Autonomia Financiara a Uniunii Europene - Sistemul Resurselor Proprii

Cuprins referat Cum descarc?

1. Caracteristicile esentiale ale sistemului actual de resurse proprii 7
1.1 Dimensiunea financiara: un nivel garantat al resurselor comunitare 7
1.2 Dimensiunea juridica: natura specfica a resurselor 9
1.3 Dimensiunea economica: un sistem mai echitabil de finantare 10
2. Situatia actuala si tendintele probabile 11
2.1 Un sistem echitabil si eficient, care asigura resurse suficiente 12
2.2 Un sistem cu loc pentru imbunatatiri 13
2.3 Moduri in care sistemul poate evolua 14
Concluzii 16
Bibliografie 16


Extras din referat Cum descarc?

Existenta resurselor proprii este una din caracteristicile principale ale Uniunii Europene si simbolizeaza, in sectorul bugetar, originalitatea integrarii europene. Odata cu finalizarea pietei interne, implementarea politicilor comune si afirmarea identitatii separate in relatiile cu statele care nu sunt membre, Uniunea a considerat ca este nevoie de mijloace de finantare proprii, independent de statele membre.
Resursele proprii ale Uniunii pot fi definite ca fiind venituri fiscale alocate irevocabil si definitiv catre Comunitate pentru finantarea bugetului si colectate in mod automat fara a fi necesare decizii ulterioare din partea autoritatilor nationale.
Sistemul de resurse proprii in forma actuala s-a dezvoltat treptat. Spre deosebire de tratatul care instituia CECO, Tratatele de la Roma (1957) nu au stabilit imediat un sistem de resurse proprii pentru finantarea Comunitatilor pe care le instituia. Initial, cele doua Comunitati (CEE si CEEA) erau finantate din contributiile fiecarui stat membru.
Cu toate acestea, Tratatele de le Roma au anticipat crearea mai tarziu a unui sistem de resurse proprii, care va include, in particular venituri provenite din tarifele vamale comunitare, de indata ce acestea au fost stabilite.
Aceasta premiza a stat la baza instituirii sistemului de resurse proprii, prin decizia din 21 aprilie 1970, care inlocuia contributiile nationale. Prin acesta decizie, se facea distinctia intre:
- resurse proprii naturale, rezultate direct din existenta uniunii vamale si nu sunt atribuite statelor membre din considerente juridice si practice; aceste resurse, denumite in limbajul comunitar ca "resurse proprii traditionale" sunt formate din cotizatiile agricole si taxele vamale.
- resursele proprii din TVA, rezultate prin aplicarea unui procent care initial nu depasea 1% la o baza TVA determinata uniform pentru statele membre in concordanta cu reglementarile comunitare. Procentul maxim aplicat a fost modificat de atunci de mai multe ori.
O "a patra resursa", care rezulta din aplicarea unui procent prestabilit la PNB-ul comunitar, a fost incorporata in sistemp prin decizia din 24 iunie 1988 si si-a asumat sarcina, initial stabilita resursei TVA, de a echilibra volumul total al resurselor disponibile la nivelul total al cheltuielilor.
In final, de la decizia din 7 mai 1985, sistemul a inclus un sistem de compensare, care introducea o corectie in favoarea Marii Britanii.
Principalele componente ale sistemului actual sunt:
- resursele proprii tradtionale, care rezulta din existenta uniunii vamale si sunt prezentate de taxa pe zahar si cotizatii agricole si vamele. Statele membre retin 25% din suma colectata ca costuri de prelevare.
- resursele proprii bazate pe TVA, rezultate prin aplicarea unei procent la baza TVA uniform determinata pentru toate statele membre in concordanta cu regulamentele comunitare.
- resursele proprii bazate pe PNB/VNB, care rezulta din aplicarea unei cote la PNB-ul total al Uniunii Europene, pentru a echilibra volumul total al resurselor disponibile cu volumul cheltuielilor.
- mecanismele de corectie, care acorda unor state reducerea contributiilor lor la bugetul comunitare
Tabelele de mai jos indica evolutia ponderii diferitelor tipuri de resurse proprii in perioada 1971-2001
si in perioada 1997 si 2006.


Fisiere in arhiva (1):

  • Autonomia Financiara a Uniunii Europene - Sistemul Resurselor Proprii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!