Cheltuieli Publice pentru Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica si Impactul Lor

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
CAP1.Caracterizarea generala a cheltuielilor pentru cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica 3
1.1 Conceptul de cheltuieli publice si continutul acestora 3
1.2 Cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare 4
CAP 2. Surse de finantare 6
CAP 3. Activitatea de cercetare-dezvoltare in Romania 7 3.1 Surse de finantare a cheltuielilor publice pentru cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica in Romania 9
CONCLUZII 11
BIBLIOGRAFIE 12


Extras din referat Cum descarc?

1. Caracterizarea generala a cheltuielilor pentru cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica
1.1 Conceptul de cheltuieli publice si continutul acestora
Cheltuielile publice exprima relatii economico-sociale in forma baneasca, care se manifesta intre stat, pe de o parte, si persoane fizice si juridice, pe de alta parte, cu ocazia repartizarii si utilizarii resurselor financiare ale statului in scopul indeplinirii functiilor acestuia.1 
Conceptul de cheltuiala publica este utilizat in mai multe sensuri, dintre care cel juridic si cel economic.
In sens juridic, notiunea de cheltuiala publica semnifica o plata legata de functionarea institutiilor publice si, in general, de infaptuirea activitatilor cu caracter public, inclusiv a intreprinderilor cu capital de stat. In aceasta prima acceptiune, apare in prim plan faptul ca cheltuielile publice se realizeaza printr-un complex de organe si entitati publice cu competente in avizarea si efectuarea operatiunilor de plati pe seama resurselor financiare publice, respectiv in cheltuirea banului public, potrivit normelor legale.
In sens economic, notiunea de cheltuiala publica exprima procesele economice de repartitie a PIB- ului, concretizate prin alocarea si utilizarea resurselor banesti (financiare), pentru realizarea de actiuni considerate de interes public, la nivel national sau al colectivitatilor locale etc. Aceasta a doua acceptiune include in sine si continutul de procese economice de consum public de resurse, ce se efectueaza in legatura directa cu satisfacerea nevoilor de utilitati sociale publice.
Vacarel, Iulian, Finante publice, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2006
1.2 Cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare
Activitatea de cercetare stiintifica reprezinta un factor important care contribuie la dezvoltarea economico-sociala si un motor al progresului economico-social; stiinta si tehnologia sunt componente de baza ale vietii moderne si ajuta direct statele in realizarea obiectivelor economice si sociale, in realizarea dezvoltarii durabile.
Activitatea de cercetare-dezvoltare imbraca urmatoarele forme:
- Cercetarea fundamentala (de baza) este o activitate experimentala sau teoretica initiala care urmareste, in principal, impingerea limitelor cunosterii omului si acumularea de cunostinte privind aspectele fundamentale ale fenomenelor sau faptelor observate, fara ca cercetatorii sa-si propuna un scop al cercetarii;
- Cercetarea aplicativa corespunde muncii de inovatie; ea are ca scop dobandirea de cunostinte noi pentru a fi aplicate in practica; deci este o activitate orientata spre un scop practic si specific: crearea de noi produse, procese sau servicii sau imbunatatirea semnificativa a celor existente.
- Cercetarea de dezvoltare (dezvoltarea tehnologica) reprezinta activitatea de cercetare care se bazeaza pe cunostintele deja existente provenite din cercetari sau experimente practice si care serveste dezvoltarii, aplicarii si transferului rezultatelor cercetarii in economie si societate; ea are ca scop introducerea si materializarea de noi tehnologii, produse, sisteme si servicii.
Aceste forme ale activitatii de cercetare sunt legate intre ele si nu au granite stricte care sa le delimiteze. Oricare din formele activitatii de cercetare reclama resurse banesti importante.
Datele din urmatorul tabel reflecta ponderea cheltuielilor pentru cercetare in PIB in diferite tari si numarul personalului antrenat in cercetare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cheltuieli Publice pentru Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica si Impactul Lor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!