Cheltuielile Publice din Buget de Stat

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOL I - STRUCTURA CHELTUIELILOR PUBLICE DIN BUGETUL DE STAT; CRITERI SI COMPONENTE (CONFORM CLASIFICATIE BUGETARA) 3
1. DEFINITII 3
2. CLASIFICATIA 4
3. NIVELUL, STRUCTURA SI DINAMICA CHELTUIELILOR PUBLICE 12
4. FACTORII CARE INFLUENTEAZA CRESTEREA CHELTUIELILOR PUBLICE 16
CAPITOL II- MUTATII IN STRUCTURAL FUNCTIONALA A CHELTUIELILOR PUBLICE 18
CAPITOL III. MUTATII IN STRUTURAL ECONOMIEI A CHELTUIELILOR PUBLICE 21


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOL I - STRUCTURA CHELTUIELILOR PUBLICE DIN BUGETUL DE STAT; CRITERI SI COMPONENTE (CONFORM CLASIFICATIE BUGETARA)
1. DEFINITII
Componenta functiei de repartitie a finantelor publice, cheltuielile publice reprezinta etapa urmatoare constituirii fondurilor publice si se refera la distribuirea acestor resurse banesti catre diferite obiective sociale sau economice (reglementate de catre programe guvernamentale).
,,Cheltuielile publice exprima relatii economico-sociale in forma baneasca, care se manifesta intre stat, pe de o parte, si persoane fizice si juridice, pe de alta parte, cu ocazia utilizarii si repartizarii resurselor financiare ale statului, in scopul indeplinirii functiilor acestuia". 
Aceste cheltuieli vizeaza diverse plati pentru atingerea obiectivelor conforme politicii statului (servicii publice generale, actiuni socio-culturale etc.). In functie de destinatia lor, se poate vorbi despre cheltuieli publice (cheltuielile publice) care consuma definitiv o fractiune a PIB (platire curente de institutiile publice) si despre cheltuieli publice care reprezinta o avansare de PIB (exprima contributia statului la producerea bruta de capitol de natura materiala sau nemateriala).
Din perspectiva domeniului in care sunt realizate cheltuielile publice, putem afirma ca acestea contin in structura lor:
a) cheltuieli publice efectuate de administratiile publice centrale de stat;
b) cheltuieli publice ale colectivitatilor locale;
c) cheltuieli publice finantate din fondurile asigurarilor sociale de stat;
d) cheltuieli publice ale organismelor internationale.
Cheltuielile publice totale reprezinta suma cheltuielilor efectuate de tipurile diverse de administratii publice.
Cheltuielile publice totale consolidate cuprind: cheltuieli publice ale administratiei publice centrale (finantate de la bugetul de stat, din fondurile securitatii sociale si fonduri speciale) plus cheltuieli publice ale subdiviziilor politice si administrative intermediare plus cheltuieli publice ale autoritatilor supranationale.
Trebuie facuta o distinctie clara intre cheltuielile publice si cele bugetare, acestea din urma fiind o subcategorie. Cheltuielile publice cuprind in sfera lor: cheltuieli bugetare, cheltuieli din fonduri cu destinatie speciala, cheltuieli extrabugetare si cheltuieli efectuate din bugetul trezoreriei publice.
2. CLASIFICATIA
Necesitatea cunoasterii structurii cheltuielilor publice deriva din faptul ca aceasta ilustreaza modul in care sunt orientate resursele banesti ale statului spre anumite obiective: economice, sociale, culturale, militare, politice etc. Totodata, analiza in dinamica a cheltuielilor publice trebuie efectuata atat pe total, cat si pe componente, delimitate pe baza diferitelor criterii (economice, functionale, administrative, politice, etc). Asemenea criterii se folosesc de catre autoritatile finantelor publice din fiecare stat la elaborarea clasificatiilor indicatorilor bugetari pe baza carora se intocmeste si se executa bugetul.
In literatura si practica financiara si statistica a statelor si a organismelor internationale se folosesc urmatoarele tipuri de clasificatii:
a) administrativa,
b) economica,
c) functionala,
d) in functie de rolul lor in procesul reproductiei sociale,
e) gruparea folosita de organismele ONU,
f) clasificatii mixte sau combinate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cheltuielile Publice din Buget de Stat.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!