Contributiile Salariale in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

1 Bugetul asigurarilor sociale de stat - concept
2 Cadru legislativ
2.1 Istoric privind legislatia contributiilor salariale
2.2 Temeiul legal al contributiilor salariale
3 Sursele de formare a fondurilor asigurarilor sociale de stat
4 Evolutia contributiilor salariale perioada 1996-2004
5 Tendinte in perioada 2004-2005
6 Perspective pe termen mediu si lung
Anexa - denumirea obligatiilor in baza legii


Extras din referat Cum descarc?

Lucrarea de fata isi propune sa prezinte intr-o prima etapa, evolutia contributiilor salariale pe parcursul a doua perioade de guvernare politica, anii 1996-2004, cu referire la cadrul legislativ, a temeiului legal in care aceste contributii s-au reflectat in veniturile bugetului de stat, mai precis in bugetul asigurarilor sociale de stat si analiza dinamicii contributiilor sociale in concordanta cu factorii de natura poltica, economica si sociala. 
In partea a doua a lucrarii se i-au in calcul masurile de pre-aderare la UE, prezentand tendintele catre care se indreapta contributiile sociale si perspectivele viitoare.

CONTRIBUTIILE SALARIALE IN ROMANIA: EVOLUTIE, REALITATE SI PERSPECTIVE

1. Bugetul asigurarilor sociale de stat-Concept

Bugetul asigurarilor sociale de stat pana in anul 1990, inclusiv era prte componenta a bugetului de stat.. Incepand cu 1991, potrivit prevederilor Legii privind finantele publice, bugetul asigurarilor sociale de stat se intocmeste distinct de bugetul de stat si se aproba de Parlament o data cu aceasta, dobandind o autonomie deplina.
Bugetul asigurarilor sociale de stat este planul financiar anual ce evidentiaza constituirea, repartizarea so utilizarea fondurilor banesti necesare ocrotirii pensionarilor, salariatilor, si membrilor de familie. Este format din:
o bugetul asigurarilor sociale, elaborat de organul de specialitate din Ministerul Muncii Solidaritatii Socialei si Familiei care include veniturile si cheltuielile cu caracter centralizat.
o bugetul pentru realizarea asigurarilor sociale de la nivelul Directiilor judetene de munca si protectie sociala si municipiului Bucuresti rezultate din concentrarea bugetelor pentru realizarea asigurarilor sociale intocmite de catre unitati economice si institutii publice.
Marimea veniturilor bugetului asigurarilor sociale de stat depinde, in primul rand, de nivelul veniturilor realizate de salariati, deoarece agentii economici platesc contributiile pentru asigurari sociale in functie de aceste venituri;cresterea veniturilor personalului a determinat si sporirea continua a veniturilor asigurarilor sociale de stat.
Bugetul asigurarilor sociale de stat cuprinde la partea de venituri:
o contributia pentru asigurari sociale de stat;
o contributia partiala a personalului salariat pentru obtinerea biletelor de tratament balnear;
o contributia partiala a pensionarilor pentru trimiterile la tratament balnear;
o contributiile pentru fondul de ajutor de somaj, a alocatiei de sprijin si a ajutorului de integrare profesionala;
o dobanzi pentru disponibilitati de conturi;
o alte venituri;
Ministerul Muncii Solidaritatii Socialei si Familiei cu avizul Ministerul Finantelor, stabileste metodologia elaborarii, executarii si incheierii bugetului asigurarilor sociale de stat.
Bugetul asigurarilor sociale de stat se elaboreaza si administreaza de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, prin Directia generala a asigurarilor sociale si pensiilor. Adoptarea se face de catre Parlament, iar apoi bugetul asigurarilor sociale de stat se publica in Monitorul Oficial si se remite la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. In cazul in care bugetul asigurarilor sociale de stat nu este adoptat cu cel putin 3 zile inainte de expirarea exercitiului bugetar, se aplica in contiunuare bugetul asigurarilor sociale de stat al anului precedent pana la adoptarea noului buget de stat In viitor, reforma aigurarilor sociale de stat prevede ca proiectul acestui buget sa se elaboreze de Guvern pe baza propunerilor Casei Nationale a Asigurarilor Sociale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contributiile salariale in Romania.doc

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!