Conceptul de eficiență economică a investițiilor de capital

Extras din referat Cum descarc?

Eficienta economica este o categorie economica complexa care datorita complexitatii sale, aceasta nu poate fi masurata prin intermediul unui singur indicator. Pentru fundamentarea eficientei economice a investitiilor este nesecesar un sistem de indicatori.
Fiecare indicator al sistemului mentionat urmeaza sa cuntifice o latura sau alta a eficientei economice. Cu cat gradul de complexitate a investitiei creste, cu atat numarul de indicatori trebuie sa fie mai mare. In acelasi timp nu este exclusa posibilitatea ca pentru una sau aceeasi varianta a investitiei, unii dintre indicatori sa fie favorabili, iar altii nefavorabili. Intr-un asemenea context se pune problema dublarii calculelor matematice cu o analiza corespunzatoare. 
Dpdv al scopului urmarit de a investi, acesta poate fi formular astfel:
1. Anumite rezultate propuse a se obtine sa ocazioneze eforturi investitionale minime.
2. In conditiile unui anumit capital disopnibil pentru investitii, ceea ce se urmareste este obtinerea de rezultate maxime. (nota: nu se pot obtine rezultate maxime cu eforturi minime.)
Pentru a ilustra mai bine conceptul de eficienta economica a investitiilor de capital, sa presupunem ca avem de achizitionar 100 buc motoare electrice pentru care s-au obtinut 2 tipuri de motoare :
Tip motor Puterea
ABS Utila
A 105 85
B 97 90
Care tip de motor ar fi mai eficient de achizitionat- 
Se observa ca tipul B de motor comparativ cu A absoarbe o putere mai mica si concomitent dezvolta o putere mai mare. Simpla Intuitie in acest caz ne ajuta sa luam o decizie de investitie pentur achitie ce inclina cate tipul B de motor.
Tip motor Puterea
ABS Utila
A 105 85
B 97 90
C 82 75
randamentul = P utila / P absorbita * 100
Acest indicator in tehnica se numeste randament tehnic: n=Pu/Pa *100 Facand calculele pentru cele 3 tipuri de mototare va rezulta cel mai eficient tip de motor.
Ca in cazul din tehnica trebuie sa luam in considerare concomitent atat eforturile cat si efectele investitionale. Acest lucru se intampla cu ajutorul Relatiei celor 3 E-uri 
E = e \ E (minimizare) E = E \ e (maximizare) E
E= eficienta economica e= efort investitional E= efect investitional I
In primul caz se urmareste minimizarea, iar in al doilea caz maximizarea. II III
Varianta optima = I E1>E2>E3 e=k e
e constant
Pe principiul celor doua relatii care reprezinta eficienta economica, sunt construiti toti indicatorii folositi in calculele de fundamentare a eficientei economica a investitiei de capital. Din doua sau mai multe variante de investitii va fi aleasa varianta cu indicatorii cei mai favorabili.
Atunci cand acestia, pentru una si aceeasi varianta, sunt favorabili, iar altii defavorabili, trebuie dulbate calculele respective de o analiza economica corespunzatoare, unde se va analiza mai profund intensitatea si gradul de relevanta a indicilor.
Criterii de eficienta economica
Fundamentarea eficienta a investitiilor de capital este un proces care se bazeaza pe serii de criterii de eficienta bine definitie carora ulterior li se subordoneaza un sistem de indicatori. Pana la urma calculele de eficienta economica a investitiilor de capital trebuie sa dea raspuns la intrebarile de baza : Ce- Cat- Cum- Unde?
O investitie declansata prin achizitia unor active corporale productive trebuie sa se stabileasca ce productie va cere piata si ce vor fi fabricate.
Cat - : dimensionarea viitoare a capacitatii de productie
Cum - : analiza variantelor tehnologice si constructive din randul carora se va prefera varianta cea mai convenabila
Unde - : concretizarea amplasamentului investitiei respective care va influenta din plin eficienta economica.
In procesul de fundamentare a eficientei economice a investitiilor de capital trebuiesc folositi indicatori adecvati criteriilor d eficienta economica stabilite. Intre criteriile de ef. ec. mai importante sunt:
a. Economisirea sistemului de investitii aferent obiectivelor ce se vor realiza
b. Reducerea termenului de recuperare a capitalului investit
c. Prelungirea perioadei cuprinsa intre momentul recuperarii capitalului investit si durata efectiva de functionare
d. Asigurarea in exploatare a unei rentabilitati sporite
e. Maximizarea profitului final a investitiei


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul de Eficienta Economica a Investitiilor de Capital.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!