Caz Neetic - Dezastrul Navetei Challenger

Extras din referat Cum descarc?

In dimineata lui 28 ianuarie 1986, dupa o noapte racoroasa (temperatura scazand sub zero grade), naveta americana Challenger incerca sa intre in istorie oferind primului civil sansa de a zbura in spatiu. Temperatura scazuta din timpul noptii precedente nu a contat in luarea deciziei de lansare a navetei spatiale, desi in timpul teleconferintei din aceeasi noapte un inginer ridicase tensiunea in centrul spatial prin recomandarea de anulare a lansarii. Motivul? Neincrederea in O-ring, o garnitura folosita la etansarea intre segmentele motorului rachetei, fabricata dintr-un material a carui flexibilitate sufera cand e supusa unor temperaturi joase. 
Compania care fabrica aceste inele O si inginerii de la Morton-Thiokol au spus ca aceste inele au suferit unele leziuni, la lansarea Navetei Spatiale Discovery exact cu un an inainte (24 Ianuarie 1985). Inginerii de la Morton-Thiokol au sustinut si recomandat, cu cateva zile inainte de lansarea Navetei Challenger, ca lansarea trebuie amanata pentru ca exista posibilitatea ca inelele O sa sufere eroziuni.
Managerii companiei producatoare a garniturilor au trecut peste avertizarea inginerului, dorindu-si o continuare a contractului cu NASA. La fel au facut si managerii de proiect ai NASA, care nu au fost de acord cu aceasta amanare. 
O decizie iresponsabila a unor manageri (incluzandu-i si pe cei de la centrul spatial) a dus la pierderea a sapte vieti, la risipirea unor fonduri uriase, la sifonarea grava a reputatiei NASA. 
Naveta spatiala americana Challenger a explodat la numai 73 de secunde de la lansare, sub privirile stupefiate ale familiilor celor sapte astronauti si ale altor martori oculari veniti sa asiste la istoricul eveniment. Sutele de persoane aflate la sol priveau socate la naveta care exploda intr-un nor de fum si foc. Multe alte milioane de oameni se uitau in direct la televizor cum avea loc aceasta tragedie devastatoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caz Neetic - Dezastrul Navetei Challenger.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!