Controlul financiar de stat

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins:
Capitolul 1 - Controlul financiar de stat 1
1.1 Definirea controlului financiar al statului 2
1.2 Obiectivele controlului financiar de stat 3
Capitolul 2 - Organizarea si exercitarea controlului financiar al statului din sfera de actiune a executivului 11
2.1. Directia generala a controlului financiar de stat 13
2.2. Garda Financiara 19
2.2.1 Organizarea si functionarea Garzii Financiare 19
2.2.2. Procedura de constatare a faptelor si de contestare a actelor 21
Capitolul 3 - Organizarea si exercitarea controlului financiar al statului din sfera de actiune a legislativului 21
3.1. Curtea de Conturi 22
3.1.1. Organizarea si functionarea Curtii de Conturi a Romaniei 22
3.1.2. Atributiile de control ale Curtii de Conturi 24
3.1.3. Controlul financiar ulterior 26
Concluzii 28
Bibliografie 29


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1 - Controlul financiar de stat
1.1 Definirea controlului financiar al statului
Controlul financiar este definit ca o componenta a controlului economic bazat pe asigurarea echilibrului financiar si realizarea eficientei economico - financiare, avand drept obiect actele si operatiunile emise sau infaptuite de agentii economici, institutiile publice, precum si alti participanti la viata economico - financiara a statului.
Avand in vedere aceste considerente, in cursul efectuarii controlului, subiectul activ are ca obiectiv urmarirea masurii in care actele si operatiunile care fac obiectul examinarii indeplinesc conditiile de legalitate, operativitate, eficienta, economicitate si realitate.
Activitatea de control se consemneaza in anumite documente, cum ar fi raportul de control, actul de consemnare a contraventiilor, nota de prezentare a raportului de control, nota de expunere a concluziilor, in care se inscriu constatarile celui ce controleaza.
De principiu, actul de control financiar este actul administrativ intocmit in urma unei actiuni de control de un organ al statului cu atributii de control financiar la o societate comerciala ori o institutie publica si cuprinde rezultatele verificarii legalitatii operatiunilor in urmatoarele domenii: plata impozitelor, taxelor si contributiilor, respectarea disciplinei financiar-contabile si valutare, respectarea normelor de comert referitoare la gestiunea patrimoniului, admistrarea banului public.
Organul central al puterii executive care aplica strategia si programul guvernului in domeniul finantelor publice este Ministerul Finantelor.
Ministerul de Finante alaturi de Autoritatea Nationala de Control efectueaza in numele statului , controlul administrarii si utilizarii mijloacelor financiare ale organelor centrale si locale ale administratiei de stat, ale institutiilor publice, ale administratiei de stat, precum si ale institutiilor publice. De asemenea, aceste organe ale puterii executive verifica respectarea reglementarilor financiar-contabile in activitatea desfasurata de regiile autonome, societatile comerciale si alti agenti economici, in legatura cu indeplinirea obligatiilor acestora fata de bugetul statului.
Misiunea controlului de stat este sa previna si sa combata fraudele, infractiunile si contraventiile la regimul fiscal, vamal si de preturi, prin masuri admise de lege.
Obiectul general al controlului financiar exercitat prin Directia Finantelor Publice il constituie modul de folosire a veniturilor si de angajare a cheltuielilor, precum si onorarea obligatiilor fiscale fata de bugetul statului, in perioada unui exercitiu financiar, modul de constituire a surselor de rambursare a imprumuturilor contractate cu garantia statului. 
Scopul controlului il constituie analiza si controlul rezultatelor economico-financiare, atat la nivelul entitatilor economice de baza, cat si eventual la nivelul sucursalelor si subunitatilor acesteia, in baza datelor din documentele justificative, bugetele de venituri si cheltuieli, situatiile contabile, balantele de verificare, bilanturile contabile, declaratiile de impunere etc. 
Modalitatile de control utilizate au in vedere: 
o verificarea activitatii economico-financiare atat la nivel central, cat si la nivelul sucursalelor si subunitatilor prin control financiar-fiscal, conform legii; 
o verificarea dupa caz, a entitatilor economice cu care entitatea economica a incheiat diverse contracte economice (comerciale, prestari servicii etc.)
1.2 Obiectivele controlului financiar de stat
Obiectivele controlului financiar de stat sunt urmatoarele:
o analiza modului in care sunt realizate prevederile bugetului de venituri si cheltuieli aprobat, pe surse de venituri si naturi de cheltuieli (contul de executie al bugetului de venituri si cheltuieli); 
o modul de gestionare al patrimoniului propriu (fonduri materiale si financiare etc.), al celui public si privat al statului aflat in administrare, precum si identificarea abaterilor savarsite in gestionarea acestuia; 
o organizarea, evidenta si conducerea gestiunilor si a contabilitatii de gestiune; 
o modul de utilizare a surselor proprii, acordate si/sau atrase ale societatii, in sensul respectarii constituirii si destinatiei fondurilor societatii, a alocatorilor si subventiilor acordate de la bugetul de stat, precum si a creditelor angajate (interne sau externe cu sau fara garantia statului), realizarea planului de investitii; 
o modul de respectare a procedurilor privind activitatea de achizitii publice (faza precontractuala, contractuala, derulare etc.) de bunuri, servicii si lucrari (lucrari de investitii, reparatii, modernizari etc.) in conformitate cu prevederile legale in domeniul; 
o modul de organizare si conducere a contabilitatii financiare, inregistrarea si reflectarea rezultatelor acesteia; 
o modul de exercitare a controlului financiar preventiv pentru toate documentele ce cuprind operatiuni referitoare la drepturile si obligatiile patrimoniale, in faza de angajare si de plata, in raporturile cu alte persoane fizice si juridice; 
o modul de nerespectare a disciplinei financiare, valutare si salariale (disciplina incasarilor, platilor si soldului de casa, modul de organizare a casieriei, incadrarea fondului de salarii in fondul maxim admisibil aprobat etc.); 
o obligatiile fata de bugetul de stat (baza impozabila, calculul, stabilire, in-registrare, deductibilitate, exigibilitate, plata, scadente, declarare etc.); 
o verificarea modului de rambursare la termenele scadente a ratelor, dobanzilor, modul de creare a surselor de rambursare a creditelor contractate cu garantia statului din veniturile obtinute din vanzarea cu plata in rate a pachetelor agricole achizitionate din creditul extern contractat cu garantia statului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Financiar de Stat.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!