Cheltuieli Publice pentru Ocrotirea Sanatatii

Extras din referat Cum descarc?

Provenienta si modul de alocare a resurselor financiare publice ,,Resursele financiare, la nivel national, cuprind ansamblul resurselor financiare ale autoritatilor si institutiilor publice, resursele intreprinderilor publice si private, resursele organismelor fara scop lucrativ, precum si resursele populatiei. Volumul resurselor financiare ale unei societati depind de marimea produsului intern brut, precum si de posibilitatea apelarii la resurse financiare externe (imprumuturi, ajutoare, donatii)"*. 
Trebuie sa facem deosebirea dintre finantele publice si finantele private si deci dintre resursele financiare ale societatii si resursele financiare publice. 
Resursele administratiei de stat, centrale si locale, resursele asigurarilor sociale de stat si resursele institutiilor publice cu caracter autonom sunt componente ale resurselor financiare publice. 
O buna parte a resurselor financiare publice este formata din veniturile cu caracter fiscal.
,,Cheltuielile publice exprima relatii economico-sociale in forma baneasca, care se manifesta intre stat, pe de o parte, si persoane fizice si juridice, pe de alta parte, cu ocazia utilizarii si repartizarii resurselor financiare ale statului, in scopul indeplinirii functiilor acestuia". (I. Vacarel, Finante publice, pag. 147). 
Aceste cheltuieli vizeaza diverse plati pentru atingerea obiectivelor conforme politicii statului (servicii publice generale, actiuni socio-culturale etc.). In functie de destinatia lor, se poate vorbi despre cheltuieli publice (cheltuielile publice) care consuma definitiv o fractiune a PIB (platire curente de institutiile publice) si despre cheltuieli publice care reprezinta o avansare de PIB (exprima contributia statului la producerea bruta de capitol de natura materiala sau nemateriala). 
Din perspectiva domeniului in care sunt realizate cheltuielile publice, putem afirma ca acestea contin in structura lor:
a) cheltuieli publice efectuate de administratiile publice centrale de stat;
b) cheltuieli publice ale colectivitatilor locale;
c) cheltuieli publice finantate din fondurile asigurarilor sociale de stat;
d) cheltuieli publice ale organismelor internationale.
Cheltuielile publice totale reprezinta suma cheltuielilor efectuate de tipurile diverse de administratii publice. 
<< Cheltuielile publice pentru sanatate reprezinta acele cheltuieli facute de administratia publica in domeniul ocrotirii sanatatii << 
In tarile dezvoltate ,cheltuielile pentru sanatate reprezintaaproximativ 5.58%-10,25% din PIB , in tarile in curs de dezvoltare ,niveluri mai scazute ,uneori sub 1%. 
In ultimul timp cheltuielile pentru sanatate prezinta o tendinta de crestere datorita :cresterii numarului populatiei,
In tarile dezvoltate exista cheltuieli publice si cheltuieli private .In practica internationala se cunosc doua sisteme principale de finantare a sanatatii :sistemul german sau cunoscut ca sistemul Bismark si sistemul englez sau cunoscut drept sistemul.Beverige.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cheltuieli Publice pentru Ocrotirea Sanatatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!