Competente Institutionale in Controlul Financiar

Extras din referat Cum descarc?

Nevoile si interesele publice se realizeaza de catre stat, in principal (si uneori exclusiv) prin bani. Intr-adevar, cheltuielile pe care le are de efectuat statul nu se pot efectua decat in bani. Fara bani nu exista nici finante publice.
Aceasta caracteristica explica si preocuparea pentru etimologia cuvantului finante. Dupa cate se pare, notiunea de finante provine de la cuvintele latinesti ,,fiare" sau ,,finis", care se traduc prin a termina, a incheia un diferend, o actiune judiciara in legatura cu plata unei sume de bani. De la aceste cuvinte s-a format ,,financia" sau ,,financia pecuniaria", adica plata in bani. Se crede ca din aceste cuvinte latinesti s-a nascut notiunea ,,finance" folosita in Franta in secolele XV-XVI, care avea mai multe intelesuri si anume: sume de bani, resurse banesti, venit al statului, iar ,,les finances" echivala cu gospodaria publica, patrimoniul statului.
Finantele publice reprezinta forma baneasca a relatiilor economice, in procesul repartitiei produsului social si venitului national in cadrul indeplinirii functiilor statului. Continutul social, economic si in special juridic al relatiilor financiare, functiile si importanta lor sunt cateva din problemele fundamentale ale stiintei dreptului financiar.
Intrucat fondurile de resurse financiare publice constituite la dispozitia statului apartin intregii natiuni, functia de control este justificata si necesara, astfel punandu-se in lumina randamentul, si eficienta procesului final de valorificare a resurselor.
Fondurile de resurse financiare reprezinta o considerabila parte din produsul intern brut obtinut la nivelul intregii natiuni, iar apartenenta fondurilor publice la dispozitia intregii societati indreptateste statul, ca mandatar al acesteia, sa actioneze prin toate mijloacele pentru conservarea patrimoniului public. Corecta administrare a banilor si a tuturor valorilor publice insemna evitarea, combaterea risipei si fraudei, evitarea alocarilor inoportune sau ineficiente, precum si recuperarea si sanctionarea in situatii de prejudiciere a avutului public.
Functia de control a finantelor publice ,,urmareste legalitatea necesitatea, oportunitatea si eficienta cu care institutiile publice si agentii economici cu capital de stat utilizeaza in concret resursele banesti de care dispun, fie proprii sau imprumutate".
Pentru aceste ratiuni majore, controlul financiar isi dezvolta o serie de functii cumulativ importante in atingerea unor obiective specifice:
a) functia de evaluare consta in estimarea unei situatii la un moment dat ca apreciere exacta si concreta a realitatii, iar sugestiile pe care le implica sunt menite sa completeze rezultatele si sa elimine cauzele perturbatoare;
b) functia preventiva se manifesta prin control anticipat destinat sa evite si sa preintampine tendintele care ar necesita decizii corective; din aceasta perspectiva se urmareste nu doar legalitatea, ci si oportunitatea, necesitatea si economicitatea actelor si operatiilor,
c) functia de documentare asigura cunoasterea cantitativa si calitativa a problematicii pe care o implica actul conducerii;
d) functia pedagogica semnifica latura formativa a controlului asa cum se degaja din popularizarea si generalizarea experientei pozitive sau din sanctionarea nuantata a disfunctiilor si abaterilor constatate.
Totodata, legalitatea, oportunitatea, eficienta, economicitatea si realismul sunt conditii cumulativ necesare pentru fundamentarea si credibilitatea oricarui act ce tine de controlul administrarii banului public, al patrimoniului public si privat al statului.
Ampla sfera de manifestare a controlului financiar cuprinde toate domeniile vietii sociale care tin de sectorul public, motiv pentru care imbraca torme diferite, se realizeaza de catre organe cu abilitati si imputerniciri diferite si, ca atare, foloseste instrumente diferite de exercitare.
Fiecare domeniu de activitate trebuie considerat dintr-o perspectiva tridimensionala, prin referire simultana la:
a) sarcinile specifice care-i revin spre solutionare intr-o perioada determinata de timp;
b) efortul financiar al statului, necesitat de desfasurarea activitatii respective, care efort se exprima in bani;
c) utilitatea activitatii, dupa efectele acesteia masurabile si posibil de a fi exprimate in bani.
Controlul financiar reprezinta forma concreta a functiei de control a finantelor publice, prin permanenta evaluare a raportului efort - efect cu privire la eficienta cu care se utilizeaza resursele constituite pe seama banului public.
Forme curente de control financiar. 
Dupa modul de realizare a netelor economico-sociale si financiare, si avand in vedere momentul efectuarii snle. pot fi mentionate urmatoarele forme de control financiar:
Control financiar preventiv (anticipat) este cea mai importanta forma, premergatoare tuturor actelor si operatiunilor economico-financiare si este exercitata de catre conducatorul compartimentului financiar-contabil sau prin insarcinatii acestuia; scopul acestui tip de control este preintampinarea cheltuielilor neeconomicoase si a imobilizarilor de fonduri banesti; sfera sa de cuprindere include incheierea si executarea contractelor economice, platile de salarii si a drepturilor asimilate, constituirea fondurilor prevazute de lege, cererile de credite, lucrarile de investitii, casarea si declasarea bunurilor, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Competente Institutionale in Controlul Financiar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!