Considerații generale privind noțiunea de control și formele sale

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE.3
CAPITOLUL 1
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND NOTIUNEA DE CONTROL.4
1.1. Aspecte definitorii privind notiunea de control.4
1.2. Controlul - factor de securitate si autonomie pentru societate 6
CAPITOLUL 2
FORMELE CONTROLULUI FINANCIAR.8
2.1. Clasificarea controlului finnciar in functie de diferite criterii.9
CONCLUZII.17
BIBLIOGRAFIE.18


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
In prim plan aceasta lucrare tine sa evidentieze aspectele generale legate de noitiunea de control, incepand acest lucru prin scurta descriere a semnificatiei acestui cuvant. Notiunea de control a dobandit in timp, pe langa intelesul originar, mai multe alte sensuri: de analiza periodica a unei activitati, a unei situatii etc. , pentru a urmari mersul ei si pentru a lua masuri de imbunatatire; de supraveghere continua; de verificare periodica a cunostintelor etc.
Un subpunct studiat in prima parte este acela ca, controlul constituie un factor de securitate si autonomie pentru societate.Directiile esentiale ale controlului, in contextul in care acesta este considerat o necessitate obiectiva si subiectiva, fara a fi un scop, ci un mijloc de perfectionare a activitatii executive, inclusive a procesului de conducere a acesteia, sunt detaliate in lucrarea prezenta.
Cea de-a doua parte a lucrarii isi pune accentul pe formele controlului financiar precum si pe clasificarea controlului financiar in functie de diferite criterii.
Formele de control se deosebesc intre ele prin ceea ce reflecta cu precadere din ansamblul activitatii economico-sociale, prin continutul si rolul sau functia lor sociala specifica, si anume, aceea de reflectare si influentare pozitiva a dezvoltarii activitatii economico-sociale, a protejarii patrimoniului, a cresterii profitului s.a.
CAPITOLUL 1
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND NOTIUNEA DE CONTROL
1.1. Aspecte definitorii privind notiunea de control
Etimologic, cuvantul control provine din expresia latina contra rolus, care inseamna - verificarea unui act original dupa duplicatul sau care, in acest scop, se afla in posesia unei alte personae. Existenta, in mana unor personae diferite, a doua inscrisuri cu exact acelasi continut facea imposibila modificarea continutului lor in lipsa acordului ambelor parti, permitand totodata a se verifica oricand (atata vreme cat documente respective exista) exactitatea si identitatea datelor continute.
Notiunea de control a dobandit in timp, pe langa intelesul originar, mai multe alte sensuri: de analiza periodica a unei activitati, a unei situatii etc. , pentru a urmari mersul ei si pentru a lua masuri de imbunatatire; de supraveghere continua; de verificare periodica a cunostintelor etc.
Controlul este un sir de actiuni de verificare periodica sau permanenta, prealabila, concomitenta sau posterioara, desfasurata- asupra unor activitati, in scopul stabilirii legalitatii sau oportunitatii operatiunilor material-tehnice sau a actelor emise de autoritatile administrative in domeniul financiar.
Controlul urmareste descoperirea faptelor dar si a cauzelor care au condus la incalcarea prevederilor legale, ceea ce face ca aceasta sa se deosebeasca de expertize , revizii, inspectii, etc.
Controlul resurselor financiare ale statului, ale colectivitatilor locale si ale institutiilor publice ale acestora reperezinta una dintre dimensiunile relatiilor financiare.
Si finantele publice-componenta de baza a activitatii social-statale trebuie sa realizeze anumite valori politice, iar pentru a se asigura conformitatea cu acestea este necesara instituirea unui vast si complex control asupra lor.
Exista o gama ampla si variata de forme de control a activitatii desfasurate pe linia finantelor publice. Aceasta presupune atat un control politic realizat de Parlament prin instrumentele constitutionale de supraveghere a actiunilor puterii executive, cat si un control jurisdictional realizat de catre instantele de judecata, inclusive Inalta Curte de Casatie si Justitie. 
Ca orice activitate publica si aceea care priveste formarea, administrarea si utilizarea resurselor financiar publice este supusa nu numai unui control statal ci si unuia social prin diverse organisme si mecanisme ale societatii civile, prin exercitarea de catre oricare persoana a dreptului de petitionare instituit de art. 51 si Constitutia Romaniei, republicata. 
Acesta prevede urmatoarele:
1. Cetatenii au dreptul sa se adreseze autoritatilor publice prin petitii formulate numai in numele semnatorilor.
2. Organozatiile legal constituite au dreptul sa adreseze petitii exclusive in numele colectivelor pe care le repreazinta.
3. Exercitarea dreptului de petitionare este scutita de taxa.
4. Autoritatile publice au obligatia sa raspunda la petitii in termenele si in conditiile stabilite potrivit legii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consideratii Generale Privind Notiunea de Control si Formele Sale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Ciurlea E.-Control financiar, Editura Scripta, Bucuresti, 1998
2. Ionel Bostan-Control financiar, Editura Polirom, 2000
3. Mircea Boulescu, Marcel Ghita-Control financiar, Editura Eficient, Bucuresti, 1997
4. Silvia Gherghel, Control Financiar, Editura Focus, Petrosani, 2002
5. *** http://www.scribd.com/doc/70383383/Controlul-Financiar-Bancar


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!