Caz Neetic - Dezastrul Navetei Challenger

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In dimineata lui 28 ianuarie 1986, dupa o noapte racoroasa (temperatura scazand sub zero grade), naveta americana Challenger incerca sa intre in istorie oferind primului civil sansa de a zbura in spatiu. Temperatura scazuta din timpul noptii precedente nu a contat in luarea deciziei de lansare a navetei spatiale, desi in timpul teleconferintei din aceeasi noapte un inginer ridicase tensiunea in centrul spatial prin recomandarea de anulare a lansarii. Motivul? Neincrederea in O-ring, o garnitura folosita la etansarea intre segmentele motorului rachetei, fabricata dintr-un material a carui flexibilitate sufera cand e supusa unor temperaturi joase.

Compania care fabrica aceste inele O si inginerii de la Morton-Thiokol au spus ca aceste inele au suferit unele leziuni, la lansarea Navetei Spatiale Discovery exact cu un an inainte (24 Ianuarie 1985). Inginerii de la Morton-Thiokol au sustinut si recomandat, cu cateva zile inainte de lansarea Navetei Challenger, ca lansarea trebuie amanata pentru ca exista posibilitatea ca inelele O sa sufere eroziuni.

Managerii companiei producatoare a garniturilor au trecut peste avertizarea inginerului, dorindu-si o continuare a contractului cu NASA. La fel au facut si managerii de proiect ai NASA, care nu au fost de acord cu aceasta amanare.

O decizie iresponsabila a unor manageri (incluzandu-i si pe cei de la centrul spatial) a dus la pierderea a sapte vieti, la risipirea unor fonduri uriase, la sifonarea grava a reputatiei NASA.

Naveta spatiala americana Challenger a explodat la numai 73 de secunde de la lansare, sub privirile stupefiate ale familiilor celor sapte astronauti si ale altor martori oculari veniti sa asiste la istoricul eveniment. Sutele de persoane aflate la sol priveau socate la naveta care exploda intr-un nor de fum si foc. Multe alte milioane de oameni se uitau in direct la televizor cum avea loc aceasta tragedie devastatoare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caz Neetic - Dezastrul Navetei Challenger.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
826 cuvinte
Nr caractere:
4 592 caractere
Marime:
194.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
manageri, decizie
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!