Auditul Financiar

Extras din referat Cum descarc?

Auditul financiar contabil, domeniu de varf al profesiei contabile, a fost legiferat in Romania abia in anul 1999, cunoscand pasi importanti atat prin CECCAR cat si prin Ministerul Finantelor prin infiintarea Camerei Auditorilor din Romania care a elaborat Standardele de Audit si Codul privind conduita etica profesionala in domeniul auditului financiar, dupa IFAC. In aceasta perspectiva, auditul financiar contabil se interpune intre producatorii si utilizatorii informatiei contabile, prin profesionisti de mare clasa care isi asuma responsabilitatea certificarii ca, situatiile financiare sunt intocmite, sub toate aspectele semnificative, in conformitate cu un referential contabil .
Potrivit Standardelor Internationale de audit, auditul financiar reprezinta activitatea de examinare in vederea exprimarii de catre auditorii financiari a unei opinii asupra situatiilor financiare, in conformitate cu standardele de audit, armonizate cu standardele internationale de audit si adoptate de Camera Auditorilor Financiare din Romania . 
Auditor financiar este persoana fizica sau persoana juridica ce a dobandit aceasta calitate, in conditiile O.U.G. nr.75/1999, republicata, privind activitatea de audit financiar.
Auditorii financiari, persoane fizice sau persoane juridice, care au dobandit aceasta calitate si sunt membrii ai Camerei Auditorilor Financiari din Romania, in exercitarea independenta a profesiei pot desfasura activitati de:
-audit financiar;
-audit intern;
-consultanta financiar-contabila si fiscala;
-activitati de management financiar;
-pregatire profesionala de specialitate;
-expertiza contabila, evaluare;
-reorganizare.
Conform Legii contabilitatii si Legii societatilor comerciale, entitatile economice care aplica reglementari contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare financiara sunt supuse auditului financiar efectuat de catre auditorii financiari, persoane fizice si persoane juridice autorizate.
Planificarea auditului financiar
Auditorul trebuie sa planifice auditul intr-o maniera care sa asigure ca misiunea va fi indeplinita in conditii de economicitate, eficienta, eficacitate si la termenul convenit.
Planificarea auditului consta in construirea unei strategii generale si abordari detaliate cu privire la natura, durata si gradul de cuprindere preconizat al auditului. Planificarea adecvata vine in sprijinul asigurarii ca se acorda atentie domeniilor importante ale auditului, ca sunt identificate posibilele probleme si sunt solutionate la timp si ca angajamentul de audit este organizat si condus in mod adecvat pentru a fi efectuat intr-o maniera eficienta si efectiva. Planificarea adecvata sprijina, de asemenea desemnarea adecvata a atributiilor intre membrii echipei de angajament, faciliteaza conducerea si supravegherea membrilor echipei angajamentului si revizuirea muncii acestora si asista, unde este cazul, la coordonarea activitatii facute de auditori componentelor si expertilor .
Activitatea de planificare a auditului comporta urmatoarele caracteristici :
-Rationalitatea. Procesul de planificare si rezultatele acestuia permit auditorului evaluarea logica a indeplinirii sarcinilor, precum si stabilirea de obiective clare;
-Anticiparea. Procesul de planificare permite dimensionarea sarcinilor in timp, astfel incat prioritatile sa fie clar scoase in evidenta;
-Coordonarea. Planificarea permite coordonarea atat a politicilor de audit, de catre institutiile de audit, cu auditurile realizate efectiv, cat si a activitatii desfasurate de alti auditori sau experti.
Principalele obiective ale planificarii auditului sunt :
a) stabilirea modalitatilor prin care obligatiile legale ce revin auditorului si alte prioritati de audit sunt respectate;
b) identificarea intinderii atributiilor si rezultatelor previzibile ale auditorilor;
c) definirea modului in care vor fi obtinute si analizate probele de audit necesare atingerii obiectivelor auditului;
d) identificarea resurselor ce vor fi necesare, utilizarea lor efectiva si stabilirea bugetului de timp si a costurilor;
e) controlarea si supravegherea de catre conducerea entitatii auditate a auditurilor individuale, iar de catre institutiile supreme de audit realizarea unui control si a unei supravegheri totale (generale).
Planificarea misiunii de audit


Fisiere in arhiva (1):

  • Auditul Financiar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!