Capitalul Intreprinderii

Extras din referat Cum descarc?

Capitalul este o categorie economic ce exprima surs de provenienta a mijloacelor economice care dau expresie activelului bilantier. Acesta include totalitatea surselor de finantare stabile care, prin asociere cu ceilalti factori de productie(natura si munca), participa la realizarea de noi bunuri economice sau prestarea de servicii in scopul de a obtine profit. 
Daca avem in vedere gruparea conturilor in clasa 1 "Conturi de capitaluri" precum si structura bilantului din componenta situatiilor financiare anuale, putem sa admitem urmatoarea grupare a capitalurilor: capitaluri proprii, subventii pentru investitii, provizioane si imprumuturi asimilate.
Capitalul propriu reprezinta dreptul actionarilor asupra activelor unei entitati, dupa deducerea tuturor datoriilor. In mod concret, capitalurile proprii cuprind: capitalul social, patrimoniul regiei sau patrimoniul public, dupa caz, primele de capital, rezervele din reevaluare, rezervele, rezultatul reportat si rezultatul exercitiului financiar.
Capitalul social reprezinta sursa initiala de finantare a unei societati comerciale, fiind o conditie a existentei si functionarii acesteia. Actionarii sau asociatii care detin cote parti din capitalul social sunt considerati coproprietari ai averii societatii. Ca marime, capitalul social este egal cu valoarea nominala a actiunilor sau partilor sociale(titluri de capital) emise de o societate comerciala. Titlurile de capital sunt acoperite cu aporturi in bani si/sau in natura aduse de actionari sau asociati. Prin impartirea capitalului social la numarul de titluri de capital, se obtine valoarea nominala a unui titlu.
Din punct de vedere economic si financiar, constituirea capitalului se confunda infiintarea societatii. Prin urmare, trebuie sa se respecte anumite restrictii stabilite prin legislatia economico-financiara prin statutul si contractul de societate. Prin legea societatilor comerciale(Legea nr. 31/1990 modificata), se precizeaza ca la infiintare este necesara subscrierea integrala a capitalului social de catre asociati precum si varsarea in natura si/sau numerar a unei cote de aport. 
Ca structura, capitalul social al unei societati poate cuprinde doua forme:
o Capitalul subscris, reprezentat de angajamentele de aport pe care asociatii/actionarii si le-au asumat in momentul infiintarii sociatatii.
o Capitalul subscris varsat care reprezinta partea din capitalul subscris ce a fost pusa la dispozitia societatii de caatre asociati/actionari.
Capitalurile unei intreprinderi pot fi capitaluri proprii si imprumutate. Prin insumarea capitalurilor proprii cu datoriile pe termen mediu si lung se obtine capitalul permanent.
1.Capitalurile proprii - se formeaza din surse sau contributii interne, dar si externe.
Contributiile externe includ aprtul proprietarilor si eventual unele aprturi ale statului,cele ale unor organizatii specializate, iar sursele interne provin in special din capitalul de autofinantare al firmei.
1.1.Contributii externe.
a)Contributia proprietarilor
Orice intreprindere individuala sau sub forma de societate nu poate fi infiintata daca nu dispune de un nivel minim de capital propriu. Proprietarii trebuie sa angajeze un minim de aport care sa constituie capitalul social al firmei.
Fiecare asociat in schimbul aportului sau va primi un numar de parti sociale/actiuni care reprezinta dreptul lor asupra capitalului. 
Actiunea - titlu de participare care confera posesorului sau calitatea de asociat/actionar dandu-i dreptul la o parte proportionala din beneficiile nete distribuite. Actionarul primeste un dividend, dupa ce din beneficiile brute s-au efectuat scazaminte pentru plata impozitelor si constituirea rezervelor legale. In caz de lichidare a societatii, actionarul va primi sumele cu care a contribuit la crearea capitalului, insa numai dupa ce au fost achitate datoriile catre ceilalti creditori. Detinatorul unei actiuni care doreste sa-si recapete fondurile imobilizate nu poate sa ceara intreprinderii contravaloarea lor, dar le poate negocia pe pietele de actiuni.
Schimburile care au loc pe piata se fac in functie de cererea si oferta de actiuni potrivit unor estimari subiective ale pietei asupra valorii intreprinderii.Cursul actiunilor poate fluctua peste sau sub valoarea nominala,in functie de rezultatul economicio-financiar al firmei,rezultatele care sunt obtinute din bilanturile si conturile de profit si pierdere care trebuie sa fie publicate.
Actiunile nu aduc in principiu venituri certe. In unele tari occidentale actiunile pot fi de doua feluri : comune si preferentiale.
Actiunile comune reprezinta o asociere deplina si fara nici o rezerva la castigurile sau pierderile intreprinderii. Dividendele se dimensioneaza corespunzator rezultatului financiar
din fiecare an fiscal. Cei care au actiuni comune sunt proprietarii reali ai societatii care controleaza conducerea acesteia, au drept de vot si isi asuma riscul in caz de pierderi sau lichidare. Ei vor beneficia cel mai mult de rezultatele pozitive obtinute.
Detinatorilor de actiuni comune nu li se vor garanta dividendele care sunt conditionate de obtinerea de profit. 
Actiunile preferentiale confera o serie de privilegii, cum sunt stabilirea nivelului dividendelor in momentul emiterii actiunilor, posibilitatea ulterioara de convertire a acestora in actiuni comune, ascumpararea prioritara de catre societate a acestor actiuni, reptul prioritar la rascumpararea capitalului in caz de lichidare a societatii.
Pe parcursul activitatii societatii se pot emite actiuni noi, in vederea sporirii capitalului social, cu mentiunea ca aceste actiuni le confera posesorilor aceleasi drepturi ca in cazul actiunilor vechi.
Vechii actionari au un drept preferential la subscriere, atunci cand se procedeaza la cresterea capitalului social. Capitalul suplimentar va fi egal cu numarul actiunilor deinmultit cu pretul (valoarea) de emisiune. Pretul emisiunii este de obicei inferior actiunilor la bursa pentru a se asigura ca vor exista suficienti subscriitori pentru emisiunea respectiva. Daca pretul emisiunii este mai mare decat pretul actiunilor la bursa, acestea ar fi neatragatoare pentru posibilii cumparatori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Capitalul Intreprinderii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!