Capitalism contra capitalism

Extras din referat Cum descarc?

Astazi putem spune cu adevarat ca capitalismul a invins. Aceasta victorie a avut loc pe trei fronturi.
Primul front este unul comun format din doua tari: Anglia - reprezentata de Margret Thatcher - si  Statele Unite - reprezentate de Ronan Reagan. Pe acest front s-a purtat o lupta interna impotriva interventionismului etaist, astfel s-a realizat prima revolutie conservatoare in materie de economie politica: revolutia statului minimal (mai putine impozite pentru cei bogati).
Al doilea front a fost unul unde capitalismul s-a confruntat cu comunismul. Principalii protagonisti ai acestei lupte au fost Statele Unite si Uniunea Sovietica.
Al treilea front este reprezentat de batalia de o suta de ore purtata in sudul Irakului, incheiata cu victoria Statelor Unite, sprijinite de 28 de tari (dintre care 8 musulmane) si sustinute, la ONU, chiar de URSS si de China comunista. Aceasta victorie este totodata si o victorie a capitalismului asupra halucinatiilor unor populatii private de dezvoltarea economica de catre dictaturile care le oprima.
Aceasta victorie a capitalismului plaseaza intr-o lumina cu totul noua istoria economica a lumii. Ii transforma compet geografia, impartind intregul nostru trecut in doua mari perioade:
-	inainte de aparitia capitalismului, cand toate tarile semanau cu ceea ce, in zilele noastre, poarta numele de Lumea a Treia. Era o lume a penuriei, preistoria economiei.
-	capitalismul, unde este prezenta libera stabilire a preturilor pe piata si libera proprietate asupra mijloacelor de productie.
De asemenea, exista o impartire a tarilor in: tari capitaliste = tari dezvoltate si tari comuniste = tari subdezvoltate. Dar instaurarea capitalismului intr-o tara nu este suficient pentru a dezvolta acea tara; mai este nevoie de un minimum de reguli aplicate de un stat eficient si necorupt. Exista, desigur, saraci si in tarile capitaliste, dar acestia traiesc mult mai bine decat saracii din tarile comuniste
RECENZIE DIN CAPITOLELE III si IV
CAPITOLUL III:    Celalalt capitalism
Sistemul capitalist nu este 'unul si indivizibil', exista mai multe 'modele' ale economiei de piata ce coexista, iar sistemul american este pe departe de a fi cel mai bun dintre ele.
Un alt model de capitalism este modelul renan, care se intinde din nordul Europei pana in Elvetia si cu care se inrudeste, partial, si Japonia. Nici el nu este, fireste, lipsit cu totul de defecte, mai putine insa decat cel anglo-saxon. Cu toate acestea, modelul renan nu se bucura in ochii opiniei publice internationale de o faima comparabila aceleia a modelului neoamerican.
Pentru a face o paralela intre cele doua modele capitaliste, vom vedea care este locul pe care fiecare il atribuie bunurilor comerciale, pe de o parte, si bunurilor mixte, pe de alta parte. Bunurile comerciale ocupa in cadrul modelului neoamerican un loc mai important decat in modelul renan.
Religiile. In modelul renan ele functioneaza ca institutii necomerciale, in timp ce in Statele Unite sunt din ce in ce mai mult administrate ca institutii mixte.
Intreprinderea. In modelul neoamerican intreprinderea nu este altceva decat un bun comercial, iar in modelul renan ea este de natura mixta.
Salariile. In modelul neoamerican ele depind tot mai mult de conditiile aleatorii de piata


Fisiere in arhiva (1):

  • Capitalism contra capitalism.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!