Cheltuielile Publice in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

1.Sistemul cheltuielilor publice 4
1.1.Caracterizarea sistemului cheltuielilor publice 4
1.2.Continutul cheltuielilor publice 5
1.3.Criterii de clasificare a cheltuielilor publice 6
2.Cheltuielile pentru actiuni sociale-culturale in tarile cu economie de piata 7
2.1.Dispozitii referitoare la bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2013 8
3.Sursele de finantare si programele 9
3.1. Utilizarea resurselor sistemului de sanatate 9
3.1.1.Cheltuielile publice cu sanatatea in Romania 9
3.2. Cheltuieli pentru cultura , arta ,sport si activitati pentru tineret. 12
Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

1.Sistemul cheltuielilor publice
1.1.Caracterizarea sistemului cheltuielilor publice
Sistemul cheltuielilor publice cuprinde totalitatea cheltuielilor ce se efectueaza din fondurile financiare ale statului pentru actiuni sociale -culturale si economice ,pentru intretinerea organelor statului si pentru apararea nationala.
Cheltuielile publice au inregistrat o tendinta de crestere rapida dupa al doilea razboi mondial.
Analizate in dinamica, cheltuielile publice ale tarilor cu economie de piata, manifesta o tendinta de crestere accelerate atat ca expresie relativa, cat si in marime absoluta.
Evolutia cheltuielilor publice in marime absoluta, adica in preturi curente, este influentata de modificarea puterii de cumparare a monedei nationale. Accentuarea proceselor inflationiste determina majoritatea preturilor si implicit cresterea nominala a cheltuielilor pe care statul le efectueaza cu procurarea unei cantitati determinate de bunuri si servicii.
Se inregistreaza astfel o crestere nominala mai rapida a cheltuielilor publice comparative cu cresterea reala a acestora. Cresterea nominala rezulta din compararea cheltuielilor statului exprimate in preturi curente , iar cresterea reala din compararea cheltuielilor statului exprimate in preturi constante.
Cresterea accentuata a cheltuielilor publice in perioada contemporana este determinata atat de factorii interni cat si de factori de ordin extern. 
Dintre factorii de ordin intern mentionam:
- sporirea considerabila a angajamentelor anterioare(imprumuturi, investitii); 
- tendinte de dezvoltare a serviciilor publice.
Factorii de ordin extern care influenteaza cresterea cheltuielilor publice tin , in special de cresterea rolului puterii publice de a face fata anumitor necesitati cum sunt: 
- necesitarea relatiilor externe pentru economia care se inscrie pe coordonatele competitiei internationale ,
- necesitatile relatiilor sociale , raspunzand cererilor administratiilor in materie de echipamente si servicii publice cat si de redistribuire sociala.
1.2.Continutul cheltuielilor publice
Cheltuielile publice reprezinta,practic, relatii de repartizare a fondurilor financiare catre institutii publice,populatie si agenti economici.
Ele se efectueaza din diferite fonduri financiare constituite la nivel macro si microeconomic cum sunt:
- bugetul statului,
- bugetul asigurarilor sociale de stat,
- bugetul fondurilor investitiilor publice.
In conditiile trecerii la economia de piata, in tara noastra, s-au produs modificari in ceea ce priveste continutul si structura cheltuielilor publice.
Cea mai mare parte a resurselor financiare ale statului este utilizata pentru plata bunurilor si serviciilor achizitionate de organele centrale si locale ale administratiei de stat si de alte institutii de drept public, precum si pentru plata de salarii, pensii si alte drepturi banesti cuvenite functionarilor publice, pentru plata dobanzilor aferente datoriei publice ,pentru acordarea de subventii diverselor categorii de agenti economici. 
Achizitiile curente de bunuri si servicii efectuate de catre stat formeaza consumul de stat brut. Acesta are un rol important in formarea pietei de stat, reprezentand in medie peste 40% in P.I.B. in majoritatea statelor cu economie de piata. Daca la consumul de stat brut adaugam si cresterea capitalului fix si circulant al intreprinderilor si institutiilor de drept public se obtine o imagine mai completa a pietei de stat.
Efectuarea cheltuielilor publice din fondurile financiare ale statului, poate avea loc numai daca sunt respectate anumite principii si anume:
-orice cheltuiala publica va fi realizata numai daca este prevazuta intr-un act normativ.
In acest sens trebuie respectate prevederile legii finantelor publice care reglementeaza in principiu regimul cheltuielilor publice si al legii privind adoptarea bugetului de stat prin care se stabileste pentru un an financiar marimea creditelor bugetare alocate pentru fiecare destinatie.Este de mentionat faptul ca fara o autorizare expresa nici o cheltuiala nu poate fi realizata chiar daca a fost prevazuta intr-un act normativ;
-cheltuielile publice pot fi efectuate numai in conditiile exercitarii unui control financiar riguros privind oprtunitatea si necesitatea cheltuielilor. Fiind vorba de cheltuirea unor resurse publice rebuie respectat si un regim sever de economii in procesul angajarii banilor publici;
-cheltuielile publice nu pot se pot efectua in mod automat, chiar daca au fost prevazute,in mod expres intr-un act normativ ci pe masura justificarii sumelor acordate anterior in conditiile realizarii indicatorilor specifici;
-orice cheltuiala publica se poate realiza, in principiu, numai din bugetul administratiei centrale de stat sau din bugetele locale in functie de subordonarea institutiei publice sau a beneficiarului de alocatie bugetara;
-sumele alocate pentru efectuarea cheltuielior publice se caracterizeaza prin neramburasabilitatea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cheltuielile Publice in Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!