Banca de Emisiune si Functiile Sale

Extras din referat Cum descarc?

Obligatiile Bancii Nationale in sfera asigurarii emisiunii monetare sunt:
a) sa administreze direct rezerva de bancnote si monede metalice, sa elaboreze programul de emisiune a acestora si sa asigure emisiunea regulata de bancnote si monede metalice, in vederea satisfacerii nevoilor de numerar ale Tarii. (art.11)
b) sa asigure tiparirea bancnotelor si bancnotelor si baterea monedelor metalice, sa ia masuri pentru pastrarea in siguranta a celor ce nu sunt puse in circulatie, precum si pentru custodia si distrugerea matritelor, cernelurilor, bancnotelor si monedelor metalice scoase din circulatie. (art.14)
c) sa schimbe la cerere, fara taxe si comisioane, bancnotele si monedele metalice emise de ea, cu exceptia celor care prezinta deformari, sunt ilizibile, perforate sau prezinta lipsuri ce depasesc 40% din suprafata lor si care vor fi retrase si distruse fara acordarea de compensatii detinatorilor. (art.15)
d) sa retraga si sa distruga bancnotele si monedele uzate sau necorespunzatoare si sa le inlocuiasca cu bancnote si monede metalice noi. (art.16)
e) sa evidentieze in contabilitate ca pasiv suma totala a bancnotelor si monedelor in circulatie, suma ce nu va include si monedele aflate in rezerva de numerar. (art.18 alin.1)
f) sa acopere integral transa de numerar emisa peste nivelul rezervelor internationale pe seama urmatoarelor active: avansuri acordate de Banca Nationala a Romaniei statului si imprumuturi garantate de acesta conform statului bancii; titluri detinute in portofoliul de investitii al Bancii Nationale; active rezultate din credite acordate societatilor bancare si altor institutii de credit in conditiile statutului bancii; cecuri, cambii si instrumente de credit pe care Banca Nationala le-a scontat sau le detine in portofoliu. (art.18 alin.2)
Functia de creditare decurge direct din cea de emisiune, deoarece, asa cum am aratat anterior, emisiunea implica si punere sau retragere din circulatie de moneda scripturala (de cont).


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca de Emisiune si Functiile Sale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!