Control Financiar Extern

Extras din referat Cum descarc?

Notiunea de control provine din expresia ,,contra rolus" care inseamna verificarea actului original dupa duplicatul care se incredinteaza in acest scop unei alte persoane . 
In conformitate cu prevederile legale, controlul financiar se organizeaza prin Legea nr.30/1991 Organizarea Controlului Financiar de Stat si H.G. nr.720/1991 privind Organizarea si functionarea controlului propriu. controlul financiar se executa sub forma:
- Controlului ierarhic;
- Controlului financiar preventiv;
- Controlului de gestiune.
Intr-o acceptiune mai larga, controlul este o activitate specific umana (adica se desfasoara in mod constient si urmareste intotdeauna un scop), care consta in verificarea si analiza permanenta, periodica sau inopinata a unor activitati in scopul preintampinarii si lichidarii eventualelor neajunsuri.
In literatura de specialitate pot fi intalnite mai multe definitii ale controlului financiar. De asemenea, mentionam si faptul ca intalnim, la nivel universitar, si termenii ,,control economic-financiar" sau ,,control financiar-contabil", cu acelasi inteles.
Astfel, controlul financiar este definit ca verificarea modului de indeplinire a programelor stabilite, a erorilor, abaterilor, lipsurilor, deficientelor din activitatea economico!financiara.
Alta definitie priveste controlul financiar drept un proces prin care se verifica si se masoara realizarea cantitativa si calitativa a performantelor, a sarcinilor sau lucrarilor, pe care le compara cu obiectivele planificate si indica masurile de corectie ce par ca necesare . Sau, controlul poate fi definit ca actiunea de determinate a starii unor activitati economice reprezentate in documentele financiare si contabile, prin raportarea acestor reprezentari la prevederile legale prin care au fost definite.
In conditiile economiei de piata, controlul ca forma de cunoastere are in vedere:
- interesele agentilor economici bazate pe profit;
- interesele tertilor agenti economici si interesele statului.
Privit prin prisme diferite, controlul este considerat:
o functie a mangementului - prin el fiecare manager vrea sa se asigure ca activitatea decurge conform programului prestabilit, ca resursele sunt utilizate conform destinatiei stabilite si ca in final performanta reala va atinge sau va depasi obiectivele fixate initial;
o atribut al conducerii - mijloc de perfectionare a activitatii entitatilor publice si private exercitat sub forme diferite de structure organizate pyramidal, cu responsabilitati si obiective clar precizate de lege;
o metoda de verificare a modului de gestionare a resurselor.
Controlul financiar, instrument al politcii financiare a statului, reprezinta un mijloc de prevenire a faptelor ilegale, de identificare a deficientelor si de stabilire a masurilor necesare pentru restabilirea legalitatii.
Controlul financiar, componenta a controlului economic are ca obiectiv cunoasterea de catre stat a modului in care sunt administrante mijloacele materiale si financiare de catre societatile comerciale publice, modul de realizare si cheltuire a banului public, asigurarea echilibrului financiar, realizarea eficientei economico - financiare, dezvoltarea economiei nationale, infaptuirea progresului social.
Controlul financiar cuprinde problematica foarte complexa specifica domeniului economic si financiar in interactiunea si conditionarea sa reciproca cu domeniul tehnic - tehnologic, juridic, etc.
Controlul financiar este o activitate de larg interes social deosebit de utila si necesara pentru practica economica si sociala, care presupune nenumarate probleme teoretice, organizatorice si metodologice.
Obiectul controlului fnanciar consta in examinarea modului in care se realizeaza sau s-a realizat programul fixat anticipat si a modului cum se respect principiile stabilite, cu scopul de a releva erorile, abaterile, lipsurile, deficientele pentru a le remedia si evita in viitor.
Controlul financiar se realizeaza printr-o diversitate de forme, in functie de momentul, sfera, temeiul, volumul lucrarilor, felul activitatilor, al organelor care il efectueaza sau dupa modul de concretizare.
Dupa sfera de actiune a controlului, deosebim:
1. controlul financiar intern este efectuat in toate compartimentele unei societati comerciale pe baza dispozitiei consiliului de administratie al acesteia. Acest control are sarcina de a verifica, de a constata si de a stabili consecintele unor fapte frauduloase, propunand totodata si masurile necesare pentru inlaturarea pe viitor a deficientelor constatate.
2. controlul financiar extern se efectueaza prin certificarea documentelor existente la alti agenti economici, parteneri de afaceri cu unitatea controlata, in vederea constatarii veridicitatii actelor si operatiunilor primare.
Dupa organele care il exercita: control financiar ierarhic, control financiar de gestiune si control financiar de executie (efectuat de organe specializate, in mod sistematic, asupra executarii unor activitati financiare, monetare si de credit).


Fisiere in arhiva (1):

  • Control Financiar Extern.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!