Asociatia Romana de Investitii Straine

Extras din referat Cum descarc?

1. Istoric si Competente
ARIS reprezinta o organizatie orientata catre investitorii straini, menita sa vina in intampinarea investitorilor care considera Romania ca potentiala destinatie a plasarii capitalului strain. De asemenea, ARIS asigura suportul necesar in vederea dezvoltarii proiectelor de investitii directe, actionand ca un adevarat port drapel in politica de atragere a investitiilor straine directe in Romania. Potrivit Legii 390/2002 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Romane de Investitii Straine(ARIS), agentia "raspunde de aplicarea politicii Guvernului pentru promovarea si atragerea investitiilor straine directe".Asadar, ARIS nu are putere de decizie, ci aplica politicile Executivului. Deciziile luate de Guvern si aplicate de ARIS trebuie sa respecte Programul de Guvernare pe perioada 2005-2008 si au drept scop atragerea capitalului strain in Romania.
Chiar daca nu-i confera competente decizionale, Legea 390 permite implicarea activa a ARIS in elaborarea politicilor guvernamentale in domeniu. Doua dintre principalele atributii prevazute de lege confirma rolul cheie rezervat Agentiei Romane de Investitii Straine:
a) ARIS coordoneaza elaborarea strategiilor de promovare a investitiilor straine directe in Romania si a programelor de actiune pentru atragerea capitalului strain in economie, colaborind cu ministerele si autoritatile administratiei publice locale.
b) ARIS monitorizeaza respectarea prevederilor legale privind regimul investitiilor straine in Romania si initiaza proiecte de acte normative pentru imbunatatirea legislatiei in domeniu, pe care le supune spre adoptare Guvernului.
Legea 390/2002 a fost modificata prin Ordonanta de urgenta 34 din 17 mai 2003. Alaturi de mici completari, punctuale, ordonanta a instituit formarea unui Consiliu pentru Strategie, un "organ deliberativ, fara personalitate juridica, cu regulament propriu de organizare si functionare, din componenta caruia fac parte reprezentanti de prestigiu ai mediului de afaceri din tara si din strainatate si preedintele Agentiei".Potrivit ordonantei, "Consiliul pentru Strategie este condus de un preedinte, numit prin decizie a primului ministru, are 11-15 membri, inclusiv presedintele ARIS, propui de presedintele Consiliului pentru Strategie si numiti prin decizie a primului-ministru.Pe competentele stabilite de ordonanta pentru Consiliul de Strategie, deciziile emise sint obligatorii pentru ARIS.
Practic, aa cum este reglementat prin lege, Consiliul pentru Strategie se dorete a fi un organism care scurtcircuiteaza legatura directa dintre ARIS si Guvern, cu rol deliberativ, dar fara nici un fel de raspundere pentru deciziile luate, obligatorii pentru agentie.Chiar daca exista doar pe hirtie - nefiind functional in acest moment - Consiliul de Strategie trebuie regindit in coordonate care sa serveasca strategiei de investitii straine a actualei guvernari.In opinia noastra, rolul acestui consiliu ar trebui sa fie unul consultativ, cu componenta, atributii si competente care sa se constituie in instrumente de sprijin al activitatii ARIS.
o Misiune 
Agentia Romana pentru Investitii Straine este organismul guvernamental care promoveaza imaginea Romaniei si climatul investitional autohton in mediile de afaceri internationale si ofera servicii de asistenta investitorilor straini, in vederea atragerii, retinerii si cresterii volumului investitiilor straine directe in economia romaneasca, rezultat al unui mediu de afaceri favorabil dezvoltarii proiectelor de investitii.


Fisiere in arhiva (2):

  • Asociatia Romana de Investitii Straine.doc
  • PREZENTARE ARIS.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!