Conceptul de Asigurare si Functiile Asigurarii

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I. Conceptul de asigurare . pag 1
1.1. Asigurarile sub aspect juridic. pag 2
1.2. Asigurarile sub aspect economic . pag 3
1.3. Asigurarile sub aspect financiar . pag 4
Capitolul II. Functiile asigurarilor . pag 5
2.1. Functia de repartitie . pag 5
2.2. Functia de control . pag 6
2.3. Functia de compensare a pagubelor . pag 7
2.4. Functia de prevenire a riscurilor si a daunelor . pag 7
Concluzie . pag 9
Bibliografie . pag 10


Extras din referat Cum descarc?

CAP 1. CONCEPTUL DE ASIGURARE
In literatura de specialitate , notiunea de asigurare este destul de bine precizata, dar o definitie a asigurarii unanim acceptata nu s-a dat inca. Voi prezenta, in continuare, cateva opinii ale cadrelor didactice din Romania legate de acest subiect.
Astfel, s-au emis mai multe pareri. Definitia data asigurarii de Profesorii Universitari Iulian Vacarel si Florian Bercea de la A.S.E.-Bucuresti este : "asigurarea actioneaza in stransa legatura cu existenta unor riscuri comune a caror producere poate provoca pagube importante eonomiei nationale si populatiei.
Existenta riscurilor comune determina la randul ei formarea comunitatii de risc -compusa din persoane fizice si juridice- care accepta achitarea primelor de asigurare unei institutii specializate in vederea constituirii fondului de asigurare" 
Domnul Profesor Universitar Gheorghe D. Bistriceanu considera ca "asigurarea este un sistem de relatii economico-sociale, proces obiectiv necesar al dezvoltarii economice si sociale izvorat din actiunea legilor economice obiective, care consta in crearea in comun , de catre persoanele fizice sau juridice amenintate de anumite riscuri, a unui fond din care se compenseaza daunele si se satisfac si alte cerinte economico-financiare, probabile, imprevizibile." 
In Dictionarul de asigurari se mentioneaza ca : "asigurarea este un sistem de relatii economico-sociale, un proces obiectiv necesar dezvoltarii economice si sociale izvorat din actiunea legilor economice obiective, care consta in crearea in comun, de catre persoanele fizice sau juridice amenintate de anumite riscuri, a unui fond din care se compenseaza daunele si se satisfac si alte cerinte economico-financiare, probabile, imprevizibile" . Deci, observam o similitudine in definirea conceptului de asigurare.
Alti autori considera ca asigurarea este un mijloc de protectie impotriva accidentelor neplacute ale vietii, acele evenimente despre care speri din toata inima sa nu ti se intample niciodata.
Conform altui dictionar de asigurari, "asigurarea este atat un sistem de transfer de risc, cat si o combinare a riscurilor" 
Asigurarile s-au nascut din nevoia imperioasa de protectie a omului si a avutului sau agonisit cu truda, impotriva fortelor distructive ale naturii, accidentelor si bolilor, din nevoia constituirii unor mijloace de existenta in conditiile pierderii sau reducerii capacitatii de munca in urma accidentelor, bolilor sau atingerii unei anumite varste.
Potrivit Legii nr. 32/10 aprilie 2000 "asigurarea este operatiunea prin care un asigurator constituie, pe principiul mutualitatii, un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati, expusi la producerea anumitor riscuri, si ii indemnizeaza pe cei care sufera un prejudiciu pe seama fondului alcatuit din primele incasate, precum si pe seama celorlalte venituri rezultate ca urmare a activitatii desfasurate".
Asigurarea este punerea in siguranta, garantare, incredintare, promisiune ferma .Aceasta poate fii definita ca o prevedere legala sau un acord de vointa intre asigurat si societatea de asigurari, prin care asiguratul se obliga sa plateasca o anumita suma de bani, numita prima de asigurare, in schimbul careia societatea de asigurari se obliga ca in caz de producere a riscului sa plateasca asiguratului despagubirea la bunuri sau suma asigurata in cazul afectarii persoanelor.
Asigurarile se examineaza sub aspect juridic, economic si financiar.
1.1.Asigurarile sub aspect juridic
Asigurarea capata o forma juridica datorita contractului de asigurare (forma vizibila a relatiei de asigurare ) si a legislatiei in vigoare care o reglementeaza . In prezent, cadrul legislativ al asigurarilor este format in Romania din :
o Legea nr.32 din 10 aprilie 2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare;
o Legea nr. 136 din 12 noiembrie 1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.
Legea constituie principala forma juridica de reglementare a asigurarilor. Aceasta si contractul de asigurare se completeaza reciproc, constituind izvoare de drepturi si obligatii in domeniul asigurarilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Conceptul de Asigurare si Functiile Asigurarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!