Cercetarea impactului obligatiilor fiscale ale întreprinderii asupra performanței financiare

Extras din referat Cum descarc?

ABSTRACT
Performanta financiara este obiectivul oricarei entitati economice, indiferent de domeniul in care activeaza. Din perspectiva procesului de luare a deciziilor, taxa corporativa este inclusa in ecuatia performantei financiare. Prin urmare,informatiile despre impozitul pe profit devin relevante pentru luarea deciziilor in ceea ce priveste forma de organizare, reinvestire si altele. In acest context, planurile noastre de cercetare identifica o relatie intre impozitul pe profit si performantele financiare ale unei entitati. In acest sens, au fost construite doua modele econometrice care arata ca rata efectiva de impozitare trece testele de semnificatie si influenteaza indicatorii de performanta intr-un mod negativ.
Introducere
Intr-un mediu economic dominat de globalizare si turbulente, guvernele si entitatile economice au obiective opuse. Guvernele sunt interesate de atragerea de resurse la bugetul de stat si de investitori, in timp ce companiile sunt orientate catre performanta financiara si, implicit, reducerea impozitelor si taxelor. Astfel, sistemul fiscal este interfata dintre guverne si entitati economice in abordarea lor de a crea si a imbunatati performanta, atat la nivel macroeconomic si microeconomic.
Sistemul fiscal al unei tari si implicit nivelul de impozitare existent reprezinta un factor cheie pentru o decizie de investitie. Globalizarea poate genera presiuni asupra guvernelor prin reducerea impozitarii, astfel incat tarile lor sa ramana atractive (Matei si Parvu, 2010). Din aceasta perspectiva, consideram ca sistemul fiscal trebuie construit intr-un mod care sa asigure stabilitatea si sustenabilitatea financiara, precum si dezvoltarea unei culturi a performantei financiare in toate entitatile economice care opereaza in tara. Impozitul pe profit reprezinta una dintre principalele surse de venit pentru bugetul de stat, dar si un un factor important de influenta in procesul decizional de investitii de capital intr-o anumita tara.
In functie de nivelul real al ratei de impozitare, investitorii potentiali vor fi afectati de nivelul ridicat si, prin urmare, va explora alte oportunitati de a investi in tari ale caror sisteme fiscale sunt mai relaxati. Din aceasta perspectiva, impozitul poate fi considerat un factor care contribuie la intrarile si iesirile de capital national.
Lucrarea este structurata dupa cum urmeaza: prima sectiune prezinta abordari conceptuale despre impozitul pe profit, prin referire la literatura de specialitate. A doua si a treia sectiune includ metodologia de cercetare si rezultatele acesteia. Ultima sectiune este dedicata concluziilor finale ale cercetarii.
2. LITERATURE REVIEW
Din punct de vedere conceptual, impozitul pe profit are o abordare multidimensionala. Primul dimensiunea considera platitorii de impozite corporative, permitand ulterior analiza modului in care aceasta taxa impactul asupra procesului de luare a deciziilor la nivelul entitatii economice. Randolph (2006) considera ca forta de munca este cea pe care se reflecta aceasta taxa. Cea de-a doua dimensiune a abordarii impozitului pe profit se bazeaza pe impactul pe care il are asupra acesteia companiile sunt finantate si pe costul capitalului imprumutat. Alegerea companiei pentru o finantare solutia este influentata de politica lor privind costurile generate de tipologia sursa de finantare, adica surse proprii si surse imprumutate. Oricare ar fi optiunea pentru finantare tipologia sursa este, compania va suporta un cost reprezentat de dividende, in cazul finantare din surse proprii sau dobanda, daca au ales cele imprumutate. In acest sens, decizia conducerii asupra tipologiei sursei de finantare va trebui sa ia in considerare impozitul problemele si impactul asupra pozitiei financiare si a performantei financiare a companiei.
Modigliani si Miller (1963) au analizat comparativ doua entitati din aceeasi clasa de risc, dar finantate in mod diferit: o sursa externa optionala, iar cealalta pentru auto-finantare. rezultatele au aratat ca, tocmai din cauza deductibilitatii cheltuielilor cu dobanzile, prima forma de finantarea poate fi mai avantajoasa si, de asemenea, ca aceasta indatorare poate conduce la o rata mai mare a dobanzii rentabilitatea financiara. Cu toate acestea, in prezenta impozitarii, costul mediu al capitalului depinde de: pe langa ratele de actualizare utilizate, cu privire la cota de impozitare, dar si pe ponderea datoriilor in capital structura. Modelul propus de ei a fost testat de Peles si Sarnat (1979). Prin testarea statistica modul in care impactul impozitarii a fost reflectat, autorii au ajuns la concluzia ca politica de finantare iar deciziile de afaceri pentru adoptarea unor surse pentru acoperirea nevoilor monetare au fost strans legate de reglementarile adoptate la acel moment. Un studiu similar a fost realizat de Tatu (2006), care a calculat valoarea costului capitalului imprumutat atat in prezenta, cat si in absenta impozitarii. Rezultatele testelor au aratat ca costul lucrarilor de capital imprumutat strans cu impozitul pe profit impreuna cu alti factori identificati: ponderea dobanzii deductibile cheltuielile in total cheltuieli cu dobanzile sau nivelul cotei de impozitare. Astfel, ca ponderea deductibile dobanda este mai mare si creste rata impozitului, costul capitalului este modificat in jos.
Autorul sustine, de asemenea, ca valoarea unei firme indatorate este mai mare decat cea a unei firme nelegate ca urmare a economiei fiscale si ca structura financiara influenteaza valoarea firmei. mai mare valoarea firmei, cu atat este mai mare valoarea datoriilor financiare. O dimensiune interesanta a impozitului pe profit tine de povara fiscala a economiei entitati. Rezultatele unei cercetari efectuate de Vintila et al (2011) pe un esantion de 40 Companiile romanesti au aratat ca, pentru anul 2009, rata medie efectiva de impozitare a fost de 16,88% mai mare decat cea legala de 16%. Aceasta diferenta se explica prin introducerea unui a taxa minima incepand cu 1 mai 2009 datorata de contribuabili chiar si atunci cand a fost inregistrata o taxa pierderi, precum si prin ajustari fiscale ale rezultatului contabil in scopul determinarii una impozabila.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cercetarea impactului obligatiilor fiscale ale intreprinderii asupra performantei financiare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!