Biometria - noua tehnologie în sistemul financiar bancar

Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Tehnologia biometrica a fost identificata ca fiind metoda generatiei viitoare de verificare a identitatii intr-o serie larga de domenii: controlul frontierelor, accesul in incinta unor obiective importante, autentificare in mediul online, servicii medicale, comert. Principalele argumente, care sunt adesea mentionate in adoptarea biometrie sunt reprezentate de nivelul mai ridicat de confort si siguranta al clientilor, protejarea identitatii si in final componenta financiara reprezentata de costuri. Acestea sunt explicate prin timpul de raspuns mai scurt al procesului de autentificare comparativ cu metodele conventionale de verificare de identitate folosind token, numerele personale de identificare (PIN), parole, semnaturi, si altele asemenea, implementarea acestora la nivel larg realizandu-se in special in Asia. Japonia a introdus sistemul de recunoastere a amprentei digitale si a palmei la nivelul sistemului de ATM-uri, in anul 2005, ca metoda de diminuare a numeroaselor tranzactii neautorizate. Un an mai tarziu, mai mult de 40 de banci japoneze foloseau sistemul de scanare digital si al palmei la mai mult de 19.000 ATM-uri. Peste 600.000 de clienti ai Mitsubishi UFJ Bank Tokyo erau autentificati prin verificarea datelor biometrice de la ATM-uri. De asemenea, compania americana Pay by Touch a activat pentru clientii sai posibilitatea de a plati pentru bunuri cu o simpla atingere digitala. 
In Singapore, Citibank a lansat o noua autentificare prin amprenta digitala pentru serviciile de plata si pentru clientii de carduri de credit, instalate in locatii comerciale, cum ar fi magazinele IT, cluburi, restaurante si cinematografe. In Tarile de Jos, lantul de supermarketuri Heijn Albert, impreuna cu compania de procesare a platilor Equens a initiat un proces pilot de certificare a platii pe baza de amprenta. De asemenea, in economiile emergente, biometria si-a gasit locul in sistemele de plati.In Mexic, Banco Azteca a inregistrat amprentele digitale a aproximativ opt milioane de clienti in 2007 pentru autentificarea platilor (Jones 2007). Planuri similare pentru aplicatii financiare au fost dezvaluite pentru subcontinentul indian, Orientul Mijlociu, Brazilia si altele (vezi International Group biometrice 2005, McIntosch 2009, pentru o privire de ansamblu). 
In ciuda acestor relativ mici succese, autentificarea biometrica nu a fost inca adoptat pe scara larga la punctul de vanzare (POS) si bancomat (ATM), cum ar fi sistemele de EMV (Europay, Mastercard, VISA (EMVCo) 2008). Acest lucru ar putea fi in parte rezultatul dintre provocarile majore cu care este asociata cu adoptarea biometriei, cum ar fi protectia si securitatea adecvata a datelor biometrice si motive de confidentialitate.
II. Beneficiii ale tehnologiei biometrice
De-alungul timpului studiile au demonstrat eficacitatea componentei biometrice in comparatie cu metoda de verificare traditionala, prin intermediul PIN-ului. Astfel la nivelul Statelor Unite ale Americii s-a estimat un numar de 48 de milioane de autentificari neatorizate insotite de compromiterea acestor date.
In anul 2008 un studiu de caz al Identity Theft Resource Center a demonstrat ca 73% dintre participanti au fost tinta unor atacuri asupra identitatii. De asemenea conform rapoartelor FBI si Federal Trade Commission fraudele cu cardurile bancare reprezinta metoda cea mai raspandita de criminalitate financiara. Majoritatea instrumentelor de acest tip nu necesita autorizarea tranzactiilor, la utilizarea in comert, iar ponderea acestora a crescut alarmant de la 8.1% in 2004 la peste 43% in 2011 si peste 1.3 miliarde de dolari pierderi financiare. In Regatul Unit al Marii Britanii, aceasta pondere este raportata undeva la 20% in 2009 cu pierderi totale de peste 600 de milioane de lire sterline.
In Europa aceste incidente sunt mai putin raspandite ca urmare a aplicarii autentificarii prin intermediul PIN-ului,utilizatorul protejandu-se astfel de eventualele pierderi. Verificare codului PIN se realizeaza online (la retragerea de numerar sau la tranzactiile cu cardul - POS - unde acestea este transformat in PVV - PIN verification value si comparat cu valoarea emitentului) sau offline, in special prin intermediul benzii magnetice in care sunt stocate detaliile despre titular codul PVV, reprezentand o mare vulnerabilitate usurintei copierii datelor de pe aceasta;aceasta vulnerabilitate a dus la aparitia cardurilor cu cip (PIN and Chip Credit Card). Acesta contine un chip integrat (smart card) ce face copierea datelor mult mai dificila.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biometria - Noua Tehnologie in Sistemul Financiar Bancar.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!