Continutul Economic al Finantelor

Cuprins referat Cum descarc?

I. Continutul economic al finantelor.2
1.1 Necesitatea finantelor publice.2
1.2 Continutul economic al finantelor.6
BIBLIOGRAFIE.11


Extras din referat Cum descarc?

1.1 Necesitatea finantelor publice 
Finantele reprezinta acele relatii sociale,de natura economica,in forma baneasca,ce apar in procesul repartizarii produsului intern brut,in legatura cu indeplinirea functiilor si atributiilor statului.
Alfel spus,finantele desemneaza un anumit tip de relatii economice,si anume relatii de repartitie a produsului intern brut,a caror nastere se afla intr-o stransa legatura cu existenta statului si a economiei banesti.Aparitia statului si a fortei sale publice a generat instituirea finantelor publice.
Pentru a putea exista si indeplini sarcinile sau atributiile ce-i revin ca entitate administrativ-politica autonoma,in cadrul organismului economico-social,pentru a putea exercita multiplele sale functii socio-economice,prerogativele speciale pe care le are in acest domeniu,precum si rolul de intreprinzator,investitor,gestionar al avutiei sociale,manager al economiei nationale in ansamblu,de instrument activ care asigura organizarea si exercitarea puterii publice institutionalizate pe plan national,respectiv cadrul legislativ si institutional necesar desfasurarii normale a activitatii economico-sociale,conditii egale sau similare de manifestare a liberei initiative a agentilor economici in procesul luptei de concurenta,de arbitru legal intre interesele tuturor membrilor societatii,pentru indeplinirea obiectivelor politicii sale,statul trebuie sa dispuna permanent de importante fonduri banesti,pe care sa le poata folosi in conformitate cu nevoile pe care le are.
Aceste fonduri se formeaza pe seama repartizarii unei parti a produsului intern brut si sunt utilizate pentru finantarea nevoilor sociale,atat de interes ntional,general,cat si a celor de interes local.
Existenta finantelor este,asadar,indispensabil legata de existenta organizarii politice,juridice si economice a statului,in cadrul caruia se realizeaza comunitatea de viata a unui popor,adica de existenta acelei institutii suprastructurale,care face posibila convietuirea sau coabitarea mai multor indivizi.
Necesitatea constituirii unor fonduri de resurse financiare permanente la dispozitia statului ,in vederea indeplinirii functiilor si sarcinilor sale,s-a resimtit de-a lungul timpului la toate statele,indiferent de nivelul lor de dezvoltare economica,de structura de ramura a acestora,de oranduirea sociala etc.
In decursul evolutiei sale,natura si functiile statului au cunoscut modificari esentiale,rolul sau extinzandu-se,intr-o masura mai mare sau mai mica,de la cel de organizator si aparator al bunei desfasurari a activitatilor economico-sociale pe plan intern si extern,la cel de gestionar al unei parti din cererea si oferta de factori de productie,de partener la operatii de schimb,de emitator unic de moneda si distribuitor de venituri si servicii non-marfare,de responsabil cu executarea bugetului national public,de factor al orientariisi promovarii cresterii sau dezvoltarii economice,de asigurator al protectiei sociale a categoriilor de populatie vulnerabile,defavorizate sau dependente,ca urmare a riscurilor socio-economice la care acestea sunt expuse etc.
Evolutia rolului si functiilor statului se reflecta,desigur,si in modul de constituire,repartizare si utilizare a resurselor financiare necesare existentei si functionarii sale.Pentru tarile cu economii precare sau care se afla in plin proces de restructurare ori de tranzitie spre economia de piata,situatie in care se afla, de fapt, si tara noastra in prezent,problema constituirii fondurilor financiare necesare asigurarii dezvoltarii lor este relativ mai complexa decat pentru tarile avand un nivel ridicat de dezoltare economica.
Acest lucru se explica,printre altele,prin faptul ca asigurarea constituirii resurselor financiare necesare existentei si functionarii lor este mult mai costisitoare,mai greu de suportat sau mai dificil de sustinut din punct de vedere economic in tarile cu economii sarace.
Analizarea necesitatii constituirii unor resurse financiare permanente la dispozitia statului evidentiaza faptul ca,pe masura ce creste cuantumul acestor fonduri publice banesti,cresc si posibilitatile autoritatilor de stat de satisfacere a nevoilor sociale mereu crescande.Acest lucru se datoreaza faptului ca transferurile de resurse financiare de la fondurile publice catre diversi beneficiari amplifica disponibilitatile banesti ale acestora,respectiv posibilitatile de dezvoltare si de consum sociale.Dimpotriva,insuficienta unor resurse banesti mobilizate la dispozitia statului atrage dupa sine incapacitatea acestuia sa asigure antretinerea si functionarea institutiilor sale,sa-si indeplineasca rolul si atributiile pe care acesta le are.
Finantele nu pot exista in afara relatiilor banesti.Numai in cadrul relatiilor economice organizate si desfasurate cu ajutorul banilor este posibila mobilizarea anumitor resurse banesti la dispozisia statului si repartizarea lor in conformitate cu nevoile reale ale acestuia.Explicatia consta,printre altele,in faptul ca viata economica,in ansamblul ei,toate relatiile economice in cadrul acesteia,deci inclusiv relatiile de repartitie care fac obiectul finantelor(relatii financiare),se organizeaza si se desfasoara cu ajutorul banilor(banii fiind una dintre formele valorice ale acestor relatii).
Prin functiile economic-sociale pe care ei le indeplinesc(de mijlocitor sau intermediar al schimburilor;de etalon sau instrument general de masurare a valorilor sau actiunilor economice,de mijloc de plata,utilizati la plata efectiva a marfurilor,a serviciilor sau la plata salariilor,a pensiilor,a ajutoarelor sociale,la achitarea impozitelor,a unor rente sau taxe;de mijloc de rezerva sau economisire),banii faciliteaza desfasurarea actelor de vanzare-cumparare,legaturile dintre productia si circulatia marfurilor,dintre ramurile si subramurile economiei,respectiv procesul formarii,repartizarii si utilizarii produsului social.
Fara indeplinirea de catre bani a functiilor pe care acestia le au,viata economica in integritatea ei nu ar fi posibila,in sensul ca relatiile economice in toata complexitatea lor,inclusiv relatiile finaciare,nu ar putea exista.
Cu alte cuvinte,se poate spune ca finantele se prezinta sub forma baneasca,insa nu toate relatiile banesti sunt finante,ci numai acelea cu ajutorul carora statul,regiile autonome,societasile comerciale,unitatile cooperatiste isi constituie,repatizeaza si utilizeaza fondurile lor banesti.Trasatura caracteristica a finantelor consta in aceea ca resursele banesti mobilizate la fondurile banesti nu presupun din partea statului acordarea unor contraprestatii directe,imediate sau individualizate.
Bunaoara,sumele platite ca impozite,taxe,contributii nu sunt rambursabile in mod direct,adica nu presupun un contraserviciu direct si imediat din partea statului.Impozitele incasate de la populatie au insa un caracter reversibil(restituibil),revenind antregii populatii;de asemenea,sumele primite de unele persoane fizice de la bugetul de stat,de la bugetele locale sau de la bugetul asigurarilor sociale sub forma de burse,pensii,diferite indemnizatii si ajutoare sunt definitive ,nerambursabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Continutul Economic al Finantelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!