Caracterizarea Mediului Incert

Extras din referat Cum descarc?

Caracterizarea mediului incert
In viata de zi cu zi, majoritatea situatiilor practice plauzibile fac parte din categoria situatiilor incerte. In acest caz, lucrurile fiind mai putin dure, aparatul matematic nu a reusit, pana in acest moment, sa patrunda in "profunzimea" problematicii, cu toata finetea si rigoarea care il caracterizeaza, pentru a da solutii definitive.
Starea incerta defineste acea stare in care una sau mai multe alternative decizionale au sau nu rezultate dintr-o multime data, sau chiar daca au astfel de rezultate, probabilitatea lor de aparitie este necunoscuta sau imposibil de aprecit obiectiv. De aceea, incertitudinea este un fenomen subiectiv. In aceata stare nu exista doi decidenti care sa aiba aceeasi parere cantitativa, datorita gradului incomplet de cunoastere a mediului decizional, precum si diferentelor de personalitate si opinie. Incertitudinea se datoreaza, adesea, schimbarilor rapide in variabilele de structura si in fenomenele de piata ce definesc mediul concurential in care opereaza firmele.
Dat find faptul ca asteptarile decidentilor relative la mediul decizional sunt subiective, vor exista grade de incertitudine percepute diferit de catre acestia. De exemplu, doua persoane pot analiza acelasi eveniment si sa aiba asteptari personale, materializate in probabilitati subiective, diferite privind producerea anumitor evenimente. Procedura de luare a deciziei depinde de gradul de incertitudine perceput de decident. Exista doua metode principale utilizate in luarea deciziei in conditii de incertitudine:
- decidentul poate utiliza cea nai buna informatie disponibila, precum si propria experiena si judecata pentru: a identifica si asocia probabilitai subiective stari1or posibile ale naturii; a estima consecintele rezultate pentru fiecare varianta decizional in fiecare stare a naturii. De fapt, aceasta transpune situatia de incertitudine intr-o situatie riscanta, iar procedeele ce le-am prezentat in cazul probabilistic pentru adoptarea deciziei de investitii sunt valabile si aici; de fapt, o firma, cu ajutorul informaticii poate sa transforme starea naturala de necunoastere si sa treaca de la incertitudine la starea probabilistica, putand adopta decizii cu sansa de reusita. Insa, este clar faptul ca, parasirea completa a domeniului incertitudinii nu se poate realiza in nici o activitate. Prin insusi faptul ca se trece de la incertitudine la starea de risc (certitudinea subiectiva sau incertitudinea restransa), nesiguranta continua sa persiste, existand pericolul ca riscul sa se poata declanasa oricand, dar in conditiile unei probabilitati micsorate.
- daca gradul de incertitudine este atat de mare incat decidentul prefera sa nu se hazardeze in a face ipoteze asupra probabilitatilor diferitelor eventualitati, el poate fie sa neglijeze probabilitatile, fie sa le considere egale. Daca este aleasa aceasta metoda, literatura economica cunoaste patru criterii de decizie disponibile pentru a evalua variantele decizionale propuse:
- criteriul decizional al lui Wald (maximin);
- criteriul decizional al lui Hurwicz (criteriul alfa);
- criteriul decizional al lui Savage (criteriul regretului minimax);
- criteriul decizional al lui Bayes - Laplace 
Primele trei criterii ignora probabi1itatile, iar cel de-al patrulea, asa cum vom vedea, le considera egale.
Cel mai greu lucru pentru decident este de a alege un criteriu cat mai apropiat de specificul problemei. Alegerea unui criteriu trebuie sa fie logica in circumstantele date, dar si consistenta cu filozofia si temperamentul decidentului (optimist sau pesimist, conservator sau cu spirit de aventura, etc).
1. Criteriul decizional al Iui Wald
Acest criteriu, denumit si criteriul maximin sau metoda pesimista, este un criteriu conservator si o incercare de a maximiza nivelul de securitate al decidentului. El priveste natura ca actionand contrar intereselor sale. Altfel spus, criteriul recomanda sa se determine cel mai putin favorabil (rau) rezultat posibil al fiecarei variante decizionale si, in final, sa se aleaga acea varianta care produce cel mai bun dintre cele mai proaste rezultate.
Intrucat criteriul este conservator si din punct de vedere financiar, acesta este preferat de catre firmele mici a caror supravietuire depinde de pierderile inregistrate.
Decidentul va alege varianta decizionala Vp pentru care:
Vp = max [min (Cijk)]
i=1 m j=1 n
k=1 r
Vp reprezinta cea mai conservatoare strategie: ea include cel mai mic risc, dar si un rezultat esteptat mic. Deoarece criteriul este conservator si din punct de vedere financiar, el este preferat de catre firmele mici a caror supravietuire depinde de pierderile inregistrate.
0 varianta mai putin realista a acestui criteriu este criteriul maximax. In acest caz, decidentul este optimist in cel mai inalt grad si, ca urmare, alege rezultatul cel mai favorabil al fiecarei variante, pentru ca, in final, varianta optimala sa fie aceea care ofera eel mai bun rezultat din aceasta suita de rezultate maxime.
Vp = max [max (Cijk )]
i=1 m j=1 n
k=1 r
O astfel de alegere este nerealista. Ea a fost inclusa pentru a arata cele doua criterii (maximin si maximax) care reprezinta extremele criteriului alfa.
2. Criteriul decizional al mi Hurwicz
Cunoscut si sub denumirea de criteriul alfa sau metoda optimista, acest criteriu introduce un indicator decizional di pentru fiecare varianta decizionala Vi, care este o medie ponderata a rezultatelor extreme. Factorul de ponderare ? este denumit coeficient de optimism. In acest caz, valoarea fiecarei variante decizionale va fi:


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracterizarea Mediului Incert.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!