Cardul - Instrument de Plată Modern

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 4122
Mărime: 1.62MB (arhivat)
Publicat de: Dumitru Macovei
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alina Manta

Cuprins

  1. 1.Istoricul apariţiei cardurilor 3
  2. 2. Caracteristici conceptuale şi tehnologice ale cardurilor 5
  3. 2.1. Definirea cardului 5
  4. 2.2. Caracteristici tehnologice ale cardului.Tipuri 6
  5. 3. Procesarea bancară a cardurilor 9
  6. 3.1. Emiterea cardurilor bancare 9
  7. 3.2. Utilizarea cardurilor bancare 10
  8. 3.3. Acceptarea cardurilor bancare 10
  9. 4. Activitatea bancară cu carduri în România 11
  10. 5. Concluzii 12
  11. 6. Bibliografie 14

Extras din referat

1.Istoricul apariţiei cardurilor

Iniţial cardul a avut forma unor bonuri valorice în schimbul cărora se puteau face achiziţii de la comercianţii care au acceptat să participe la acest plan de creditare. Comercianţii care vindeau mărfuri, de regulă de valori mici, în schimbul acestor bonuri valorice, le depuneau periodic la bancă, iar banca factura cumpărătorilor contravaloarea acestora.

Primul card a fost creat în anul 1950 şi a fost un card de credit pentru plăţi în restaurante, având marca DINERS CLUB CARD.

La sfârşitul anului 1950 existau deja 20.000 de posesori ai acestor cărţi de credit. După încă un an cartea era acceptată în aproape toate marile oraşe ale Americii iar valoarea plăţilor era de 325.000 USD, cu un profit net aferent de 60.000 USD. La începutul deceniului şase, Diners Club trece oceanul şi înfiinţează prima reprezentanţă în Marea Britanie.

Diners Club devine prima carte de credit acceptată internaţional de oamenii de afaceri din Marea Britanie, Canada, Cuba şi Mexic. Hotelurile şi restaurantele din ţări cu tradiţie turistică încep să accepte cărţile de credit.

În anul 1957, după numai cinci ani de la înfiinţare, Diners Club avea deja 200.000 de posesori de carduri.

Anul 1958 a fost remarcabil pentru dezvoltarea cardurilor universale. În acest an a fost creat cardul Carte Blanche care iniţial, a fost un card particular al corporaţiei hoteliere Hilton.

Pe 1 octombrie a fost emis primul card American Expres, iar peste un an această companie deţinea 32 de mii de întreprinderi şi peste 475 de deţinători de carduri.

În anii ’50 peste 100 de bănci americane au demarat propriile programe privind cardurile de credit. Cu toate acestea, perioada nouă în dezvoltarea businessului cu carduri a început atunci când au intrat pe piaţă băncile americane: Bank of America şi Chase Manhattan Bank.

Bank of America a lansat cardul BankAmericard

Pe măsura creşterii programelor de card majoritatea băncilor s-au confruntat cu primul obstacol - caracterul local al deservirii cardurilor sale. În 1966 Bank of America a început să ofere licenţe de emitere a cardurilor BankAmericard altor bănci.

Ca răspuns la aceasta, câteva bănci mari, concurente ale Bank of America au creat propria Asociaţie interbancară de carduri - ICA (Interbank Card Association). În 1969 această asociaţie a procurat drepturile asupra cardului Master Charge.

La rândul lor, băncile ce emiteau Bank Americard au insistat ca programul de carduri să fie scos de sub controlul Bank of America, astfel în iulie 1970 a fost creată NBI (National BankAmericard Incorporated).

La începutul anilor ’70 în SUA s-au creat doi concurenţi de bază pe piaţa cardurilor universale: NBI şi ICA. Băncile care începuseră emiterea cardurilor s-au alăturat fie la NBI, fie la ICA.

Bank of America şi Chase Manhattan, în octombrie 1976 au depus cerere pentru a deveni membri în Asociaţia interbancară de carduri pentru emiterea cardurilor Master Charge.

Paralel cu dezvoltarea pieţii americane avea loc şi internaţionalizarea operaţiilor cu carduri. Ea a început încă din 1951, când Diners Club a eliberat prima licenţă pentru utilizarea numelui şi sistemului său în Marea Britanie.

Concurenţa asociaţiilor de carduri a continuat şi în Europa. În 1974 ICA a făcut un pas însemnat în lupta de concurenţă cu BankAmericard făcând o înţelegere cu sistemul britanic Access Card care intră în Asociaţia Eurocard şi astfel începe colaborarea dintre Eurocard şi Asociaţia intrebancară de carduri americane ce emitea Master Charge.

Aceasta a fost una din cauzele care au dus la faptul că în 1976 NBI a schimbat denumirea cardului BankAmericard în cunoscuta VISA. La fel a procedat în 1980 şi ICA redenumind cardul MasterCard.

