Contractele SWAP

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
1. Contractul Swap 4
2. Partile contractului 5
3. Elementele contractului swap 6
4. Tipuri de contracte swap si executarea lor 7
5. Lichidarea contractelor swap 11
Concluzii 12
Referinte bibliografice 13


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In ansamblul fluxurilor financiare internationale instrumentele derivate ocupa un loc important. Popularitatea acestora este o urmare a necesitatii strigente a participantilor la tranzactii de a se proteja impotriva riscurilor inerente ce rezulta din angajarea in tranzactii pe plan international. 
Principalele instrumente tranzactionate fie pe piete standardizate fie pe piete OTC sunt contractele futures, contractele de optiuni, contractele forward si swap-urile. La acestea se adauga desigur si alte instrumente sintetice care solicita din partea utilizatorilor cunostiinte tehnice mult mai avansate.
Dezvoltarea constanta, sustinuta a tipurilor de instrumente financiare derivate precum si cresterea semnificativa intr-un interval relativ scurt de timp a tranzactiilor cu acestea dovedesc utilitatea lor in managementul riscurilor.
Contractele swap vizeaza riscuri frecvente (valutar, de rata a dobanzii, de credit) devenind astfel extrem de populare si utilizate de comunitatea de afaceri. Desi nu sunt atat de lichide, sunt preferate de operatori intrucat pot fi adaptate nevoilor specifice ale acestora.
Prezenta lucrare realizeaza o caracterizare succinta a contractelor swap, evidentiind elementele caracteristice, tipurile regasite in practica, modul de derulare a lor precum si avantajele si dezavantajele pe care le implica utilizarea lor.
Cuvinte cheie: contract swap, risc valutar, risc de dobanda, risc de credit
1. Contractul Swap
Piata instrumentelor derivate s-a dezvoltat rapid de la aparitia primului contract de acest tip pana in prezent. Momentan, paleta de active suport care stau la baza unor asemenea instrumente este extrem de vasta fiind disponibile chiar si derivate meteo (utilizate pentru protectia impotriva riscurilor asociate evolutiilor nefavorabile sau neasteptate ale evenimentelor meteorologice). Dintre toate tipurile de contracte cuprinse in categoria instrumentelor financiare derivate, swap-urile sunt cele care au inregistrat cea mai semnificativa crestere. Aceasta evolutie se datoreaza faptului ca swap-urile ofera una dintre cele mai eficiente protectii impotriva riscurilor financiare la care este expus orice portofoliu de investitii.
"Operatiunea de swap presupune schimbarea unui imprumut acordat in anumite conditii cu un altul ce prezinta alte conditii, mult mai avantajoase in opinia celui care initiaza intreaga operatiune" . Mai precis, swap-ul este un acord incheiat intre doua parti prin care acestea se angajeaza sa schimbe intre ele fluxuri viitoare de numerar. 
Aceste contracte au aparut la sfarsitul anilor 1970, fiind pe deplin recunoscute, acceptate si implementate odata cu operatiunea de swap dintre IBM si Banca Mondiala. Tranzactia, facilitata de Salomon Brothers in august 1981, a presupus preschimbarea din partea Bancii Mondiale a 200 milioane USD cu 200 milioane CHF (franci elvetieni) si 300 milioane DEM (marci germane). 
Piata instrumentelor swap s-a dezvoltat rapid influentata fiind de:
- Un cadru international favorabil caracterizat de internationalizarea pietelor si intensificarea procesului de globalizare
- Necesitatea unei mai bune gestionari a riscului valutar si al celui de dobanda
- Simplitatea si versatilitatea contractului
- Faptul ca acest tip de contracte se contabilizeaza extrabilantier, neafectand elementele de patrimoniu ale unei companii decat in momentul in care au loc schimburile efective de fluxuri de numerar. 
Fiind in esenta contracte nestandardizate, acestea se tranzactioneaza doar pe pietele de tip OTC (over the counter sau la ghiseu). Caracterul nestandardizat al contractelor swap imprima o lichiditate redusa a tranzactiilor cu asemenea instrumente derivate. Insa, datorita faptului ca se pot plia mult mai bine pe nevoile partilor sunt frecvent utilizate in randul corporatiilor cu o situatie financiara solida. In consecinta, sumele vehiculate sunt considerabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractele SWAP.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!