Cadrul Conceptual Privind Întocmirea și Prezentarea Situatiilor Financiare

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere 
In calitatea lor de parte componenta a procesului de raportare financiara, situatiile financiare anuale cuprind: bilantul contabil, contul de profit si pierdere, situatia fluxurilor de trezorerie, situatia modificarilor capitalului propriu, politici contabile si note explicative.
Pot fi incluse, de asemenea, informatii privind riscurile si incertitudinile ce afecteaza intreprinderea, precum si orice resurse si obligatii care nu apar in bilant ( de pilda rezervele minerale), informatiile despre segmentele geografice si industriale, precum si efectul modificarii preturilor asupra intreprinderii. 
In ceea ce priveste continutul Standardelor Internationale de Contabilitate, putem face referire la IAS 1 care, impreuna cu volumul de Reglementari contabile armonizate cu directiva a IV-a a CEE si cu IAS, reglementeaza structura bilantului, a contului de profit si pierdere si a situatiei modificarilor capitalurilor proprii. IAS 7 reglementeaza situatia fluxurilor de numerar.
Pentru a-si atinge obiectivele, situatiile financiare sunt elaborate conform principiului contabilitatii de angajamente. Acest principiu presupune ca efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sa fie recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele respective se produc, si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul de numerar este incasat sau platit, fiind inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente. Prin punerea in aplicare a acestui principiu al contabilitatii de angajamente se asigura oferirea de catre situatiile financiare atat a informatiilor cu privire la tranzactiile trecute, care au implicat plati si incasari, cat si a obligatiilor de plata in viitor si despre resursele ce privesc incasarile viitoare. 
De asemene, elaborarea situatiilor financiare este in concordanta cu principiul continuitatii activitatii intreprinderii in viitorul previzibil. 
2. Obiectivul situatiilor financiare 
Obiectivul situatiilor financiare generale este de a oferi informatii despre
pozitia financiara, performanta si fluxurile de numerar ale unei intreprinderi (modificarea pozitiei financiare), utile pentru o gama larga de utilizatori in luarea deciziilor economice. Situatiile financiare prezinta, de asemenea, rezultatele gestiunii resurselor incredintate conducerii intreprinderilor. 
Pentru a atinge acest obiectiv, situatiile financiare ofera informatii despre: activele, datoriile, capitalurile proprii; veniturile si cheltuielile, inclusiv castigurile si pierderile, fluxurile de numerar ale intreprinderii.
Pe baza acestor informatii, precum si a informatiilor incluse in notele la situatiile financiare se realizeaza estimarea viitoarelor fluxuri de numerar ale intreprinderii, indeosebi a momentului si gradului de certitudine a generarii numerarului si echivalentelor de numerar. 
Informatiile privind pozitia financiara sunt oferite de bilant, cele privind performanta de contul de profit si pierdere, iar cele cu privire la modificarile pozitiei financiare sunt furnizate prin intermediul unei situatii distincte.
Pozitia financiara a intreprinderii face referire la resursele economice pe care le controleaza, la structura financiara a activelor, datoriilor si capitalului propriu, la lichiditatea si solvabilitatea valorilor economice si la capacitatea sa de a se adapta la schimbarile mediului in care isi desfasoara activitatea.
Ecuatia fundamentala a pozitiei financiare este:
CAPITAL PROPRIU (ACTIV NET) =ACTIV - DATORII (PASIV).
Se poate vorbi de o intreprindere are o pozitie financiara pozitiva in cazul in care capitalul este mai mare sau cel putin egal cu datoriile cu valoare economica. Aceasta conditie indica faptul ca intreprinderea are obligatiile sa plateasca obligatiile fata de terti, atat pe parcursul desfasurarii activitatii sale cat si la lichidarea sa. Informatiile despre resursele financiare controlate de intreprindere si capacitatea acesteia de a modifica aceste resurse sunt utile pentru a anticipa capacitatea intreprinderii de a genera numerar sau echivalente ale numerarului in viitor.
Structura financiara exprima capacitatea unei intreprinderi de a genera lichiditati si cvasilichiditati intr-o anumita perioada de gestiune denumita exercitiu financiar, capacitate care isi gasette exprimarea in lichiditatea si solvabilitatea intreprinderii. 
Lichiditatea financiara se refera la disponibilitatea numerarului in viitorul apropiat, dupa luarea in calcul a obligatiilor financiare aferente acestei perioade. 
Daca lichiditatea este asociata unui interval scurt de timp, solvabilitatea se refera la disponibilitatile de numerar pe o perioada mai lunga de timp in care urmeaza sa se onoreze angajamentele financiare scadente.
Informatiile despre performanta intreprinderii, in special profitabilitatea acesteia, sunt necesare pentru evaluarea modificarilor potentiale ale resurselor economice pe care intreprinderea le va controla in viitor. Aceste informatii sunt utile pentru a anticipa capacitatea intreprinderii de a genera fluxuri de trezorerie cu resursele existente, pentru a formula rationamente despre eficienta cu care intreprinderea poate utiliza noi resurse.
Informatiile privind modificarile pozitiei financiare a unei intreprinderi sunt utile pentru a evalua activitatile de exploatare, finantare si investitii in perioada de raportare. Aceste informatii ofera utilizatorului o baza pentru evaluarea capacitatii intreprinderii de a genera numerar sau echivalente ale numerarului si a nevoilor intreprinderii de a utiliza aceste fluxuri de trezorerie. Modificarile pozitiei financiare pot fi definite in diverse moduri cum sunt: fondul de rulment si fluxurile de fonduri, trezoreria neta si fluxurile nete de trezorerie(numerar).


Fisiere in arhiva (1):

  • Cadrul Conceptual Privind Intocmirea si Prezentarea Situatiilor Financiare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!