Eurocard de asemenea nu a staţionat. Lărgind colaborarea cu Mastercard, această asociaţie, pe măsura apariţiei noilor tehnologii, a încheiat înţelegeri cu companiile Cirrus şi Maestro, ceea ce a permis să extindă spectrul serviciilor oferite clienţilor, datorită cardurilor, pentru ridicarea numerarului de la bancomate. La sfârşitul anului 1992 a avut loc unirea Eurocard International cu sitemul de plăţi Eurocheck. Organizaţia nouă a fost numită Europay International.

Primele carduri erau din carton, pe care datele erau fie scrise, fie presate. Au început apoi să folosească plastine metalice, pe care datele se embosau şi au apărut cardurile plastice.

Iniţial informaţia despre client pe card era numai în formă de date embosate. Pe măsura dezvoltării ideilor ştiinţifice, cardul a căpătat o bandă magnetică. Pe care se păstrează informaţia de bază despre client. Apariţia benzii magnetice a permis emiterea cardurilor fără a embosa informaţia pe suprafaţa ei. Aceste carduri pot fi utilizate numai în utilaj electronic, ce permite obţinerea informaţiei de pe banda magnetică.

Primele au apărut cardurile de credit, care nu erau nici bancare şi nici de plastic. Destinaţia lor consta în confirmarea credibilitătii deţinătorului în afara băncii. Ele au aparut în SUA, unde creditul de consum al persoanelor fizice se dezvolta vertiginos încă de la sfârşitul secolului XIX. Deja în anul 1914 unele magazine au început să elibereze clienţilor săi cei mai bogaţi şi permanenţi carduri speciale pentru a-i păstra drept clienţi. În anul 1928 compania Farrington Manufacturing din Boston a emis primele plăci de metal pe care se scria, în relief, adresa şi care se eliberau clienţilor de încredere. Vânzătorul introducea placa într-o maşină specială, numită imprinter, şi informaţia de pe placă se imprima pe cec. În anii următori au fost inventate categorii ale schemei creditar-financiare, ca rata minimă lunară de rambursare a creditului, perioada aminării, adică creditarea fără dobândă, şi multe altele.

Preview document

Cardul - Instrument de Plată Modern - Pagina 1
Cardul - Instrument de Plată Modern - Pagina 2
Cardul - Instrument de Plată Modern - Pagina 3
Cardul - Instrument de Plată Modern - Pagina 4
Cardul - Instrument de Plată Modern - Pagina 5
Cardul - Instrument de Plată Modern - Pagina 6
Cardul - Instrument de Plată Modern - Pagina 7
Cardul - Instrument de Plată Modern - Pagina 8
Cardul - Instrument de Plată Modern - Pagina 9
Cardul - Instrument de Plată Modern - Pagina 10
Cardul - Instrument de Plată Modern - Pagina 11
Cardul - Instrument de Plată Modern - Pagina 12
Cardul - Instrument de Plată Modern - Pagina 13
Cardul - Instrument de Plată Modern - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Cardul - Instrument de Plata Modern.doc
  • Cardul - Instrument de Plata Modern.ppt

Alții au mai descărcat și

Piața Cardurilor Bancare în România

INTRODUCERE Una dintre cele mai populare tehnologii din lumea bancară este fără îndoială cardul, instrumentul electronic de plată care a făcut...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Cardul instrument de plată modern

Perfectionarea, modernizarea si eficientizarea instrumentelor si modalitatilor de plata au fost determinate pe de o parte de cuceririle stiintei,...

Instrumente de plată electronice folosite în comerțul internațional

Instrumente de plata electronice În conditiile unei societati informatizate, pe o piata globala si puternic concurentiala, extinderea...

Servicii Bancare Moderne

Capitolul I. Servicii bancare  caracterizare si tipuri I.1 Tipuri principale de servicii bancare Bancile furnizeaza clientilor sai trei tipuri...

Cardul - instrument de plată modern

Capitolul 1 Cardul. Definire si tipologie 1.1 Ce este cardul? Cardul reprezinta un mijloc de plata aparut ca o alternativa la instrumentele...

Instrumente Moderne de Plată

Instrumente moderne de plată În condiţiile unei societăţi informatizate, pe o piaţă globală şi puternic concurenţială, extinderea tranzacţiilor...

Cardul - instrument de plată modern

Instrumentul de plata specific al monedei electronice este cardul.Cu ajutorul lui se pot efectua plati din conturi personale sau se poate retrage...

Monografie - monedă și credit - cardul - instrument modern de plată

I. INTRODUCERE DESPRE CARD Instrumentul de plată specific monedei electronice este cardul. Cu ajutorul lui se pot efectua plăţi din conturi...

Cardul - instrument de plată modern

1.Scurt istoric al cardurilor Schimburile în naturã, monedele din aur sau argint, monedele şi bancnotele valorice, cec-urile şi, în final...

Ai nevoie de altceva?