Controlul Financiar Preventiv - Metodologie de Exercitare și Obiective

Cuprins referat Cum descarc?

1. Controlul financiar preventiv - notiuni generale 3
2. Metodologia de exercitare a controlului financiar preventiv 4
2.1. Organizare 4
2.2. Persoane abilitate (sau nu) sa exercite controlul financiar preventiv 7
3. Obiectivele controlului financiar preventiv 11
3.1. Operatiunile supuse controlului financiar preventiv 11
3.2 Obiectivele urmarite de controlul financiar preventiv 12
Concluzii 22
Bibliografie 23


Extras din referat Cum descarc?

1. Controlul financiar preventiv - notiuni generale
In tara noastra, controlul preventiv are o vechime destul de mare si a trecut prin numeroase schimbari datorate necesitatii de adaptare la conditiile sociale si economice, atat ca forma de executare si continut, cat si ca mod de organizare. 
Pentru prima data in Romania, controlul preventiv a fost reglementat prin Legea asupra contabilitatii publice si asupra controlului bugetului si patrimoniului public din 31 iulie 1929. Aceasta reglementare avea la baza principiul dupa care controlul preventiv trebuie sa fie efectuat de catre un personal specializat din afara unitatilor. 
Conform acestei legi, controlul preventiv era efectuat de catre Inalta Curte de Conturi, organ suprem de control preventiv si de gestiune asupra veniturilor si cheltuielilor publice, fiind exercitat de consilieri-controlori ai angajarii de cheltuieli ce functionau pe langa fiecare minister,administratie autonoma, regie publica comerciala, asezaminte de binefacere si asistenta publica, precum si pe langa toate celelalte servicii si intreprinderi publice ale caror bugete erau sau nu votate de Adunarea Deputatilor. 
Cei care exercitau controlul preventiv se pronuntau asupra legalitatii angajarii de cheltuieli si a ordonantelor de plata, asupra intrebuintarii creditelor in limitele alocatiilor sau a fondurilor si creditelor aprobate, cat si asupra recuperarii pagubelor, aplicand viza de control preventiv pe angajamentele sau ordonantele de plata. 
In cazul in care consilierul-controlor nu acorda aceasta viza, se comunicau ministrului motivele refuzului, iar in caz de neconcordanta, documentele respective erau inaintate la Inalta Curte de Conturi, prin intermediul Ministerului Finantelor, care era in masura sa ia o hotarare asupra operatiunii. Deciziile luate de Curte puteau fi atacate de catre Consiliul de Ministri.
Din anul 1948, controlul financiar a fost organizat in conformitate cu structura si organizarea economiei in interiorul unitatilor, cu menirea de a asigura respectarea legilor, suferind de-a lungul vremii anumite modificari. 
In prezent, controlul financiar preventiv este organizat in conformitate cu legea nr. 30/1991 cu modificarile ulterioare.
2. Metodologia de exercitare a controlului financiar preventiv 
2.1. Organizare
Controlul preventiv, forma specializata a controlului financiar, are ca obiectiv principal oprirea, inainte de efectuare, a tuturor documentelor privind operatiuni care nu sunt legale, reale, necesare, oportune, economicoase si eficiente, in faza de angajare si plata, respectiv de incasare. Acesta are rolul de a maximiza eficienta folosirii resurselor materiale si financiare, la instaurarea ordinii in gestionarea fondurilor, cresterea raspunderii factorilor de decizie din entitatile publice si private.
Controlul financiar preventiv are urmatoarele trasaturi caracteristice:
- se exercita inainte de efectuarea activitatii supuse verificarii sau inainte de lansarea unui document in procesul economic;
- are ca scop identificarea si eliminarea operatiunilor care ar putea perturba activitatea economica;
- ajuta la realizarea unui management eficient al activitatii desfasurate de unitatile economice;
- se organizeaza in cadrul compartimentului financiar-contabil al unitatii economice.
Controlul financiar preventiv este:
- control specializat - implica verificarea activitatii economice-financiare sub aspectul legalitatii, oportunitatii operatiilor, folosirii rationale a mijloacelor materiale si financiare si al apararii integritatii proprietatii;
- instrumentul specific al actiunii de preintampinare a deficientelor, a operatiilor nelegale, nereale, a neregulilor, a imobilizarii fondurilor si a pagubirii patrimoniului administrat;
- control documentar - actiunea de control se bazeaza pe documentele primare;
- control anticipat - ceea ce il distinge de celelalte forme de control. Fiind un control prealabil, el este preventiv prin excelenta, in totalitatea sa.
In functie de personalul desemnat sa o realizeze, activitatea de control financiar preventiv poate fi:
- control financiar preventiv exercitat de structuri proprii de control ale unitatii economice;
- control financiar preventiv exercitat de structuri specializate de control apartinand statului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Financiar Preventiv - Metodologie de Exercitare si Obiective.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!