Comitetul Regiunilor

Extras din referat Cum descarc?

Comitetul Regiunilor este un organ consultativ care reprezinta interesele autoritatilor locale si regionale din Uniunea Europeana. 
Comitetul Regiunilor este cea mai tanara institutie a Uniunii Europene, care a fost infiintata prin Tratatul de la Maastricht din 1992 ca raspuns la cererea organizatiilor locale si regionale de a fi reprezentate in cadrul UE, si activeaza din 2004. Comitetul regiunilor reprezinta un raspuns politic la cerintele unitatilor subnationale de a fi implicate in procesul decizional comunitar. Consecinta a expansiunii fondurilor structurale, corpurile locale au devenit interlocutori ai Comisiei. In tarile cu o structura federala, autoritatile locale au dorit sa aiba acces la oportunitatile comunitare si sa-si exprime interesele in mod specific in procesul european de decizie. Un prim pas a fost acela al hotararii Consiliului de a infiinta un Comitet Consultativ al Regiunilor si Autoritatilor Locale.
In prezent, Comitetul Regiunilor este un organism complementar celor trei institutii comunitare (Consiliul de ministri, Comisia Europeana, Parlamentul European). El are rolul de a reprezenta interesele colectivitatilor locale si regionale si de a asigura participarea acestora la procesul de integrare. Fiind constituit ca un organ consultativ al Consiliului si al Comisiei, Comitetul Regiunilor trebuie consultat obligatoriu in anumite domenii ale politicii regionale - coeziune economica si sociala, cultura, energie, transporturi, educatie si formare, politica regionala, sanatate.
In cadrul Comitetului Regiunilor activeaza patru grupuri politice: popularii, socialistii, liberalii si radicalii, dar apartenenta la un grup politic nu depinde strict de apartenenta la participantulcorespunzator. CR este un organism independent. Membrii sai nu se supun nici unor instructiuni obligatorii. Ei actioneaza complet independent pentru indeplinirea atributiilor specifice, urmarind interesul general. Comitetul Regiunilor reprezinta o "punte" de legatura intre institutiile europene si regiunile, comunele si orasele Uniunii Europene. Membrii CR detin mandate (administrative) pe plan regional sau local, nu functioneaza permanent la Bruxelles si ca urmare mentin constant legatura cu cetatenii. Ei se reunesc de 5 ori pe an in sesiune plenara, ocazie cu care adopta recomandarile facute pe baza datelor furnizate de diversele comisii. 
Presedinte al Comitetului Regiunilor este francezul Michel Dellebare. Presedintele reprezinta Comitetul Regiunilor si conduce lucrarile acestuia. Acesta este asistat de un prim-vicepresedinte si de cate un vicepresedinte pentru fiecare stat membru.
Secretariatul General este responsabil de chestiunile administrative.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comitetul Regiunilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!