Categorii de Conturi Bancare Particularitati, Tendinte si Mutati

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiunea de cont bancar.3
2. Tipuri de conturi.5
3. Deschiderea conturilor bancare.7
4. Operatiuni curente si operatiuni speciale.9
5. Inchiderea conturilor bancare.13
6. Bibliografie.17


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiunea de cont bancar
Marea majoritate a operatiunilor bancare desfasurate pentru clinetii bancii se reflecta in conturile bancare, care reprezinta un sistem de referinta pentru reprezentarea raporturilor bancilor cu persoanele pentru care banca efectueaza servicii.
Clientii bancii, pentru majoritatea a operatiunilor, se afirma si actioneaza ca titulari de cont.
Contul bancar ca expresie a raporturilor dintre banca si client se defineste prin mai multe ipostaze: 
o Este un document contabil
o Este o conventie
o Este un instrument al comertului de banca
Ca document contabil contul bancar este un tabel sinoptic al creantelor si datoriilor reciproce, o relfectarea a operatiunilor efectuate.
Dar pentru efectuarea operatiunilor ambelor parti trebuie sa accepte prin conventie un regim optional reciproc avantajos.
Astfel contul este preponderent o conventie asupra modului de acoperire si stingere a creantelor si datoriilor intre cele doua parti corespondente.
Regimul dobanzilor practicate reprezinta o alta latura a conventiei. De asemeni operarea in cont impune pentru banca prestarea unor servicii implicite, efectuarea operatiunilor de casa ale clientilor in conditii prealabil convenite si acceptate.
Semnificatia contului ca instrument al comertului de banca este mai ampla.
Soldul contului titularului reprezinta o expresie a relatiilor de credit intre banca si titular.
Astfel soldul creditor pentru pozitia initiala arata calitatea de creditor al titularului fata de banca.
Operatiunile care se succed in cont fata de banca duc la continua miscare a soldului. Fiecare nou sold este o pozitie provizorie pana la viitoarea operatiune.
Fiecare miscare in cont constata o operatiune si marcheaza un rezultat, stabilind o noua pozitie intre banca si titular.
Partile pot conveni daca operatiunile se desfasoara in limita disponibilului din cont, sau daca sunt permise si solduri debitoare, situatie in care titularul beneficiaza de credite acordate de banca.
Contul bancar este, in mod specific, instrument de plata, in conditiile in care creantele sunt platite prin inscrierea in cont.
Dupa cum se stie debitarea contului titularului inseamna efectuarea de plati in favoarea celor de fata de care era indatorat iar creditarea contului titularului inseamna incasarea creantelor de la datornicii sai. 
D Ct A C D Ct B C
Sold Sold 
initial 20.000 initial 10.000
12.000 12.000 
Sold Sold
final 8.000 final 22.000 
Operatiunile vor avea un efect specific:
o diminuarea disponibilului la debitor
o cresterea disponibilului la creditor
Contul titularului poate reprezenta un instrument de garantare pentru banca. Contul cu sold creditor al unui titular poate reprezenta, prin soldul sau, garantia pentru imprumuturi acordate si exprimata in alte conturi cu soldul debitor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Categorii de Conturi Bancare Particularitati, Tendinte si Mutati.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!