Bugetul comunitar și particularitățile sale - Procesul bugetar comunitar

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
Cap 1. Organizarea si particularitatile bugetului comunitar
1.1 Organizarea bugetului comunitar
1.2 Particularitatile bugetului European
Cap 2.Procesul bugetar comunitar
2.1 Etapele procesului bugetar
2.1.1 Elaborarea si adoptarea bugetului
2.1.2 Executia bugetului 
2.1.3 Controlul executiei bugetare si descarcarea de gestiune 
Cap 3 Bugetul comunitar din Romania-studiu de caz 
Concluzie 
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Bugetul comunitar reprezinta totalitatea veniturilor si cheltuielilor pe care le detine statele membre ale Uniunii Europene. El reflecta capacitatea veniturilor colectate pentru finantarea activitatilor si marimea pe care o au cheltuielile in cadrul Uniunii Europene. In fiecare an, bugetul anticipeaza cheltuielile care vor fi facute si ofera veniturile de care au nevoie statele membre.
Cap 1. Organizarea si particularitatile bugetului comunitar 
1.1 Organizarea bugetului comunitar 
Veniturile bugetului comunitar s-au concretizat prin mai multe etape care au avut loc in trecut.Principalele etape ale aparitiei veniturilor Uniunii Europene sunt urmatoarele:
-  In anul 1951 a aparut pentru prima data o taxa in vederea productiei de carbune si otel a statelor membre CECO;
-  In anul 1971 statele membre ale Comunitatii Europene au primit niste contributii directe;
-  In anul 1971 a avut loc formarea veniturilor Uniunii Europene.
Veniturile pe care le are bugetul comunitar sunt impartite in: venituri proprii traditionale,vennituri din taxa pe valoarea adaugata si alte venituri.
Veniturile proprii traditionale alcatuite din:
-  Taxe vamale care se colecteaza de la alte state si se aplica un tarif comun pentru marfurile si bunurile importate de statele membre;
-  Taxe agricole care sunt incasate de la produsele agricole importate.
Veniturile din taxa pe valoarea adaugata reprezinta o rata fixa care se aplica veniturilor din tva-ul amortizat al fiecarui stat membru al UE. 
Statele UE mai au si alte venituri printre care se numara urmatoarele:
-  Impozite pe salarii angajatilor din statele membre;
-  Penalitati pentru neachitarea la timp a obligatiilor cetatenilor fata de Uniunea Europeana;
-  Penalititati pentru nerespectarea unor regulamente ale Uniunii Europene;
-  Venituri realizate din anii din urma;
Cheltuielile bugetului comunitar reprezinta sumele de bani alocate pentru prioritatile,atributiile,angajamentele si politicile statelor care fac parte din Uniunea Europeana. In anul 2001 s-a constatat ca 80% din cheltuielile bugetului alocat UE au fost pentru concretizarea politicii agricole comune si a politicii de convergenta economica si sociala. 
Cheltuielile sunt structurate in mai multe sectiuni avand in vedere respectarea politicilor: prima sectiune este cea a Parlamentului European,a doua sectiune este reprezentata de Consiliul European,sectiunea trei este Comisia Europeana,sectiunea patru este Curtea de Justitie,a cincea sectiune este Curtea Auditorilor, iar ultimele trei sunt Comitetul Economic si Social , Comitetul Regiunilor si Ombudsmanul. Dintre toate aceste institutii cea care nu are cheltuieli administrative este Comisia Europeana.
Principalele tipuri de cheltuieli ale bugetului comunitar sunt:
-  Cheltuieli pentru agricultura;
-  Cheltuieli pentru politici externe/interne;
-  Cheltuieli pentru operatiuni structurale;
-  Cheltuieli administrative;
-  Reserve si garantii.
Cheltuielile pentru agricultura sunt unele dintre cele mai importante cheltuieli, urmatoarele sunt cheltuielile pentru operatiuni structurale care sunt impartite in fonduri structurale si fonduri de coeziune, cheltuielile pentru poticile interne se intalnesc in foarte multe domenii precum dezvoltarea tehnologiei, construierea mai multor retele de transport,cresterea nivelului de educatie,in cazul cheltuielilor externe se doreste o cooperare si o intelegere mai buna intre mai multe state prin implementarea unor programe. Cheltuielile administrative sunt acele cheltuieli cu salariile angajatilor,cheltuieli pentru intretinere, cheltuieli pentru functionare si cheltuieli pentru chirii. Rezervele si garantiile sunt folosite pentru momentele de urgenta care pot aparea in timpul episodului financiar .


Fisiere in arhiva (1):

  • Bugetul comunitar si particularitatile sale - Procesul bugetar comunitar.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Mosneanu, Tatiana, Vuta, Mariana, CAMPEANU, Emilia-Mioara, Gyorghy, Attila, Politici si tehnici bugetare, Editura Universitara, Bucuresti, 2009.
2.www.mfinante.ro
3.www.juristnet.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!