Bugetul

Extras din referat Cum descarc?

Semnificatia notiunii de buget s-a conturat sub aspect economic in conditiile in care statul a trecut la intocmirea unor liste de venituri si cheltuieli privind activitatea institutiilor sale. Despre aparitia bugetului in cadrul finantelor publice din statele moderne, in literatura de specialitate s-a sustinut ca atat notiunile de "buget" cat si de "proces bugetar" au aparut in Anglia de unde au fost preluate de francezi la inceputul sec. al XIX-lea. Din punct de vedere etimologic cuvantul buget provine din expresiile "bouge" si "bougette" care in limba franceza insemnau o punguta sau un saculet. In limba engleza, prin cuvantul "budget" se intelegea punga (mapa) in care erau aduse la parlament documentele referitoare la situatia veniturilor si cheltuielilor statului.
Dintre primele reglementari juridice care au oficializat expresia de buget, este citat cu preferinta un decret lege francez din 1862 referitor la contabilitatea publica, ale carui dispozitii au precizat ca "bugetul este actul prin care sunt prevazute si autorizate cheltuielile si veniturile statului pentru o perioada determinata".
Literatura de specialitate a retinut si alte definitii ale bugetului de stat din punct de vedere juridic, precum:
- bugetul este un tablou evaluativ si comparativ al veniturilor de implinit si a cheltuielilor de efectuat, este un stat de prevedere al veniturilor si cheltuielilor pe o perioada determinata". (P. L. Beaulieu, Traite de la Science des finances, Paris, 1888, p.2);
- bugetul este "un plan alcatuit din cifre, intr-o ordine determinata, a veniturilor si cheltuielilor care se vor produce si balansa in gestiunea economica a unui corp public pe o perioada urmatoare de un an" (Adolf Wagner, Finanzwissenschaft, Erst Thail, Leipzig, 1883, p 221);
- bugetul este "un program de cheltuieli ce urmeaza a se efectua si a veniturilor ce urmeaza a se realiza intr-o perioada determinata" (Gaston Jeze, Cours de science des finances et des legislation financiere francaise, IV-eme, Paris, 1992, p 6). In tara noastra, ca forme embrionare ale bugetului de stat se cunosc "condica de venituri si cheltuieli" din timpul domniei lui Constantin Brincoveanu si "samile visteriei" din timpul lui Nicolae Mavrocordat.
Notiunea de buget are totusi, in primul rand, o semnificatie de natura economica, aceasta constand in desemnarea proceselor si tehnicilor de mobilizare a resurselor bugetare, precum si de utilizare a acestora sub forma cheltuielilor bugetare. Din acest punct de vedere, bugetul se contureaza ca o categorie economica prin care se exprima procese, tehnici si relatii de mobilizare a unei parti din P. I. B. la dispozitia statului si de repartizare a resurselor respective pe destinatii corespunzatoare nevoilor sale. Notiunea de buget este adesea utilizata si pentru a desemna fondul bugetar, semnificand totalitatea sumelor de bani ce se acumuleaza la dispozitia statului si se aloca beneficiarilor spre utilizare.


Fisiere in arhiva (1):

 • Bugetul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!