Contractul de Asigurare

Extras din referat Cum descarc?

Contractul de asigurare: suma asigurata, limite de asigurare, incheierea si rezilierea contractului de asigurare 
1.Caracteristicile contractului de asigurare
Contractul de asigurare este actul juridic incheiat intre asigurat si asigurator care reglementeaza drepturile si obligatiile lor reciproce in functie de felul asigurarii . 
Asiguratul se obliga prin contract sa plateasca primele de asigurare la anumite termene,iar asiguratorul isi asuma obligatia sa acorde asiguratului sau beneficiarului asigurarii,la producerea cazului asigurat, despagubiri-pentru bunurile asigurate si sumele asigurate-in asigurarile de persoane. 
In conformitate cu prevedetile art.49 din Codul Civil roman, adoptat in anul 1930,prin contractul de asigurare intreprinderea de asigurare se obliga ca in schimbul unei prime sa ia asupra sa un .
Contractul de asigurare exprima acordul de vointa al partilor.El este alcatuit din polita de asigurare,conditiile principale si aditionale si anexele, care pot sa extinda sau da limiteze conditiile impuse de standardizare.Unele contracte sunt alcatuite din polita de baza si un formular care adapteaza polita la nevoile specifice ale clientului sau pentru un anumit tip de polita.Polita de asigurare reprezinta manifestarea materiala a contractului de asigurare. 
Contractul de asigurare prezinta anumite trasaturi caracteristice dupa cum rezulta din figura1.
Figura1.Caracterele juriduce ale contractului de asigurare
1.Caracterul consensual al contractului de asigurare implica consimtamantul partilor si forma scrisa,dovada lui prin martori nefiind .
2.Caracterul sinalagmatic-partile se obliga reciproc una fata de cealalta,respective una sa plateasca prima de asigurare,iar cealalta sa acorde despagubirea sau suma asigurata,la ivirea cazului asigurat.
3.Caracterul oneros consta in aceea ca fiecare parte urmareste un anumit avantaj,o contraprestatie in schimbul aceleia pe care o face,ori se oblige a o face in favoarea celeilalte parti.
4.Caracterul unic 
5.Caracterul succesiv-asiguratul este obligat sa plateasca primele la termenele stabilite, iar asiguratorul sa acorde continuu protectie asiguratului, prin acoperirea riscului.
6.Caracterul aleatoriu consta in faptul ca efectele acestui contract,pentru parti,depind de un eveniment viitor,nesigur,incert.La incheierea contractului nu se poate sti daca,si masura in care,fiecare dintre parti va avea un avantaj sau o pierdere,ca rezultat al contractului.
7.Caracterul de adeziune -formalizarea clauzelor din contract apartine societatii de asigurare,asiguratii avand latitudinea de a le accepta,sau nu, in totalitate.
8.Contractul de asigurare implica buna credinta;pe de o parte,din partea asiguratului,cu ocazia perfectarii asigurarii,apoi in legatura cu realitatea pagubelor reclamate, penrtu stabilirea despagubirii;pe de alta parte,din parte societatii de asigurare, in legatura cu clauzele impuse,raspunderea asumata,modul de evaluare a pagubelor si stabilirea despagubirii.
2.Conditiile de validare a contractului de asigurare
Pentru ca un contract sa fie valid este necesara indeplinirea urmatoarelor conditii:
a) Capacitatea de a contracta a partilor. Contractele de asigurare pot fi incheiate de persoane juridice in mod direct, prin organele lor de conducere,prin subunitatile lor sau prin reprezentanti.Aceasta deoarece,spre deosebire de persoanele fizice,persoanele juridice dobandesc capacitatea de exercitiu concomitent cu capacitatea de folosinta,din momentul infiintarii si alegerii organelor de conducere. Persoanele fizicepot incheia contracte de asigurare daca au implinit varsta de 14 ani si nu sunt puse sub interdictie.In cazul in care acestea au asigurare incheiata contractele raman valabile atat timp cat persoanele in cauza nu cer anularea lor.In concluzie o dauna reclamata de asigurat va trebui sa fie despagubita. 
In cazul asigurarilor de persoane,pentru a incheia in mod valabil un contract, asiguratul trebuie sa aiba minim 16 ani si sa indeplineasca si celelalte conditii ale politei de asigurare.
b) Consimtamantul partilor sa fie valabil.Potrivit dreptului comun,consimtamantul este valabil daca nu a fost dat prin eroare,smuls prin violenta sau surprins prin dol.
c) Obictul contractului de asigurare sa fie determinat sau determinabil-la asigurarile de bunuri-anumite lucruri,la asigurarile de rasoundere civila despagubirile datorate de asigurat unei terte persoane sau unele atribute ale persoanei, viata ori incapacitatea de munca in cazul asigurarilor de persoane.
d) Cauza contractului sa fie licita. Un contract de asigurare va fi considerat valid atunci cand cauza lui este licita,potrivit legii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Asigurare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!