Autonomia si Independenta Bancilor Centrale

Cuprins referat Cum descarc?

CRESTEREA INDEPENDENTEI BANCII CENTRALE - OBIECTIV FUNDAMENTAL
1. AUTONOMIA SI INDEPENDENTA BANCILOR CENTRALE:
Conceptul de independenta a bancii centrale
A. Independenta bancii centrale premisa a eficientei politicii monetare
B.Independenta bancilor centrale
C.Integrarea legala a bancilor centrale in cadrul Eurosistemului
Banca Centrala Europeana
Atributii ale BCE
Atributiile bancilor centrale nationale
Organele de decizie ale BCE
Consiliul guvernatorilor
Comitetul executiv
Consiliul general
Comitetele Eurosistemului/SEBC
Arhitectura Sistemului European al Bancii Centrale (SEBC)
Politica monetara a Bancii Centrale Europene
2.STUDIU DE CAZ 
Compararea independentei Bancilor Centrale in Europa Centrala si de Est 
1.Independenta functionala
2. Independenta institutionala
3. Independenta personala
4. Independenta financiara
Cum vor evolua dobanda, valuta si piata de capital din SUA, Europa si Japonia
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

CRESTEREA INDEPENDENTEI BANCII CENTRALE - OBIECTIV FUNDAMENTAL
1. AUTONOMIA SI INDEPENDENTA BANCILOR CENTRALE
Conceptul de independenta a bancii centrale
Independenta bancii centrale se poate defini ca situatia in care guvernul nu detine nici o parghie pentru a influenta deciziile bancii centrale in ceea ce priveste politica monetara.
a. Scurt istoric
Autonomia bancii de emisiune s-a conturat in decursul anilor 1960-1980, marcata de nivelurile ridicate ale inflatiei si de multiplele stocuri financiare, pentru ca in prezent acest deziderat sa fie urmarit de un numar tot mai mare de tari.
Dintre cele mai importante momente recente sunt : 
-1998 independenta Bancii Angliei ( care era o simpla agentie a Trezoreriei in sec. XX )
-1998 independenta Bancii Japoniei ( autonomie operationala nu si legala , interzisa prin constituttie )
-1999 constituirea BCE ( Banca Centrala Europena prin insasi menirea si statul sau confirma tendinta de a conferi o autonomie din ce in ce mai ridicata ).
b. Componente 
Patru componente definesc in general caracterul independent al bancii :
- independenta statutara ; mentionata in actul constitutiv, statul bancii, fara a fi insa dovada independentei reale
- independenta in fixarea obiectivelor. Consta in indeplinirea unui obiectiv major de politica monetara ( in general mentinerea stabilitatii interne si externe a monedei; un indice scazut al preturilor ) si libertatea de a alege si utiliza instrumentele de politica monetara ( independenta instrumentala )
- independenta financiara ; este data de independenta bugetara cat si de in ce masura ii este interzisa acordarea de credite sectotului public.
Independenta bugetara este posibila in masura in care banca detine suficienta autonomie in determinarea veniturilor si cheltuielilor programate fara acceptul puterii politice. In aceeasi masura banca centrala este responsabilizata in acitivitatea sa aducand anual un raport in fata Parlamentului, actiune care vine sa sporeasca credibilitatea sa interna.
- independenta personala ; ea apare prin statutul guvernatorului si a celorlalate persoane din conducere ( proceduri de numire si de demitere, durata mandatului, incompatibilitati cu functia ).
A. Independenta bancii centrale premisa a eficientei politicii monetare
Problema autonomiei sau independentei bancii centrale a fost indelung dezbatuta : in ce masura obiectivele banci centrale trebuie indeplinite sub controlul Guvernului , tinand cont de faptul ca emisiunea si politica monetara sunt,in mod primordial, probleme politice ?
Subordonarea fata de guvern a bancii centrale este justificata prin coerenta politicii economice , din care face parte politica monetara, alaturi de politica financiara si celelalte componenete. 
Politica economica este indeplinita de guvern , guvern numit de partidul politic la putere , care partid s-a angajat in indeplinirea acestei politici economice , prin programul sau electoral. Din acest punct de vedere, s-ar parea ca nu exista nici un impediment in realizarea obiectivului de stabilitate a monedei nationale si stabiliatatea preturilor.
Experienta practica ne-a demonstrat insa, nu de putin ori, ca puterea politica a renuntat la realizarea acestor obiective pe termen lung din dorinta de a obtine o crestere economica pe termen scurt printr-o politica economica expansionista, deci prin sacrificarea inflatiei, pentru a avea ce prezenta inainte de alegeri, in campanie, pentru a le castiga.
Economia stimulata artificial, printr-o politica monetara expansionista nejustificata, creeaza pentru mediul de afaceri un optimism nefast.
Iata de ce politicienii sunt interesati de o independenta a bancii centrale fata de Guvern, decat de dependenta a acesteia. 
Pentru ca banca centrala sa reziste acestor presiuni ale guvernului de sacrificare o obiectivelor pe termen lung cu scopul obtinerii unor avantaje pe termen scurt, ea terbuie sa fie independenta.
Primul pas in realizarea independentei ( departarea de puterea politica ) este stabilirea unui mandat al Guvernatorului si C.A. superior celui electoral. Aceasta diferenta in durata mandatului este condiderata o garantie a indeplinirii obiectivelor de politica monetara pe termen lung, cu toate ca acestia nu pot fi tinuti in functie numai pentru ca nu intra in conflict cu autoritatile, servind astfel politic.
Cresterea independentei operationale si financiare a bancii centrale trebuie insotita de prezentarea unui raport de activitate periodic Parlamentului.
Noile tari membre UE fac obiectul unei derogari pana la obtinerea calitatii de membre ale UEM - adoptarea euro - perioada in care sunt supuse obligatiei de evaluare asupra gradului de indeplinire a convergentei catre UE, evaluare realizata prin rapoartele de convergenta intocmite atat de Comisia Europeana cat si de BCE, rapoarte prin care se evalueaza atat ,,convergenta economica" cat si ,,convergenta legala", adica compatibilitatea legislatiei nationale cu legislatia europeana - Tratatul si Statutul SEBC si BCE. Criteriile de convergenta atat de natura economica cat si de natura legislativa au fost stabilite prin Tratatul de la Maastricht.


Fisiere in arhiva (1):

  • Autonomia si Independenta Bancilor Centrale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!