Caracteristici ale Politicii Monetare în Țările în Tranziție din Europa Centrală și de Est

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Trebuie prezentat de la bun inceput ca discutia privind politicile monetare nu poate fi incadrata decat in conjunctura economiei de piata libere, intrucat numai in aceasta se intrunesc premisele functionarii unui sistem bancar pe doua niveluri. Aceasta structura presupune existenta unei banci care, in decursul evolutiei sale istorice sau datorita unor conjuncturi economico-politice existente la un moment dat, a preluat atributiunile statului in ceea ce priveste politica banilor. Aceasta banca s-a detasat de celelalte banci si datorita faptului ca o data cu preluarea atributiunilor statului in materie monetara a dobandit si o pozitie de lider intre celelalte banci, ea fiind cea care faureste si conduce politica monetara la nivelul statului. 
Prin aceasta evolutie banca centrala a devenit autoritatea monetara in stat. Din aceasta pozitie centrala a dominat si apoi monopolizat emisiunea monetara; acest privilegiu a determinat o caracteristica secundara a bancii centrale, anume aceea de pastrare a rezervei nationale de aur si depozitele celorlalte banci, concentrand o mare parte a rezervelor lichide din economie. Celelalte banci formeaza al doilea nivel al sistemului banca si in functie de specializare pot fi comerciale, de afaceri, de investitii, etc.
Bancile centrale constituie autoritatea monetara. Chiar daca ele se ocupa toate obiectivele politicii economice, obiectivul lor prioritar este stabilitatea preturilor si tipul de schimb. Tendinta actuala in tarile occidentale este sa consolideze inca si mai mult independenta traditionala a bancilor centrale fata de guverne pentru a garanta astfel stabilitatea economica. Una din functiile importante ale unei banci centrale este elaborarea politicii monetare, in continuare sunt prezentate instrumente de politica monetara si cum bancile centrale le folosesc in scopul aplicarii politicii monetare.
Interventia statului este indirecta intr-o economie de piata si se face cu ajutorul
- Politicii fiscale prin:
- sistemul de taxe si impozite
- investitii publice
- protectie sociala
- Politicii monetare prin
- operatiuni open- market
- facilitatile permanente
- rezerve minime obligatorii
- licitatii de valuta
Obiectivul Bancilor centrale este de a mentine stabilitatea preturilor. Fara a influenta atingerea obiectivului sau, bancile centrale sprijina politica economica a tarii, actionand in conformitate cu principiul unei economii de piata deschise, in care concurenta este libera.
Una dintre sarcinile de banca centrala este formularea si aplicreaa politici monetare si valutare. In scopul realizarii politicilor monetare si valutare, BC poate adopta masuri si instrumente necesare pentru a reglementa activitatea de creditare si de lichiditate a bancilor si a ofertei de bani si de a institui masuri pentru ratele dobanzilor si a cursului de schimb al monedei nationale. BC este autorizata sa adopte legi si alte acte normative subordonate pentru a reglementa operatiunile de schimb valutar al persoanelor juridice si fizice si sa efectueze controlul schimbului valutar. 
In scopul punerii in aplicare a politicilor monetare si valutare stabilite, BC poate sa emita titluri de valoare proprii exprimate in valuta nationala sau straina si poate incheia acorduri privind achizitionarea, vanzarea si schimbul de valori mobiliare si alte instrumente financiare usor negociabile, precum si drepturile si obligatiile legate si care decurg din acestea. 
Instrumente de politica monetara
Operatiuni open- market
Operatiunile de "open-market"constau in operatiuni de vanzare si cumparare a titlurilor publice de catre banca centrala pe piata libera, respectiv de la sau catre bancile comerciale si populatie. Cumpararea de titluri de catre banca centrala de la bancile comerciale antreneaza urmatoarele efecte:
- bancile comerciale cedeaza o parte din titlurile detinute bancii centrale;
- banca centrala plateste aceste titluri prin cresterea rezervelor detinute de bancile comerciale, cu suma care reprezinta contravaloarea titlurilor cumparate
Opertiuni obisnuite
o Operatiuni reverse repo
o utilizate pentru a creste lichiditatea sistemului 
o participanti: banci de economii, banci si sucursale ale bancilor straine care indeplinesc anumite criterii generale
Operatiunilor de reglaj fin 
o repo / reverse repo, in mod direct cumpararea / vanzarea de titluri de valoare 
o folosit pentru a mari sau micsora lichiditatea sistemului 
Operatiuni structurale 
o achizitionarea directa / vanzarea de titluri de valoare si a repo / reverse repo
o folosit pentru a mari sau micsora lichiditatea sistemului 
o participanti: banci de economii, banci si sucursale ale bancilor straine care indeplinesc anumite criterii generale


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristici ale Politicii Monetare in Tarile in Tranzitie din Europa Centrala si de Est.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Moneda si credit - Modul 2 
Prof.univ.dr.Nicolae DARDAC, Conf.univ.dr.Teodora VASCU
www.imf.org
www.ecb.europa.eu
www.bnro.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!