Banca Europeana de Investitii

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1:Infiintarea BEI 1
Capitolul 2:Rolul,misiunea si obiectivele BEI 3
Capitolul 3:Structura si organizarea 6
Capitolul 4:Activitatea BEI 7
Capitolul 5:Politica de credite 9
5.1:Principii de acordare a creditelor si garantiilor. 9
5.2:Activitatea BEI in Romania 10
Capitolul 6:Concluzii 12
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1:Infiintarea BEI
Banca Europeana de Investitii (engleza: European Investment Bank, franceza: Banque Europeenne d'Investissement) este institutia financiara a Uniunii Europene si a fost infiintata in conditiile Tratatului de la Roma in 1958, cu scopul acordarii de asistenta financiara pe termen lung prin proiecte care sustin integrarea europeana, prin promovarea unei dezvoltari echilibrate a intregului spatiu comunitar si contribuie la coeziunea economica, sociala si teritoriala a Uniunii Europene.
Atunci cand obiectivul unei piete comune europene a fost prevazut in Tratatul de la Roma una din preocuparile majore au fost consecintele acesteia asupra dezvoltarii regionale. In acest context s-a decis constituirea unei institutii de credit independente, Banca Europeana de Investitii (BEI/EIB) cu scopul partajarii costurilor reconstructiei intre regiunile Europei, prin acordarea de imprumuturi pe termen lung in vederea integrarii in Europa. In acest scop, banca finanteaza proiecte de investitii de importanta deosebita pentru dezvoltarea Comunitatii Europene.
Ea isi incepe activitatea cu un capital subscris de 1 milliard de unitati de valoare europene, din care un sfert este platit de statele membre. BEI are personalitate juridica si autonomie financiara.
BEI are ca obiectiv sa asigure ca toate regiunile Europei sa beneficieze de posibilitatile oferite de piata comuna.
Pozitia independenta a BEI in cadrul UE in raport cu institutiile Comunitatii poate fi comparata cu pozitia similara a institutiilor de la Bretton Woods in raport cu Natiunile Unite; ca urmare statutul BEI este foarte asemanator cu articolele Acordului Bancii Mondiale.
Instituirea BEI nu a fost in intregime fara dispute, in masura in care Banca Mondiala functiona deja eficient in sfera de activitate care se avea in vedere si pentru BEI.Cu toate acestea, consideratiile politice au prevalat: recastigandu-si forta economica,europenii voiau sa se distanteze de ceea ce se considera o institutie dominate de americani.
In principiu, Banca Europeana de Investitii este o institutie autonoma la care participa toate statele membre ale U.E Consiliul de Ministri si Parlamentul European nu exercita vreun control direct asupra BEI. Oficial ea trebuie sa ceara sfatul Comisiei cu privire la proiecte, dar Comisia n-a creat niciodata greutati. Intrucat statutul ei face parte integranta din Tratatul de la Roma, nu poate fi amendat decat cu aprobarea si ratificarea statelor membre. 
In anul 1961 are loc emiterea primei obligatiuni a BEI, iar in 1965 se acorda primul imprumut tarilor africane associate prin Conventia de la Yaounde. Sediul Bancii Europene de Investitii se muta in anul 1968 de la Bruxelles la Luxemburg.
In anul 1975 are loc constituirea Fondului European de Dezvoltare Regionala finantat din resurse ale Comunitatii, cu care BEI trebuie sa colaboreze strans. 
Capitolul 2:Rolul,misiunea si obiectivele BEI
Rolul Bancii Europene de Investitii este de a contribui la integrarea, dezvoltarea echilibrata si coeziunea economica si sociala a statelor membre.Pentru acest scop, ea colecteaza de pe pietele financiare, volume substantiale de fonduri pe care le orienteaza, in conditii avantajoase, spre finantarea de proiecte importante, conform obiectivelor Uniunii Europene.In afara Uniunii Europene, Banca Europeana de Investitii implementeaza componentele financiare ale acordurilor incheiate in cadrul politicilor de dezvoltare si cooperare ale Uniunii Europene.
Misiunea
Banca contribuie la realizarea obiectivelor Uniunii Europene prin acordarea de finantari pe termen lung pentru proiecte specifice respectand reglementarile prudentiale bancare. BEI urmareste si isi adapteaza continuu activitatea la evolutiile recente ale politicilor comunitare. 
Banca Europeana de Investitii isi desfasoara activitatea in stransa colaborare cu comunitatea bancara, atat in ceea ce priveste imprumuturile de pe pietele de capital, cat si finantarea proiectelor de capital. Banca Europeana de Investitii acorda credite din imprumuturile contractate, care impreuna cu fondurile proprii (capital si rezerve), constituie resursele proprii. In afara Uniunii Europene, operatiunile de finantare ale Bancii Europene de Investitii sunt realizate in principal din resursele proprii ale bancii, dar, de asemenea, prin mandat, din resursele bugetare ale statelor membre


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Europeana de Investitii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!