Contractele options

Extras din referat Cum descarc?

Un contract options reprezinta un drept (dar nu si o obligatie) de a cumpara (optiune de tip CALL) sau de a vinde (optiune de tip PUT) un activ financiar (o actiune, un contract futures, etc) la un moment viitor si la un pret prestabilit in prezent (numit pret de exercitare). Cumparatorul contractului options poate decide daca isi va exercita sau nu optiunea de cumparare sau vanzare a activului, in functie de propriile interese si previziuni. Pentru acest drept de optiune cumparatorul trebuie sa plateasca vanzatorului in momentul incheierii tranzactiei o suma de bani numita prima. Valoarea primei este cea care se negociaza la bursa si face obiectul cererii si a ofertei.
Astfel, pierderea cumparatorului este limitata la prima pe care o plateste vanzatorului contractului.
 Daca previziunile sale nu se confirma, cumparatorul nu este obligat sa-si exercite optiunea, pierzand numai prima. Daca previziunile sale se confirma, cumparatorul va exercita optiunea. In ceea ce priveste vanzatorul, castigul sau este prima incasata de la cumparator; vanzatorul nu are nici o putere de decizie cu privire la exercitarea optiunii, el asteptand decizia cumparatorului in acest sens.
In tara noastra contractele options au fost introduse pentru prima data la BMFMS, aceasta fiind la acest moment singura piata din Romania unde se tranzactioneaza optiuni. Acestea confera cumparatorului dreptul dar nu si obligatia de a cumpara sau vinde un contract futures la un pret prestabilit, pe perioada de valabilitate a contractului.
Scurt istoric al contractelor pe optiuni
Optiunea defineste un contract standardizat care da cumparatorului dreptul dar nu si obligatia de a cumpara sau vinde activul suport de la baza contractului (marfuri, valute, valori mobiliare, contracte futures sau alte instrumente financiare) la un pret prestabilit, numit pret de exercitare, contra unei sume platite vanzatorului la incheierea contractului, numita prima, in cadrul unei perioade de timp predeterminate. 
Tranzactiile cu optiuni au aparut din cele mai vechi timpuri pentru a raspunde necesitatilor investitionale tot mai complexe si diversificate ale agentilor economici. Atestarile despre astfel de instrumente merg pana in anul 3500 i.e.n. cand fenicienii si romanii foloseau contracte cu termeni similari celor ai optiunilor de astazi cu privire la bunurile transportate pe navele lor comerciale. 
Una din primele atestari ale optiunilor se regaseste in Grecia Antica, datand din vremea filosofului Thales. Folosind cunostintele lui de astrologie, Thales a previzionat intr-un an o recolta bogata de masline in primavara urmatoare. Cum, in general existau din partea fermierilor putine cereri de inchiriere a preselor de masline in timpul iernii, Thales a negociat in iarna preturile preselor pentru primavara urmatoare. Previziunea lui Thales a fost corecta si el a fost in masura sa inchirieze dreptul de folosire al preselor de masline la un pret ridicat, obtinand un profit considerabil.
Cel mai cunoscut exemplu cu semnificatie istorica privind optiunile a avut loc in Olanda in timpul erei lalelelor din secolul XVII. In acea perioada contractele pe bulbi de lalea erau intens tranzactionate de catre dealeri si fermieri. De exemplu, un exportator de bulbi de lalele se putea proteja impotriva pierderii marfii pe timpul transportului prin intermediul unei optiuni de cumparare de la un producator a unei cantitati de bulbi echivalenta cu cea expediata, la un anumit pret. Astfel exportatorul cumparator putea inlocui marfa daca aceasta se deprecia sau distrugea pe timpul transportului sau putea sa renunte la acest drept daca marfa ajungea in buna stare la destinatie. 
Deci cei care tind sa asocieze optiunile cu speculatia gresesc intr-o oarecare masura deoarece optiunile au aparut in primul rand ca modalitate de acoperire a riscului la care te expune specificul afacerii proprii si nu ca un instrument speculativ. Aparitia ulterioara a spculatorilor si pe aceste instrumente nu a facut decat sa accelereze dezvoltarea acestei piete. 
Optiunile in SUA
Ca si in Europa, in SUA optiunile s-au tranzactionat initial in mod privat intre diversi comercianti. Imediat dupa crearea a ceea ce avea sa devina NYSE (New York Stock Exchange), in 1790, investitorii au incercat sa formeze o piata organizata pe care sa tranzactioneze optiuni. Cu toate aceste eforturi, piata optiunilor a ramas foarte restransa pana la inceputul anilor 1900.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractele options.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. http://www.ssifbroker.ro
2. http://www.sibex.ro/
3. www.ciorna.com-contractele-options
4. http://www.wall-street.ro/
5. www.studentie.ro - 2005
6. http://www.studentie.ro/Referat_TRANZACTII_CU_CONTRACTE_FUTURES_SI_OPTIUNI-nr13192-1.html
7. www.moneybox.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!