia de a verifica, supraveghea si lua masuri de corectie privind constatarea, asezarea si incasarea impozitelor si taxelor cuvenite statului pentru asi acoperi nevoile publice.Acest control se constituie ca un instrument la indemana puterii publice cu scopul de a asigura constituirea veniturilor publice din veniturile fiscale, de a constata si de a inlatura omisiunile, subevaluarile sau erorile de impozitare. Controlul fiscal este organizat in cadrul si de catre Ministerul Finantelor care are organe fiscale teritoriale si locale. Controlul fiscal reprezinta ansamblul activitatilor destinate sa asigure respectarea obligatiilor de declarare, stabilire exacta, calculare corecta, precum si plata la termenele legale a prelevarilor obligatorii cuvenite bugetului statului, bugetelor locale si fondurilor speciale. Controlul fiscal are drept scop verificarea modului in care contribuabilul respecta legislatia fiscala intr-o anumita perioada sau in citeva perioade fiscale [conform Codului Fiscal al R.Moldova].
Obiectivele controlului fiscal rezulta din necesitatea si scopul controlului, ele fiind o derivata directa a acestora.
Drept obiective urmarite de controlul fiscal pot fi considerate urmatoarele:
1.Supravegherea incasarii tuturor impozitelor si taxelor in cuantumul legal si la termenele stabilite;
2.Depistarea contribuabililor, impozitelor si taxelor sustrase de la plata, incasarea acestora si sanctionarea vinovatilor;
3.Furnizarea de informatii puterii legislative si executive pentru creantele care favorizeaza evaziunea fiscala sau face imposibila incasarea in termenii stabiliti de la contribuabili.
2.Obiectul si functiile controlului fiscal
Obiectul controlului fiscal consta in examinarea modului in care se realizeaza sau s-a realizat programul fixat anticipat si a modului in care se respecta principiile stabilite, cu scopul de a releva erorile, abaterile, lipsurile, deficientele pentru a le remedia si evita in viitor. [pag. 16-17].
Controlul fiscal asigura realizarea unor functii specifice, cum sunt: de prevenire si perfectionare; de constatare si corectare; de cunoastere si evaluare; educativa si stimulativa, de diagnosticare a erorilor fiscale; de revizuire a obiectivelor sau previziunilor viitoare; de a interveni in limita competentelor pentru redresarea sau solutionarea problemelor entitatilor economice; de reglare a activitatii; de invatare si autoinvatare a realitatilor.[pag. 17-19 ]
Functia de cunoastere a controlului se realizeaza ca urmare a determinarii rezultatelor economice ale unei unitati patrimoniale si evaluarii acestora prin raportarela un sistem de criterii prestabilit, in vederea alegerii masurilor optime de imbunatatire a activitatii verificate. Aceasta are si rol preventiv prin actiunea de depistare a tendintelor de abatere de la normele prestabilite si de dispunere a masurilor de desfasurare a activitatii economice in cadrul prevederilor legale.
Functia de indrumare se manifesta prin caracterul formativ, stimulativ si de generalizare a experientei pozitive dobindita atat de cei ce executa controlul, cat si de personalul unitatii controlate.
Caracterul formativ este pus in evidenta prin activitatea de indrumare pe care inspectorul fiscal o desfasoara concomitent cu cea de verificare,in legatura cu unele abateri constatate si care pot fi remediate pe parcursul efectuarii controlului fiscal. Caracterul formativ mai consta si in activitatea de prelucrare a unor reglementari legale nou aparute si de care din diferite motive, lucratorii unitatii controlate nu au luat cunostiinta pana la data efectuarii verificarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Fiscal.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!