Conceptul de Fianante

Extras din referat Cum descarc?

In lucrarea lui I. Vacarel sunt prezentate in capitolul I concepul de finante si abordarea acestora ca stiinta si ca disciplina de studiu. Termenului "finante" isi are originea din limba latina din expresiile "finantio", "financias" cu intelesul de termen de plata. Ulterior acest termen a fost preluat de mai multe tari europene, o data cu folosirea din ce in ce mai intensa a banilor. In Franta in sec al XV-lea "financier" denumind arendasii, "finance" venit al statului, "finances" intregul patrimoniu al statului. In germania in secolul XV-XVII "finanz" insemna plata in bani, "finanzer" camatar.
Finantele exprima relatii sociale, de natura economica, in expresie baneasca intre personae fizice si juridice, mediatorul fiind autoritatile publice fie direct sau indirect privind procurarea si distribuirea resurselor banesti.
Sunt evidentiate 2 conceptii ale finantelor corespunzatoare unor etape de dezvoltare distincte ale societatii:
1. Conceptia clasica- capitalismul ascendant, masinismul sec.XVII-XX
2. Conceptia moderna- dezvoltarea monopolurilor sec.XX
1.Conform conceptiei clasice, activitatea economica trebuie lasata sa se desfasoare conform principiilor liberale, "laissez-faire", "laisser-passer", evitandu-se interventia statului care ar putea perturba initiative private, legile pietei, libera concurenta. Interventia statului trebuie sa se limiteze la sarcinile traditionale: ordinea interna, relatiile diplomatice, apararea tarii, cheltuielile publice fiind minime. Principiile de baza ale acestei doctrine sunt:


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul de Fianante.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!