Bugetul comunitar și particularitățile sale - procesul bugetar comunitar

Cuprins referat Cum descarc?

1.Particularitatile si evolutia bugetului comunitar 2
2.Principiile, regulile si procedurile bugetare 3
3.Structura bugetului Uniunii Europene 5
4.Principalele etape ale procesului bugetar 8
5.Contributia Romaniei la bugetul comunitar 10
5.Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

1.Particularitatile si evolutia bugetului comunitar
Instituit prin Tratatul de la Roma (Tratatul ComunitItii Economice Europene  CEE, 1957), care afirma cu claritate principiul solidaritItii financiare, bugetul comunitar avea la origine o dimensiune redusI, principalele sale cheltuieli fiind destinate politicii agricole comune (PAC). Finantarea acestui buget se fIcea, la inceputurile constructiei europene, din douI resurse proprii : prelevIrile (taxele) la importurilor de produse agricole din spatiul extra-comunitar si drepturile vamale (taxe) la importurile de produse manufacturate din afara ComunitItii Europene, iar sumele obtinute erau suficiente pentru acoperirea necesitItilor de finantare comuna.
Pentru a suplini insuficienta resurselor proprii traditionale (taxele vamale si prelevIrile la importurile agricole), la sfarsitul anilor 70 au fost create alte douI surse de finantare europeanI : prelevIri din TVA si contributii din PIB-ul national al fiecIrui stat membru (produsul intern brut). Contributia din PIB a crescut sensibil incepand cu sfarsitul anilor 80 si reprezintI astIzi aproape trei sferturi din reteta bugetului european. 
Bugetul Uniunii Europene se deosebeste fundamental de bugetele nationale ale statelor comunitare deoarece, pe de o parte, institutiile publice (armata, politia, justitia, sanatatea si educatia) se afla in responsabilitatea statelor membre si sunt finantate din bugetele nationale, iar pe de alta parte, cheltuielile cu institutiile administratiei europene (Comisia, Parlamentul, Consiliul, Curtea de Justitie) sunt reduse.
In primii ani de functionare a comunitatilor europene s-a urmarit consolidarea sistemului financiar european actionandu-se in trei directii principale:
a. Unificarea instrumentelor bugetare. Cele trei comunitati europene: CECO - 1951 si EURATOM-1957, dispuneau de bugete, proprii, iar dupa fuziunea lor in anul 1965 au mai ramas doar doua instrumente bugetare: bugetul general si bugetul operational CECO pana in anul 2002, cand Tratatul CECO a devenit neoperational, Comisia asigurand conditiile ca aceste fonduri sa aiba o existenta distincta. Aceasta inseamna ca incasarile ce provin din gestiunea patrimoniului CECO vor reprezenta incasari la bugetul general si vor fi utilizate pentru finantarea cercetarilor in domeniile carbunelui si otelului;
b. Cresterea autonomiei financiare. Pana in anul 1970 bugetul comunitar a avut doua surse de venituri: prelevarile CECO si contributiile statelor membre. Din anul respectiv a fost instaurat regimul resurselor proprii, iar finantarea a avut in vedere, in principal, politicile comune precum FEOGA si FEDR;
c. Realizarea echilibrului institutional in exercitarea putem bugetare prin armonizarea atributiilor institutiilor comunitare. in prezent, puterea bugetara este impartita intre Parlament si Consiliu. Parlamentul are putere de decizie in ceea ce priveste cheltuielile bugetare ne! obligatorii, poate respinge bugetul si accepta modul de executie al acestuia.
Reformele sistemului financiar si bugetar european au fost initiate de J.Delors si au constat in: 
1. modalitatea de stabilire a Plafonului total al resurselor proprii, pentru toate categoriile, ca procent din PNB al UE si nu in functie de TVA, ca pana atunci;
2. introducerea planificarii financiare anuale insotita de o dubla plafonare a cheltuielilor: plafonarea platilor din bugetul anual care nu poate depasi plafonul global exprimat ca procent din PNB-ul UE (care este de 1,27%) si plafonarea fiecarei cheltuieli la un nivel fixat pentru fiecare an.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bugetul Comunitar si Particularitatile Sale - Procesul Bugetar Comunitar.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!