Conținutul Economic și Funcțiile Finanțelor Publice

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Conceptul de finante publice 1
1.1. Politica financiara 4
1.2. Organizarea sistemului bugetar in Romania 5
1.3. Trasaturile finantelor publice 7
1.4. Rolul finantelor publice in economia moderna 8
Capitolul 2. Continutul economic al finantelor publice 11
Capitolul 3. Functiile finantelor publice 15
3.1. Functia de repartitie 15
3.2. Functia de control 19
Concluzii 22
Bibliografie 24


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. Conceptul de finante publice
Finantele publice constituie o componenta importanta a vietii social-economice a fiecarei tari, iar impactul lor asupra economiei nationale are conotatii atat in dimensiunile si distribuirile Produsului Intern Brut (P.I.B.), cat si in modul concret de realizare a acestui proces.
Existenta finantelor publice este indisolubil legata de existenta statului, care are de indeplinit functii si sarcini importante in ceea ce priveste organizarea si conducerea activitatii economico-sociale nationale, apararea independentei si suveranitatii tarii.
Notiunea " finante" provine de la latinescul " finare", care inseamna : a termina, a incheia, in general, si - intr-un sens restrans - a aranja o afacere, a termina un diferend prin mijlocirea banului, o actiune judecatoreasca sau o hotarare a justitiei in legatura cu o plata a unei sume de bani. 
Franta folosea in sec. al XVI-lea notiunea de " finance", care avea intelesul unei sume de bani, a unui venit al statului, iar "les finances" insemna gospodaria publica, patrimoniul statului.
In tara noastra, inca din sec. al XIX-lea, s-a folosit notiunea de fisc, care avea intelesul de organ financiar ce incasa impozitele si taxele, amenzile etc.
Cu timpul, prin finante, in sens larg, se intelegeau veniturile si cheltuielile bugetare,creditul, operatiunile bancare si de bursa, relatiile cambiale, obligatiuni si creante banesti, etc.,adica resursele, relatiile si operatiile banesti.
Trebuie mentionat, insa, ca nici conceptiile specialistilor despre finante nu sunt la unison, acestia considerand finantele ,dupa caz:
a) fonduri banesti la dispozitia statului (venituri ale statului, resurse banesti prelevate la dispozitia statului in vederea indeplinirii functiilor si sarcinilor sale, mijloace de acoperire a cheltuielilor administrative centrale de stat si locale etc.);
b) mijloace de interventie ale statului in economie(impozite, imprumuturi, alocatii bugetare, subventii si alte parghii sau instrumente cu ajutorul carora statul influenteaza activitatea economica);
c) metode de gestionare a bunului public (forme si metode de administrare si utilizare ale resurselor financiare ale statului);
d) act juridic(actul de dispozitie autoritara sau contractuala prin care se preia la dispozitia statului o parte din PIB, in scopul realizarii functiilor si sarcinilor statului);
e)relatii sociale(de natura economica, care apar in procesul constituirii fondurilor publice de resurse banesti si repartizarii acestora in scopul satisfacerii nevoilor generale ale societatii).In aceste interpretari, accentul cade pe acea latura a finantelor pe care autorii o considera mai semnificativa sau mai importanta pentru caracterizarea acestora.
In realitate, intre resursele banesti prelevate la dispozitia statului in vederea satisfacerii nevoilor sociale, modalitatile concrete prin care se procura si se distribuie aceste resurse,instrumentele prin care statul intervine in viata economica, metodele de gestionare are surselor financiare publice si formele juridice pe care le imbraca toate acestea, exista legaturi stranse.
O anumita latura a finantelor nu exclude pe celelalte, ci ajuta la intelegerea complexitatii fenomenelor financiare.
Procurarea si distribuirea resurselor financiare ale statului se realizeaza in procesul repartizarii PIB, cu ajutorul unor metode si instrumente specifice, intr-un cadru juridic adecvat, in scopul satisfacerii nevoilor sociale si al influentarii activitatii economice.Aceste prelevari si redistribuiri de resurse banesti au loc intre persoane fizice si juridice, prin intermediul autoritatilor publice, si afecteaza direct sau indirect, intreaga economie nationala si pe toti membrii societatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Continutul Economic si Functiile Finantelor Publice.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!