Banca Centrală și Funcția sa de Bancă a Băncilor

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. 1 Functiile bancilor centrale.2
1. 1 Functia de emisiune a bancii centrale.3
1. 2 Functia de banca a statului, a administratiilor publice si a serviciilor publice.4
1. 3 Functia de banca a bancilor.4
1. 4 Functia de centru valutar si gestionar al rezervelor.5
1. 5 Functia prudentiala si de supraveghere.6 
1. 6 Functia economica a bancii centrale.7
Cap. 2 Functia bancii centrale de banca a bancilor.8
2. 1 Politica de open-market.9 
2. 2 Politica rezervelor obligatorii.11
2. 3 Politica de rescont.14
2. 4 Alte instrumente.15
Cap. 3 Banca Nationala a Romaniei.17 
3. 1 Scurt istoric al Bancii Nationale a Romaniei.17 
3. 2 Principalele atributii ale Bancii Nationale a Romaniei.17 
Bibliografie.20


Extras din referat Cum descarc?

Cap. 1 Functiile bancilor centrale
Banca centrala este considerata banca bancilor, ea controleaza cererea de moneda, asigura emisiunea de moneda si genereaza rezervele de devize. 
Bancile de emisiune acorda credite bancilor comerciale si altor banci, manifestandu-se ca ,,banci ale bancilor". In procesul scontarii si al rescontarii se creaza o legatura intre creditul comercial, creditul bancar si emisiunea monetara. Ea este si o componenta a relatiilor dintre bancile comerciale si banca de emisiune, o expresie concludenta a rolului de ,,banca a bancilor" indeplinit de catre banca de emisiune. 
Relatiile de credit ale bancii de emisiune cu celelalte banci se manifesta insa si pe linia creditului public in cadrul operatiunilor pe piata libera, cunoscute sub denumirea de ,,open-market".
Banca de emisiune apare in raporturile sale cu celelalte banci si in calitate de autoritate, de ,,for monetar", care adopta masuri obligatorii, de genul nivelului minim al rezervelor pe care celelalte banci trebuie sa le detina la banca centrala sau al unor coeficienti de lichiditate, nivel relativ al fondurilor proprii, coeficienti de dispersie a riscului, etc.
Sarcina principala a bancii de emisiune o reprezinta influentarea comportamentului celorlalte banci in conexiune cu obiectivele politicii economice, atat prin utilizarea unor instrumente specifice (vanzari-cumparari de titluri si devize), cat si prin masuri de control selectiv al creditelor. La toate acestea mai putem adauga si calitatea ei de bancher si casier al statului. 
Indiferent de caracterul mai mult sau mai putin centralizat al bancilor centrale, acestea exercita functii generale si, uneori, ocazionale, prin care se evidentiaza rolul in cadrul sistemelor bancare si al economiilor contemporane.
Astfel, pot fi enumerate urmatoarele functii:
? functia de emisiune;
? functia de banca a statului, a administratiei si a serviciilor publice;
? functia de banca a bancilor;
? functia de centru valutar si de gestionare a rezervei valutare;
? functia prudentiala si de supraveghere;
? functii economice ocazionale.
1. 1 Functia de emisiune
Monopolul asupra emisiunii monetare provine din vechiul drept de batere a monedei, emisiunea de bilete de banca, sub forma certificatelor de depozit sau a unor inscrisuri care atestau existenta de cantitati de metal monetar in depozitele bancare. Acestea au dobandit ulterior putere liberatorie legala.
Prima aparitie a bancnotelor s-a realizat in Suedia in anul 1656, cand banca centrala a eliberat deponentilor bilete de banca, la purtator, fara dobanda, care puteau circula ca instrumente de plata. Datorita emisiunii in exces a acestora, banca a inregistrat faliment in anul 1776, dar rolul sau a ramas considerabil, prin realizarea unei inovatii in domeniul platilor.
O a doua experienta a avut loc in Marea Britanie, unde in perioada 1640-1694 se produce transformarea bancii publice din Turnul Londrei in Banca Angliei , cu drept de a primi depozite, de a sconta efecte si de a emite bilete la purtator. In anul 1697, Banca Angliei obtine monopolul de emisiune monetara asupra Londrei.
In domeniul emisiunii de moneda s-au manifestat doua principii, astfel:
o principiul bancii, potrivit caruia emisiunea de moneda putea fi garantata cu avansuri si imprumuturi, garantate la randul lor cu activitatea economica reala de productie si schimb;
o principul incasarii metalice, care avea la baza garantarea cu piese metalice a emisiunii monetare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Centrala si Functia sa de Banca a Bancilor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!