Asigurări de pensii private - pilonul II și pilonul III

Cuprins referat Cum descarc?

Prezentare generala. pag 3
Ce este pensia obligatorie?.pag 4
Ce costuri implica pensia administrata privata? .pag 5
Drepturile participantului la un fond de pensii administrat privat.pag 6
Avantajele si obiectivele pensiei obligatorii.pag 7
Cum ne alegem cel mai bun fond de pensii privat?.pag 8
Studiu de caz. .pag 9
Concluzii.pag 13
Bibliografie.pag 14


Extras din referat Cum descarc?

Prezentare generala
In contextul unui fenomen tot mai accentuat de imbatranire a populatiei care pune presiune din ce in ce mai mare asupra mecanismelor de protectie sociala, gestionarea sistemului public de pensii a reprezentat o provocare pentru toate statele lumii, inclusiv pentru cele dezvoltate economic, cu sisteme de securitate sociala de traditie.
Atat la nivel european cat si la nivel national, s-a pus problema reformarii acestor sisteme pentru a asigura rentabilitatea sistemelor publice de pensii, in vederea cresterii calitatii vietii pensionarilor, prin introducerea si implementarea in cadrul sistemului de asigurari sociale a unor doua componente noi, una obligatorie cealalta facultativa, ambele administrate de catre companii private.
Aceasta reforma a pensilor inseamna extinderea bazelor sistemului de pensii prin adaugarea a inca doua surse de pensie (Pilonul II si Pilonul III), suplimentar la pensia publica de Stat(Pilonul I).Prin urmare Pilonul II reprezinta sistemul de pensii administrate privat, cu contributii definite, obligatorii pentru persoanele de pana in 35 ani si optionale pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani iar Pilonul III reprezinta sistemului de pensii facultative ce sunt administrate de companii private,acest sistem este bazat pe conturi individuale pentru fiecare contribuabil si aderare facultativa. Contributiile la fondul de pensii private imediat ce sunt virate in contul salariatului devin un bun al acestora. Dupa pensionare contribuabilul are dreptul sa utilizeze suma de bani acumulata pentru efectuarea pensiei private si de asemenea are dreptul sa primeasca pensia atat ca o rata unica dar si ca o rata esalonata.
Spre deosebire de Pilonul II,.Pilonul III are ca scop sistemul fondurilor de pensii administrate privat (obligatorii),asigurarea unei pensii private, care suplimenteaza pensia acordata de stat, pe baza colectarii si investirii de catre companii private specializate, in interesul participantilor, a unei parti din contributia individuala de asigurari sociale.
Spre deosebire de Pilonul II, legislatia Pilonului III permite participarea la pensiile facultative in functie de varsta, oricine putand contribui in sistem cu pana la 15% din veniturile brute realizare lunar. Pentru a beneficia de o pensie facultativa, conditiile legale impun ca fiecare participant sa aiba cel putin 90 de contributii lunare acestea nu trebuind a fi neaparat facute in fiecare luna,trebuiesc facute la fond, iar contribuabilul trebuie sa aiba o varsta de cel putin 60 de ani si o suma minima acumulata. Pentru angajatori pensia privata facultativa reprezinta un management reusit al resurselor umane si o solutie reusita de a profita de deductabilitatea fiscala care se ridica la 400 de euro pe an pentru fiecare angajat in parte si la 400 de euro pe an pentru fiecare angajator. De asemenea fiecare contribuabil are diverse avantaje la crearea unui fond de pensii facultativ cum ar fii: nu plateste impozit pentru contributia facuta,suma cu care a contribuit se scade din impozitul pe venit,contribuabilii au libertate de miscare fiecare decide nivelul contributiei dar si perioada de timp in care contribuie la fond.
Facand o comparatie cu sistemul de Stat de pensii (Pilonul I) care este bazat pe ajutorul intre generatii, de tip "pay as you go" (angajatii platesc acum pentru pensionarii de acum), unde nu exista conturi individuale, iar banii sunt platiti imediat pensionarilor actuali, fara a se face plasamente financiare, noile fonduri de pensii administrative privat sunt constituite prin contributiile individuale ale participantilor, fiind administrate de catre societati private.
Sistemul privat de pensii propune ca banii participantilor sa fie investiti pe termen lung de catre companiile private specializate pe acest sector si nu cheltuiti imediat, iar contribuabilii au dreptul de proprietate asupra contului personal in care li se strang banii de pensie.Statul roman a introdus in 2007 sistemul de pensii private, dupa un model testat si recomandat de Banca Mondiala.
Primele contributii la fondul de pensii Pilonul II a fost la 17 septembrie 2007,aceasta data a marcat startul perioadei de aderare la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) iar primele contributii la fondul de pensii private facultative Pilonul III au fost virate in mai 2007.
Ce este pensia obligatorie?
Pensia privata este o suma platita periodic de catre societatile competente participantului, care isi desemneaza persoana care va contribuii la un fond de pensii sau in numele careia s-au platit contributii la un fond de pensii si care are un drept la o pensie privata. Pensia privata este asigurata de sistemul fondurilor de pensii administrate privat, care suplimenteaza pensia acordata de sistemul public, fapt ce se realizeaza in interesul participantilor, pe baza colectarii si investirii a unei parti din contributia individuala de asigurari sociale.
Conform legii 411/2004, versiune actualizata la data de 01/01/2009 privind fondurile de pensii administrate privat,pot participa la acest sistem :
Persoanele in varsta de pana la 35 de ani care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie sa adere la un fond de pensii privat. 
Persoanele in varsta de pana la 45 de ani, care sunt asigurate si care contribuie la sistemul public de pensii. O persoana nu poate participa, in acelasi timp, la mai multe fonduri de pensii private. 
Persoanele pot deveni participante la un fond de pensii privat in urmatoarele conditii:
1. O persoana devine participant la un fond de pensii privat prin semnarea unui act de aderare individual, din proprie initiativa; fiecare persoana are dreptul de a-si alege fondul privat de pensii si compania la care doreste sa isi deschida acest cont.
2. O persoana devine participant la un fond de pensii in urma repartizarii sale de catre institutia de evidenta daca nu a aderat in termen de 4 luni de la data la care este obligat prin lege; 
3. la semnarea actului de aderare participantii sunt informati despre conditiile sistemului privat de pensii, mai ales in ceea ce priveste: drepturile si obligatiile, riscurile financiare, tehnice si de alta natura, precum si natura si distributia acestor riscuri. Fiecare contribuabil sau beneficiar primeste, la cerere, informatii detaliate privind: riscul investitiei, lista de optiuni de investitii, precum si informatii privind expunerea la riscul participarii la aceste investitii si costurile legate de investitii; 
4. dupa aderare sau repartizarea automata, participantii sunt obligati sa contribuie la un fond de pensii si nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii private pe toata perioada pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii, pana la indeplinirea dreptului la pensie privata;


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari de Pensii Private - Pilonul II si Pilonul III.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

''Legea nr 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat''
***www.pensiiprivate.ro
***www.csspp.ro
***www.wikipedia.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!