Banca Centrala Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Banca Centrala Europeana este gardiana stabilitatii preturilor in zona euro. Creata la 1 iunie 1998, ea este una dintre bancile centrale cel mai recent formate in lume. Totodata, ea este depozitare credibilitatii si competentei bancilor centrale nationale ale zonei euro care, impreuna cu BCE, pun in aplicare politica monetara axata pe stabilitate in zona euro.
Structura si situatia politica a BCE sunt imprumutate de la Bundesbank, care avea reputatia antiinflationista sprijinita de independenta Bundesbank- ului fata de Guvern. Potrivit acestei optici, Tratatul de la Maastricht a prevazut anumite conditii :
?... nici Banca Centrala Europeana, nici o banca centrala nationala, nici un membru oarecare al bancii cu putere de decizie nuu pot solicita sau/niciaccepta instructiuni de la institutii sau organisme comunitare , de la guvernele statelor membre sau de la vreun organism ?(articolul 1070.
Acest articol garanteaza independenta BCE fata de guvernare, ca si fata de Bundesbank.
Tratatul ce a instituit Comunitatea Europeana constituie fundamentul juridic al BCE si al SEBC.In termenii tratatului, SEBC este compus din BCE si din bancile centrale nationale ale celor 15 state membre ale UE, ele lucreaza in stransa cooperare cu omologii lor din bancile centrale nationale pentru a pregati si a pune in practica deciziile luate de organele de decizie ale BCE.
BCE indeplineste functii consultative, colecteaza informatii statistice si detine un rol important in cooperarea internationala.
Rolul consultativ se manifesta asupra oricarei actiuni comunitare si care intra in domeniul competentei sale. Colectarea informatiilor statistice se realizeaza fie in mod direct, de la autoritatile competente, fie indirect, de la agentii economici. In acest scop, BCE coopereaza cu institutiile si organismele din fiecare tara, precum si organismele internationale.
Banca Centrala Europeana reprezinta o instituie singulara si complexa :
a) Singulara, deoarece nici o alta banca centrala moderna nu a mai fost creata prin vointa politica a 15 state dezvoltate in cadrul unui tratat ;
b) Complexa, datorita faptului ca reprezinta varful Sistemului European al Bancilor Centrale care influenteaza bancile centrale nationale.
Banca Centrala Europeana trebuie analizata prin prisma a doua caracteristici de baza :
1. ca fiind o banca centrala, deoarece :
a) Dupa 1 ianuarie 1999 are obligatia de a administra sistemul monetar in eur;
c) joaca un rol important in conducerea politicii economice;
d) poate sa se implice in mentinerea stabilitatii preturilor si a resurselor umane.
2. ca o institutie supranationala, deoarece:
a) organizeaza relatiile monetare intre statele membre, ca sistem monetar european care a fost creat in 1979 si care s-a mentinut pana la aparitia euro;
b) este o banca centrala compusa din statele membre ale UE;
c) este o instanta federala in UE.
Organismele oficiale ale Bancii Comerciale Europene
Banca Centrala Europeana infiintata la 1 iunie 1998 si devenita operationala la 1 ianuarie 1999 cu sediul la Frankfurt, are urmatoarele structuri :
Eurosistemul si SEBC sunt guvernate de organele de decizie ale Bancii Centrale Europene : Consiliul Guvernatorilor si Directoratul. Consiliul General este constituit ca un al treilea organ de decizie al BCE, deoarece reuneste si statele membre care inca nu au adoptata moneda unica. Functionarea organelor de decizie este guvernata de Tratatul cu privire la Comunitatea Europeana si Statului SEBC si al BCE.
Consiliul Guvernatorilor este un organ suprem al BCE. El este compus din membrii Directoratuli si guvernatorii Bancilor Centrale Nationale ale statelor participante la Uniunea Monetara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Centrala Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!